Το ιερό Λατομείο

Το ιερό χρησιμοποιήθηκε κατ’ εξακολούθηση ως λατομείο για δομικά υλικά, γεγονός που δυσκόλεψε τον καθορισμό των κύριων χαρακτηριστικών και των διαστάσεων των κτιρίων. Όλοι σχεδόν οι δόμοι έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί σε άλλα κτίρια στον Πόρο και αλλού. Στα 1776 ο “φιλάρχαιος” περιηγητής Richard Chandler, λέει πως “λίγο προ του 1765 -οπότε ο ίδιος επισκεύτηκε το ιερό της Καλαύρειας- υδραίικα πλοία που προσήγγιζαν στο κοντινό λιμανάκι της βόρειας παραλίας (όπου ήταν και το λιμάνι της αρχαίας Καλάυρειας, απέναντι στην Αίγινα) είχαν φορτώσει και μεταφέρει πολύ υλικό του ναού τού Ποσειδώνα, προοριζόμενο ιδίως για το χτίσιμο εκκλησιών”.

Η σχέση της Καλαυρίας με το Buenos Aires!

Όσοι από τους νεότερους ερευνητές δέχονται ως ελληνική την τοπωνυμία Καλαύρεια, την ερμηνεύουν ως τόπο των “καλών ανέμων” (αντίστοιχη στην ισπανική: buenos aires) ή ως τόπο του Ποσειδώνα Καλαύρου (θεού του ούριου άνεμου).

Οι Ληστοπειρατές

“Ο ναός του Ποσειδώνος, του οποίου τα λείψανα έφερεν εις φως η σκαπάνη του αρχαιολόγου Samwilde ελεηλατήθη υπό Κιλικινών ληστοπειρατών, ως αναφέρει ο Παυσανίας” (από τη μεγάλη Ελληνική Εγγυκλoπάιδεια).

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Pin It