Ο εφιάλτης του «Τσερνόμπιλ» των Βρυξελών

Η επιστημονική κοινότητα, και ειδικότερα οι πυρηνικοί επιστήμονες, εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους, τον τρόμο τους για την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με τα πυρηνικά εργοστάσια. Συγκεκριμένα, έχουν τρομοκρατηθεί από το γεγονός ότι το Βέλγιο μόλις έθεσε σε επαναλειτουργία δύο παμπάλαια, κατεστραμμένα εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας. Στα εργοστάσια αυτά έχουν εντοπιστεί 16.000 ρωγμές σε δύο από τους αντιδραστήρες, ενώ σε έναν άλλο αντιδραστήρα (Doel 4) πρόσφατα σημειώθηκε έκρηξη, την οποία, φυσικά, οι πάντες απέκρυψαν με μεγάλη επιμέλεια! Οι Ευρωπαίοι πολίτες (και περισσότερο οι Έλληνες) ζουν ακόμη μέσα στα «πυρηνικά υπολείμματα» του Τσερνόμπιλ, μέσα στο στρόντιο και τόσα άλλα πυρηνικά στοιχεία που λιπαίνουν τον καρκίνο και κορυφώνουν το ατέλειωτο δράμα του (ψηφιοποιημένου κατά τ’ άλλα) ανθρώπου του 21ου αιώνα. Μια νέα θανάσιμη απειλή, ένα νέο Τσερνόμπιλ προ των πυλών! Στην καρδιά της Ευρώπης!

Το Avaaz έτρεξε να εκμεταλλευτεί το γεγονός (όχι από πραγματικό ενδιαφέρον, αλλά για να ενισχύσει τα ταμεία του) και έκανε την καθιερωμένη καμπάνια του. Δεν στάθηκε όμως ποτέ στις γενεσιουργές αιτίες που μας φέρνουν αντιμέτωπους με αυτές τις τεράστιες απειλές. Ποτέ δεν εναντιώθηκε, δεν έθιξε το πολιτικό πρόβλημα, τους νονούς του κέρδους, που δεν διστάζουν να παίζουν με τις ζωές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Γιατί, δεν είναι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που θα λύσουν το πρόβλημα, όπως παραπλανητικά διατείνονται οι αόρατοι «επαγγελματίες επαναστάτες», αλλά η κοινωνική αφύπνιση, ο εντοπισμός της πηγής κάθε κακού και η εκρίζωσή του.

Η κινητοποίηση των ανθρώπων είναι επιβεβλημένη, δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν επαγγελματία δολοφόνο να παίζει με τις ζωές μας. Καλή, επομένως, η κινητοποίηση του Avaaz, κακός όμως ο ρόλος του. Μια οργάνωση φάντασμα, μια οργάνωση με τεράστια κεφάλαια, μια οργάνωση απόλυτα ελεγχόμενη ποτέ δεν θα μπορούσε να προσφέρει το παραμικρό στην ανθρωπότητα.

Οι άνθρωποι, οι λαοί, οφείλουν και μπορούν να δημιουργήσουν τη δική τους ομπρέλα προστασίας χωρίς ψευτοπροστάτες και να πολεμήσουν ενάντια σε κάθε απειλή, ενάντια σε ένα απάνθρωπο σύστημα που ξέρει να δουλεύει με «παραλλαγή» και προπαγάνδα, που συνθλίβει τον κόσμο και επιτρέπει σε μια χούφτα τυράννων να ζουν στην παράνοια και τη χλιδή, όπως συνηθίζεται να την ονομάζουν. Αντίσταση λοιπόν σε κάθε επιτιθέμενο, οργάνωση και περιφρούρηση όσων ακόμη μας έχουν απομείνει, να αποφύγουμε την απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής.

Pin It