Καταργείται η προέγκριση αδειών από τους Δήμους

Κατάργηση αρμοδιοτήτων που μέχρι σήμερα έχουν οι Δήμοι και όλων σχεδόν των προληπτικών ελέγχων για την αδειοδότηση των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) φέρνει νομοσχέδιο που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα “το νομοσχέδιο με τίτλο «Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις» αλλάζει τη διαδικασία αδειοδότησης ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων, ανάμεσά τους και τα ΚΥΕ, εισάγοντας τον θεσμό τής «γνωστοποίησης» από τον επιχειρηματία ως μοναδική υποχρέωση για την ίδρυση μιας επιχείρησης. Έτσι καταργείται το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο που όριζε ως υποχρεωτική τη διαδικασία τής προέγκρισης από τον οικείο Δήμο, αλλά και άλλες αδειοδοτήσεις, όπως την άδεια μουσικής, ενώ καταργείται και ο προληπτικός έλεγχος από τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Το μέτρο αυτό αποτελεί νόμισμα δύο όψεων, αφού σε πολλούς δήμους (κυρίως των μεγάλων πόλεων) ανοίγουν, ανεξέλεγκτα, τόσα πολλά καταστήματα που δημιουργούν προβλήματα στους κατολικους, ενώ από την άλλη όψη του διακρίνεται η πάταξη των αυθαιρεσιών των δημάεχων που, με δύο μέτρα και δύο σταθμά, εξυπηρετούν τις «κουμπαριές» και τιμωρούν τους «αντιπάλους».

Επομένως, θετικό φαίνεται το μέτρο και με ανακούφιση θα το δεχτούν οι επαγγελματίες. Αυτό που χρειάζεται είναι η αναβάθμιση του πολιτικού βίου τής χώρας, η συλλογική παρουσία των κατοίκων και η αποδυνάμωση του ρόλου των τοπικών δικτατορίσκων. Οι κάτοικοι των νησιών τού Αργοσαρωνικού, και όχι μόνο, το γνωρίζουν καλά αυτό. Έτσι θα φρενάρει και το "δημοτικό ρουφιανελίκι"...

Pin It