Όταν στο Μοντεβίδεο συζητάς για τα πρόσφατα μαφιόζικα επεισόδια στην Αθήνα και την εγκληματικότητα, έχουν μια λύση να σου προτείνουν για τον περιορισμό της: νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας.
Του Στέλιου Κούλογλου
Το 2013 όταν επικεφαλής της χώρας ήταν ο θρυλικός «Πέπε» Μουχίκα, πρώην αντάρτης των Τουπαμάρος και ο φτωχότερος πρόεδρος στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Κοινοβούλιο ψήφισε ένα νόμο για την αποποινικοποίηση- νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Οι πολίτες της χώρας επιτρέπεται να καλλιεργούν μάξιμουμ 6 φυτά μαριχουάνας στο σπίτι τους, να ιδρύουν κλαμπ με το πολύ 45 μέλη τα οποία μπορούν να αξιοποιούν 40 γραμμάρια από τη κοινή τους παραγωγή το μήνα ή να την αγοράζουν από το τοπικό φαρμακείο. (Η νομοθεσία δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στη φαρμακευτική και τη ψυχαγωγική-ψυχοτρόπα μαριχουάνα). Και οι τρεις αυτές κατηγορίες χρηστών είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τις δραστηριότητες τους στην αστυνομία.
Η Ουρουγουάη των 3.5 εκατομμυρίων κατοίκων είναι μια χώρα που υπερηφανεύεται για το φιλελεύθερο πνεύμα της και τις προοδευτικές ιδέες της, σε σχέση με τις άλλες λατινοαμερικανικές χώρες. Οι Ουρουγουανοί πιστεύουν ότι μπορεί να δώσουν το καλό παράδειγμα σε άλλες χώρες, όπως το Μεξικό και η Κολομβία, που αιμορραγούν από το εμπόριο ναρκωτικών. «Ο διαβόητος πόλεμος των ΗΠΑ εναντίον των ναρκωτικών, κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία, απ’ όπου κι αν το πιάσεις », λέει ο βουλευτής Λουίς Πουίγκ, «ακόμη και η κατανάλωση αυξήθηκε, αντί να μειωθεί».
Όχι φυσικά μόνο εξαιτίας του νόμου για τη μαριχουάνα, το Μοντεβίδεο είναι η ασφαλέστερη πρωτεύουσα της Λατινικής Αμερικής μετά την Αβάνα. Στον κήπο του σπιτιού του, ανάμεσα στα λουλούδια και τη μπουγάδα της οικογένειας, ο Νάτσο καλλιεργεί ήδη 6 φυτά (τα υπόλοιπα στη κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι τα.. αντιπαραγωγικά αρσενικά φυτά) όπως προβλέπει ο νόμος. «Παλιότερα αν θέλαμε να καπνίσουμε ένα τσιγάρο έπρεπε να κυνηγάμε τους εμπόρους. Καμιά φορά αγοράζαμε περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε. Τώρα ελέγχουμε πλήρως και την ποιότητα και την ποσότητα ».