Τρεις πρώην πρυτάνεις στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ως επισκέπτες καθηγητές

Τρεις πρώην πρυτάνεις ελληνικών πανεπιστημίων, διδάσκουν, αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά, ως επισκέπτες καθηγητές στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Πρόκειται για τον πρώην πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μυλόπουλο, τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρη Τσάρτα και τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργό Παιδείας κ. Θόδωρο Παπαθεοδώρου, οι οποίοι μετά από εκπαιδευτική άδεια που έχουν ζητήσει από τα πανεπιστήμια τους, διδάσκουν στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου ως επισκέπτες καθηγητές.

Όπως έχει δηλώσει πρόσφατα, ο νέος πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Κώστας Γουλιάμος, «θα συνεχίσουμε τη στελέχωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και με τους αριστείς των ομότιμων καθηγητών των ελληνικών πανεπιστημίων, αφού στόχος μας είναι η καταξίωσή μας ως ένα διεθνούς κύρους και υψηλής διάκρισης Περιφερειακό Πανεπιστήμιο».

Το νομοθετικό πλαίσιο

Σε πρόσφατη τοποθέτηση του στη Βουλή, άλλωστε, ο υπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, καθηγητή κ. Γιάννη Πανούση, ο οποίος έθεσε «νομικό κώλυμα στην παράλληλη απασχόληση καθηγητών των ελληνικών ΑΕΙ σε μη κρατικά Πανεπιστήμια», υπογράμμισε ότι «επιτρέπεται στα μέλη ΔΕΠ να διδάσκουν και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου της αλλοδαπής, υπό την προϋπόθεση όμως ότι έχουν κάθε φορά τη σχετική άδεια από το πανεπιστήμιό τους».

Το ηθικό πλαίσιο

Με αφορμή τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή, κάποια δημοσιεύματα για άλλη μάλιστα αιτία και με άλλους στόχους, έθεταν το θέμα, επειδή ο πρώην πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου είχε τοποθετηθεί ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Όμως όπως διευκρίνιζαν και άλλοι πανεπιστημιακοί που έχουν τοποθετηθεί κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, η αντίθεσή τους αυτή δε μπορεί να αφορά τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως το Harvard, το Yale, το ΜΙΤ, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου που είναι μεν ιδρύματα Ιδιωτικού Δικαίου, αλλά η ποιότητα σπουδών και έρευνας που επιτελούν είναι αναμφίβολα από τις κορυφαίες της παγκόσμιας πανεπιστημιακής κοινότητας.

Μέλος της Laureaute το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ειδικότερα, επεσήμαναν ότι το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είναι ένα πανεπιστήμιο, από τα ογδόντα της Laureate, που λειτουργούν σε τριάντα χώρες με την ευθύνη του μεγαλύτερου Διεθνούς Πανεπιστημιακού Οργανισμού Laureate International Universities.

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με μια οργάνωση αγγλοσαξονικού και ευρωπαϊκού τύπου, αλλά και βορειοαμερικανικών προδιαγραφών, θεωρείται ως ένα από τα διακεκριμένα ανερχόμενα Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Το πρώτο Πανεπιστήμιο από τα κρατικά και μη κρατικά Πανεπιστήμια σε Κύπρο και Ελλάδα και ένα εκ των 45 στην Ευρώπη που κατέκτησε το ECTS Label. Πρόκειται για μια σημαντική διάκριση στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης που απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας, μέσω αυτής της διαδικασίας τις άριστες επιδόσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στη διαφάνεια και επίτευξη των μαθησιακών αποτελεσμάτων και των διαδικασιών μάθησης.

Pin It