Ο Καραϊσκάκης μας ορμηνεύει με μια απάντηση προς τα «μεμέτια» τής Ε.Ε.

Όταν οι Έλληνες βρίσκονταν σε δύσκολες καταστάσεις -όπως περίπου και σήμερα- κάποιοι ηγέτες οπλαρχηγοί είχαν την αντρειοσύνη να ορθώνουν ανάστημα και λόγο και να αντιστέκονται στους εχθρούς, Τούρκους, Εβραίους διαπλεκόμενους, Αιγύπτιους. Ένας απ’ αυτούς, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, δεν φημιζόταν μόνο για τις ικανότητές του και τις επιτυχίες του στα πεδία των μαχών εναντίον των Τούρκων, αλλά ήταν γνωστός και για τον τσαμπουκά του και την απίστευτη αθυροστομία του. Οι απαντήσεις που έστελνε στον αντίπαλο είναι μνημειώδεις.

Την 1ην Ιουλίου 1823 ο Μαχμούτ πασάς έστειλε στον Καραϊσκάκη επιστολή: «Με λέγουν Μαχμούτ πασιά Σκόδρα,. Είμαι πιστός, είμαι τίμιος. Το στράτευμά μου το περισσότερον σύγκειται από χριστιανούς. Εδιορίσθην από τον Σουλτάνον να ησυχάσω τους λαούς. Δεν θέλω να χύσω αίμα. Μη γένοιτο. Όποιος θέλει να είναι με εμένα, πρέπει να είναι πλησίον μου. Όποιος δεν θέλει ας καρτερεί τον πόλεμό μου. Δέκα πέντε ημέραις σας δίδω καιρόν να σκεφτείτε».

Στο τελεσίγραφο αυτό ήρθε και η ...απάντηση του Καραϊσκάκη:«Έλα, σκατότουρκε… έλα Εβραίε, απεσταλμένε από τους Γύφτους (σ.σ. εννοεί τους Αιγύπτιους) έλα ν’ ακούσεις τα κερατά σας, -γαμώ την πίστιν σας και τον Μωχαμέτη σας. Τι θαρεύσετε κερατάδες… Δεν εντρέπεσθε να ζητείτε “ από ημάς” συνθήκην με “έναν” κοντζιά σκατο-Σουλτάν Μαχμούτην -να τον χέσω και αυτόν και τον Βεζίρην σας και τον Εβραίον Σιλιχτάρ Μπόδα την πουτάνα!» - Άμα ζήσω, θα τους γαμήσω. Άμα πεθάνω, θα μου κλάσουν τον πούτσο! "

Ο -αμφιλεγόμενος για τις πράξεις του- Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος τον κατηγόρησε, πως είχε: «μυστικήν ανταπόκρισην (καπάκια) με τον Ομέρ Βρυώνη και ότι συμφώνησε… να του παραδώσει Μεσολόγγι και Αιτωλικό». Γρήγορα όμως, ο Καραϊσκάκης απάντησε με πράξεις στους επικριτές του....

Ο Καραϊσκάκης λοιπόν απάντησε με μια ακόμη επιστολή (που ο Νίκος Καλογερόπουλος και ο Β. Παπακωνσταντίνου την έκαναν τραγούδι https://www.youtube.com/watch?v=cYUsc-bylcg):

Άκου ρε γιε της καλογριάς, ο φίλος σου είμαι ο Πανουργιάς ο φίλος σου είμαι ο Πανουργιάς και το δεξί σου χέρι κι εκείνος που καλύτερα απ' ολουνούς σε ξέρει.

...Λένε πως παίζεις με χανουμάκια, με τουρκοπούλες και καλογριές και σ' αραδιάζουνε βρισιές. Πως μπαινοβγαίνεις στους μαχαλάδες, με ντερβησάδες στήνεις χορό και με ρωτάν, και τι να πω; Λένε πως έχεις αλισβερίσι, μ' Αλή Πασάδες κάνεις χωριό και σε ρωτάω τι να τους πω.. Πες τους ρε φίλε Πανουργιά, (ορέ) έχω εις στον πούτσον μου βιολιά, (ορέ) έχω εις στον πούτσον μου βιολιά έχω και τουμπερλέκια κι πως γουστάρω τα βαρώ και σπάω τα ζεμπερέκια. Όταν γυρίσω θα τους γαμήσω και αν αργήσω δώσ' τους κι αυτό, είναι τ' αρχίδια μου τα δυο. Όπως στα λέω να τους τα γράψεις, όπως στα λέω να τους τα πεις, Καραϊσκάκης σεβνταλής, Καραϊσκάκης μπεσαλής. Καραϊσκάκης γεια χαρά, γεια σου ρε γέρο του Μοριά γεια σου ρε γέρο του Μοριά και γεια που σ' αγαπάνε. Γεια τους που δε λυγίζουνε και που δεν προσκυνάνε. Λένε για μένα τα καρακόλια, άκου τι λένε να μη γαμή..., μίλα κι εσύ ρε Θοδωρή. Όπως τα λέμε να τους τα γράψεις, όπως τα λέμε να τους τα πεις, Καραϊσκάκης - Θοδωρής. Όπως τα λέμε να τους τα γράψεις, όπως τα λέμε να τους τα πεις, Κολοκοτρώνης και Γιωργής, Καραϊσκάκης - Θοδωρής. Γεια σου ρε Ανδρούτσο, γεια χαρά, γεια σας παιδιά μου αητόπουλα Γεια σας παιδιά μου αητόπουλα που 'χετε αητό πατέρα κι όποιος δε με κατάλαβε, τότε ας μας κάνει αέρα. Όπως τα λέμε να τους τα γράψεις, όπως τα λέμε να τους τα πεις, Ανδρούτσος, Γιώργης, Θοδωρής. Έτσι μου είπαν να σας τα γράψω, έτσι μου είπαν λόγω τιμής, Ανδρούτσος, Γιώργης, Θοδωρής. Έτσι μου είπαν να σας τα γράψω, έτσι μου είπαν λόγω τιμής, μαζί τους είμαστε κι εμείς μαζί σας είμαστε κι εμείς.

Σε άλλη επιστολή του γράφει:«Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον πούτζον μου τον ίδιον κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να πολεμήσω» Σε πρόταση συμφιλίωσης που του έστειλε το 1824 με επιστολή ο οπλαρχηγός της Ρούμελης Ν. Στορνάρης, ο Καραϊσκάκης απαντά:

«Γενναιότατε αδελφέ καπετάν Νικόλα, ...είδα όσα με γράφεις. Έχει και τουμπλέκια [τουρκικά όργανα του ιππικού] ο πούτζος μου, έχει και τρουμπέτες [ελληνικά όργανα]. Όποια θέλω από τα δυο θα μεταχειρισθώ...».

Η ανταπάντηση ήρθε στο ίδιο κλίμα: «Επειδή έχεις και τουμπλέκια και τρουμπέτες βάστα, λοιπόν, διότι ο πούτζος μας και με τουμπλέκια και με τρουμπέτες θέλει σε κυνηγήσει...».

Pin It