«Ξεπερασμένη νοοτροπία ο εθνικισμός της εκκλησίας» δηλώνει ο Βαρθολομαίος

Σε ομιλία του στον καθεδρικό ναό της Ουτρέχτης, όπου βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τόνισε πως ο εθνικισμός αποπροσανατολίζει την εκκλησία από τον πυρήνα της Ορθοδοξίας.

«Κάθε φορά που μια ορθόδοξη εκκλησία υποκύπτει σε εθνικιστικές ρητορείες και προσφέρει υποστήριξη σε φυλετικές τάσεις, χάνει από την όρασή της τα αυθεντικά θεολογικά κριτήρια και υποκύπτει σε μια ξεπεσμένη νοοτροπία, εντελώς ξένη προς τον πυρήνα της Ορθοδοξίας», δήλωσε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Η έννοια του έθνους δεν μπορεί να γίνει καθοριστικός παράγοντας της ζωής της Εκκλησίας ή άξονας οργάνωσης της Εκκλησίας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βροέβη σε αυτές τις δηλώσεις, ενώ βαδίζουμε για την επερχόμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο.

«Η σταθερότητα της Ορθοδοξίας, ένα θέμα απόλυτης σημασίας για το σύνολο της χριστιανοσύνης, αποτελεί ένα από τα πρωταρχικά μελήματα μας», είπε και συμπλήρωσε: «Η Ορθοδοξία καλείται να εφαρμόσει με συνέπεια τις θεμελιώδεις εκκλησιολογικές αρχές της σχετικά με την καθολικότητα και συνοδικότητα της Εκκλησίας, κατά τρόπο που να απαντά σε μομφές περί “ορθόδοξου εθνοκεντρισμού” που της προσάπτεται».

Ωραία η ρητορική, αλλά ο ο κ.κ. Βαρθολομαίος αγνοεί (;) ότι οι υφιστάμενοί του πρωτοστατούν στην προώθηση των ναζιστικών θέσεων, λιβανίζουν και ευλογούν εγκληματίες με πολιτική παραλλάγή, ενώ κανένα όργανο δεν υφίσταται που να ασχολείται με τους ασύδωτους ιερείς που έχουν καταντήσει οι χειρότεροι εχθροί της ορθοδοξίας; Προς τι οι διαπιστώσεις και τα σχόλια;

Pin It