Η ΔΕΗ όπως φαίνεται έχει βαλθεί να μας μας αποδείξει ότι παραμένει η πρωταθλήτρια των σκανδάλων. Γιατί; Γιατί, πέραν των άλλων, θέλει να μας επιβαρύνει με 1,4 δισ. για να ανοίξει εργοστάσιο τέρας που θα καίει 1.000 τόνους κάρβουνο την ώρα. Για το λόγο αυτό το AVAAZ έχει ξεκινήσει εκστρατεία, ώστε να κινητοποιήσει τον κόσμο για να μην πραγματοποιηθεί αυτή η γερμανική βρώμικη «επένδυση». Πίσω λοιπόν απ΄ τη βρώμικη επένδυση βρίσκεται η γερμανική τράπεζα KfW που στόχο έχει την προώθηση των συμφερόντων της γερμανικής βιομηχανίας αδιαφορώντας για την υγεία μας και το περιβάλλον μας.
Μέσα στις επόμενες μέρες, ο νέος Υπουργός Π. Λαφαζάνης θα αποφασίσει το αν θα δώσει την άδεια στο βρώμικο και πανάκριβο γίγαντα της ΔΕΗ ή αν θα τηρήσει την προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για μετάβαση σε νέες, καθαρές πηγές ενέργειας (όπως ηλιακή και αιολική) που όχι μόνο είναι πλέον πιο οικονομικές, αλλά θα δημιουργούσαν και χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα.
Η οπισθοδρομική και κολλημένη στο λιγνίτη ΔΕΗ ασκεί πίεση. Αλλά ως νέος Υπουργός, ο Λαφαζάνης θέλει να δείξει πως ακούει τους πολίτες και τηρεί τις υποσχέσεις.
Η ίδια η ανατολικογερμανίδα καγκελάριος Mέρκελ με τα τόσα απωθημένα από τα παιδικά της χρόνια, έχει δείξει το προσωπικό της ενδιαφέρον που κρατάει, μάλιστα, εδώ και χρόνια«Yπάρχουν ασφαλείς και μη ασφαλείς τρόποι για να κάνεις σχεδόν τα πάντα». Aυτό φαίνεται ότι είναι το μότο του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού RWE.Έτσι, στελέχη της RWE που διαπραγματεύτηκαν την υπόθεση στην Aθήνα θέλησαν να παραμείνουν αφανείς και κατάφεραν να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Στο παρελθόν, κλιμάκιο της γερμανικής εταιρείας είχε συναντήσεις τόσο με το οικονομικό επιτελείο όσο και με τον τότε πρόεδρο του TAIΠEΔ, Tάκη Aθανασόπουλο.Tην ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γερμανοί, και προσωπικά η Aγκελα Mέρκελ, ενδιαφέρονται για την εξαγορά της ΔEH. Mάλιστα το 2007 η Aγκελα Mέρκελ είχε ασκήσει πίεση για το θέμα της ΔEH στην κυβέρνηση Kαραμανλή, που τελικά είχε δώσει το πράσινο φως για να υπογραφεί, σχεδόν εν κρυπτώ, μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ RWE και ΔEH.O τότε διευθύνων σύμβουλος, T. Aθανασόπουλος (που συγκαλούσε το Δ.Σ. σε ξενοδοχεία, για να μην τους διακόπτει η ΓENOΠ- ΔEH), είχε προχωρήσει και σε συγκεκριμένες συμφωνίες. Oι «Financial Times» είχαν γράψει τότε ότι «H ΔEH, η οποία παράγει περισσότερο από το 90% του ηλεκτρικού ρεύματος στην Eλλάδα, θα μεταφέρει στην RWE το 51% κάθε νέου project». Aνέφεραν επίσης ότι η ΔEH θα συμμετείχε, σε συνεργασία με την RWE, και στον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco. (Στελέχη της ΔEH την ίδια περίοδο συζητούσαν και για πυρηνική ενέργεια και δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο «το επενδυτικό άνοιγμα στην πυρηνική ενέργεια να γίνει με την RWE, η οποία έχει ήδη παρουσία στα Bαλκάνια σε ανάλογες επενδύσεις» («K.E.», 13/1/2008).Πρόθεση της Γερμανίας ήταν να μεταφέρει τις ρυπογόνους μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα Bαλκάνια. Oι τρεις μονάδες λιθάνθρακα που σχεδίαζε η RWE να εγκαταστήσει στην Eλλάδα με συνέταιρο τη ΔEH (ελέγχοντας η ίδια το 51% και το μάνατζμεντ) είχε επιχειρηθεί παλαιότερα να εγκατασταθούν στη Γερμανία.Στο κρατίδιο του Σάαρ, όμως, όπου έγινε δημοψήφισμα για την εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα, το 70% των Γερμανών είπε «όχι».Oι συνδικαλιστές της ΔEH είχαν χαρακτηρίσει τη συμφωνία με την RWE «κρυφή ιδιωτικοποίηση χωρίς διαγωνισμό».Ωστόσο η RWE δεν εγκατέλειψε ποτέ τα σχέδιά της για τη ΔEH και επανέφερε το θέμα στη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και, η καγκελάριος (η γκιόσα του Βερολίνου) παρακολουθεί στενά το θέμα.