Οι Ινδοί σε τροχιά γύρω από τον Άρη με το 10% των χρημάτων της NASA
Στα ουράνια πέταξαν οι Ινδοί, κυριολεκτικά και μεταφορικά, μετά την επιτυχία του Οργανισμού Διαστημικής Έρευνας της Ινδίας (Indian Space Research Organisation-ISRO)να θέσει επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη το με επανδρωμένο σκάφος Mangalyaan.
Το επίτευγμα των Ινδών είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, όχι μόνο γιατί έγιναν η πρώτη χώρα που καταφέρνει να θέσει σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη μετά τους Αμερικάνους, τους Ρώσους και τους Ευρωπαίους (το 1999 απέτυχαν οι Ιάπωνες και το 2011 απέτυχαν οι Κινέζοι), αλλά και διότι το πέτυχαν με την πρώτη, δαπανώντας μάλιστα ένα κλάσμα των χρημάτων που ξόδεψε η NASA για την αποστολή MAVEN που τέθηκε σε τροχιά πριν από λίγα εικοσιτετράωρα.
Οι Ινδοί δαπάνησαν 74 εκατομμύρια δολάρια πολύ λιγότερα από τα 671 εκατ. δολάρια της NASA, αλλά και λιγότερα από το κόστος της ταινίας “Gravity“.
Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός, η συναρμολόγηση, η δοκιμή και η εκτόξευση της ινδικής αποστολής Mars Orbiter Mission (MOM) ολοκληρώθηκαν σε διάστημα μόλις 15 μήνες.
Το διαστημικό σκάφος ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου, και έχει ταξιδέψει πάνω από 650.000.000 χιλιόμετρα για να μπεί στην τροχιά του Άρη. Η αποστολή του είναι η χαρτογράφηση της επιφάνειας του πλανήτη και η μελέτη της ατμόσφαιρας.
Το Mangalyaan θα κινείται σε εξαιρετικά ελλειπτική τροχιά 77 ωρών, που θα το φέρουν σε απόσταση από 365 μέχρι 80.000 χιλιόμετρα από τον Άρη. Η επιστημονική αποστολή αναμένεται να διαρκέσει από έξι μέχρι 10 μήνες, σύμφωνα με στελέχη της ISRO.
Το Mars Orbiter ξεκίνησε το διαπλανητικό ντεμπούτο του με το δικό του λογαριασμό στο Twitter.