Η κρητική ασπιρίνη

Είχε αρχίσει να γίνεται μύθος, πολλοί θα ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν στα συνομοσιολογικά blogs και sites, ωστόσο ύστερα από πολλά χρόνια είναι πλέον γεγονός: Η κρητική ασπιρίνη τίθεται σε κυκλοφορία. Στις 9 Νοεμβρίου λοιπόν θα αρχίσει να κυκλοφορεί στα φαρμακεία το φάρμακο κατά της γρίπης που αποτελείται από ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά της Κρήτης, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Πειραματικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Καστανάς, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για το ελαιόλαδο που πραγματοποιήθηκε στην Κριτσά Λασιθίου το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου.

Το δίκταμο (έρωντας), το θυμάρι και το φασκόμηλο σε συνδυασμό με το αγνό κρητικό ελαιόλαδο είναι τα βασικά συστατικά του νέου σκευάσματος που έχει την σφραγίδα της Κρήτης και θα κυκλοφορεί σε όλα τα φαρμακεία της χώρας μετά τις 9 Νοεμβρίου. Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που οραματίστηκε το συγκεκριμένο προϊόν , καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Χρήστος Λιονής, μιλά για μια έρευνα που κράτησε πάνω από 20 χρόνια και βασίστηκε στη μακραίωνη γνώση για τις ευεργετικές επιπτώσεις των αρωματικών φυτών στον οργανισμό του ανθρώπου. Ήδη από το 1995 ο ίδιος έκανε μελέτες σε κατοίκους της νότιας Κρήτης οι οποίοι κατανάλωναν αφεψήματα από τα συγκεκριμένα βότανα και είχαν μικρότερες επιπτώσεις από τα κρυολογήματα ή τη γρίπη.

Δεν θα χορηγείται με ιατρική συνταγή για κάποια πάθηση, αλλά θα δίνεται για την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού. Μην περιμένετε να το δείτε στα ράφια ως κάποιου είδους ασπιρίνη. Εχει ήδη προταθεί στο υπουργείο Εμπορίου η ονομασία “Κρητικόν Ιαμα” και υπό αυτή θα κυκλοφορήσει το σκεύασμα στα φαρμακεία σε δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα πάντως με την έως τώρα εργαστηριακή έρευνα, έχουν τεκμηριωθεί οι ευεργετικές ιδιότητες των εν λόγω βοτάνων, ιδιαιτέρως για τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, για την ανακούφιση από το κρυολόγημα και για την καταπολέμηση της κοινής γρίπης.

Το συγκεκριμένο σκεύασμα έχει πάρει την άδεια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για την κυκλοφορία στην Ελλάδα και τους επόμενους μήνες αναμένεται η έγκριση και από τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά και από και την αμερικανική FDA.

Το σκεύασμα θα έχει τη μορφή κάψουλας και θα διατίθεται σε προσιτή τιμή, ενώ η επίσημη παρουσίασή του θα γίνει σε εκδήλωση στο Ρέθυμνο στις 9 Νοεμβρίου και δύο μέρες μετά θα βρίσκεται στα ράφια όλων των φαρμακείων.

Pin It