Μπιλ Γκέιτς: «Η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί απειλή»

Το 1929, ο Φρόυντ έγραψε το περίφημο έργο του «Das Unbehagen in der Kultur», (Ο Πολιτισμός Πηγή Δυστυχίας), που ασχολείται με τις θεμελιώδεις συγκρούσεις μεταξύ του πολιτισμού και του ατόμου. Εστιάζοντας στο πρωταρχικό πρόβλημα, την αντίθεση ανάμεσα στην αναζήτηση του ατόμου για ελευθερία και την απαίτηση του πολιτισμού για κομφορμισμό και καταπάτηση των ενστίκτων, στέκεται υπέρμαχος του ατόμου και καταπέλτης του πολιτισμού. Ωστόσο, η αναφορά του δεν περιορίζεται στο πρόβλημα του πολιτισμού ενάντια στην ατομικότητα, αλλά πολύ περισσότερο προβληματίζεται για τα καταστροφικά αποτελέσματα της τεχνολογίας στη ζωή του ανθρώπου.

Ο Κορνήλιος Καστοριάδης, τόνισε τον κίνδυνο που διατρέχει η ανθρωπότητα από τη δύναμη της τεχνολογίας, μιας δύναμης που βρίσκεται στα χέρια των ισχυρών.

Οι Tech guru της τεχνολογίας στο Silicon Valley, αποφάσισαν να στέλνουν τα παιδιά τους σε σχολεία όπου η διδασκαλία θα γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, τον «μαυροπίνακα» και την «child to child» διδασκαλία, ενώ δεν τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν υπολογιστή πριν φτάσουν στην ηλικία των 14 χρόνων τους.

Αποτελεί ταμπού για την εποχή μας να αμφισβητήσει κανείς το μασκαρεμένο τέρας της τεχνολογίας. Η τεχνολογία, με τα τόσα εκπληκτικά επιτεύγματα, δεν μπορεί να υποσχεθεί απολύτως τίποτα για την εξέλιξή της και τη σχέση της με τον άνθρωπο. Πολύ δε περισσότερο ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης. Η ταχεία ανάπτυξη των «smart media», η εντατική προσπάθεια ανάπτυξης εφαρμογών και υπερανάπτυξης της τεχνιτής νοημοσύνης, ίσως δώσουν τη δυνατότητα στους υπολογιστές να προγραμματίζουν αυτόνομα (όπως το νευροφυτικό σύστημα του ανθρώπου) και να δοκιμάσουμε εκπλήξεις που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε.

Και τώρα, έρχεται ο ίδιος ο Μπιλ Γκέιτς να θέσει τις ανησυχίες του για την ταχεία ανάπτυξη της «τεχνιτής νοημοσύνης». Απειλή τόνισε πως θεωρεί την τεχνητή νοημοσύνη, ο ιδρυτής της Microsoft, ανησυχώντας για τις πιθανές επιπτώσεις της. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η ανθρωπότητα δεν φαίνεται να προβληματίζεται πιο σοβαρά για την πιθανότητα, η τεχνητή νοημοσύνη, να γίνει τόσο ισχυρή, που θα καταντήσει ανεξέλεγκτη», είπε.

Ο διευθυντής ερευνών Έρικ Χόρβιτς, κορυφαίο στέλεχος της Microsoft, σε αντίθεση με τις απόψεις του Γκέιτς δήλωσε ότι δεν βλέπει κάτι απειλητικό στην τεχνητή νοημοσύνη, με το ένα τέταρτο των ερευνητικών δραστηριοτήτων της εταιρείας να εστιάζονται σε αυτήν.

Σύμφωνα με το BBC, ο ιδρυτής της Microsoft ξεκαθάρισε πως ανήκει «στο στρατόπεδο που ανησυχεί για την σούπερ-νοημοσύνη. Αρχικά οι μηχανές θα κάνουν πολλές δουλειές για μας και δεν θα είναι πολύ έξυπνες. Αυτό θα είναι θετικό, αν το χειριστούμε σωστά. Όμως μετά από μερικές δεκαετίες, η (τεχνητή) νοημοσύνη θα γίνει αρκούντως δυνατή για να αποτελεί πηγή ανησυχίας».

Παρά τις επιφυλάξεις του, ο ίδιος ο Γκέιτς παραδέχτηκε πάντως ότι αν ήταν νεότερος και εργαζόταν στην Microsoft, πιθανότατα θα ήταν κι αυτός ερευνητής στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης. Αλλά και τώρα, όπως είπε, συνεργάζεται με την Microsoft σε ένα σχετικό πρόγραμμα με την ονομασία «Personal Agent».

Pin It