Με απόφαση του Ζ’ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου «παγώνει», προς το παρόν, η υπογραφή της σύμβασης πώλησης και μίσθωσης 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου έναντι 261,31 εκ. ευρώ, αφού διαπιστώθηκαν τέσσερις πλημμέλειες.
Συγκεκριμένα:
*Παραβιάστηκαν οι αρχές της διαφάνειας και της αμεροληψίας, κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ μετείχαν εταιρείες (NBG Securities SA, Eurobank Equities Investment Firm A.E.) που ήταν θυγατρικές και απολύτως ελεγχόμενες από τους ομίλους της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank. Οι εταιρείες αυτές δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία αφού είχαν ιδιαίτερες σχέσεις με εταιρείες που μετείχαν στο διαγωνισμό.
* Δεν αιτιολογούνται επαρκώς τόσο η γνωμοδότηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων όσο και η απόφασητου Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία «αξιοποίησης», δηλαδή δεν απαντούν στο εάν η επίμαχη συναλλαγή είναι επωφελής και διασφαλίζει τα συμφέροντα για το Ελληνικό Δημόσιο.
* Στον 11οόροτουσυμβολαίου μίσθωσης προβλέπεται παράνομα η επιβολή μειωμένου τόκου σε περίπτωση καθυστέρησης του μισθώματος, κάνοντας λόγο για επιβολή επιτοκίου υπερημερίας. Το Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει ότι θα έπρεπε ο τόκος να υπολογίζεται σύμφωνα με τον«Κώδικα των νόμων περί δικών του Δημοσίου», δηλαδή με επιτόκιο 6% ετησίως, που διαφοροποιείται από όσα ισχύουν για τους ιδιώτες οφειλέτες».
* Στον όρο 6.2 εμπεριέχεται«δέσμευση του μελλοντικού νομοθέτη και ευθεία καταστρατήγηση της βούλησής του», όσον αφορά στηναναγκαστική μείωση των μισθωμάτων λόγω έκτακτων συνθηκών, αλλά και για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.
Η συμφωνία των 261,31 εκατ. ευρώ αφορά στην πώληση και λειτουργική μίσθωση (sale-and-lease-back) για 20 χρόνια, 28 ακινήτων του Δημοσίου. Βγάζουν στο σφυρίκτίρια 5 υπουργείων -Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, 13 κτίρια ΔΟY και 5 κτίρια της Αστυνομίας. Πλειοδότριες, προς το παρόν, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και ηEurobank Properties ΑΕΕΑΠ.
Σε δύο «χαρτοφυλάκια» ασφυκτιούν τα παρακάτω ακίνητα:
Στο πρώτο, το κτίριο της Λεωφόρου Θηβών 196-198, Ρέντης - Πειραιάς), η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Γ.Γ.Π.Σ. (Θεσσαλονίκης & Χανδρή 1, Μοσχάτο), το Αρχηγείο Αστυνομίας Θεσσαλονίκης (Μοναστηρίου 326, Θεσσαλονίκη), η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ΕΛΑΣ (Αθηνών και Αντιγόνης 2-6, Αθήνα), η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (Πειραιώς και Επονιτών, Πειραιάς), η Γενική Γραμματεία Τύπου (Φραγκούδη 11, Καλλιθέα), το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (Βασ. Σοφίας 15, Αθήνα), το Υπουργείο Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας 20-22, Αθήνα), η Δ.Ο.Υ. Σταυρούπολης (Καραολή και Δημητρίου 13-15, Θεσσαλονίκη), η Δ.Ο.Υ. Αλεξανδρούπολης (Αγίου Δημητρίου 2, Αλεξανδρούπολη), η Δ.Ο.Υ. Αγ. Αναργύρων (Πριγκ. Ολγας και Πριγκ. Σοφίας, Αγ. Ανάργυροι), η Δ.Ο.Υ. Παλλήνης (Εθνικής Αντιστάσεως 43 και Δερβενακίων, Παλλήνη), η Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας (Γούναρη 227, Γλυφάδα), η Δ.Ο.Υ. Κηφισιάς (Αχαρνών 43, Κηφισιά).
Το δεύτερο χαρτοφυλάκιο εμπεριέχει:
Τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (Αλεξάνδρας 173 και Δημητσάνας, Αθήνα), το ΥπουργείοΠαιδείας (Αν. Παπανδρέου 37, Μαρούσι), το Υπουργείο Υγείας (Κηφισίας 39, Μαρούσι), το Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής (ΠέτρουΡάλλη 24, Ταύρος), το Υπουργείο Δικαιοσύνης (Μεσογείων 96, Γουδί), το Γενικό Χημείο του Κράτους (Τσόχα 16, Αθήνα), η Δ.Ο.Υ. Ξάνθης και Χημείο Ξάνθης (Μεσολογγίου 13, Ξάνθη), η Δ.Ο.Υ. Αθηνών Α΄ (Αναξαγόρα 6-8, Αθήνα), η Δ.Ο.Υ. Αθηνών ΙΖ΄ (Δαμάρεως 173-175, Αθήνα), η Δ.Ο.Υ. Κορίνθου Β (Πατρών 83 Άγιος Γεώργιος, Κόρινθος), η Δ.Ο.Υ. Β ́Χαλκίδας (Δημάρχου Σκούρα, Δυο Δένδρα Χαλκίδας), το Αρχηγείο Αστυνομίας Σερρών (Γ. Παπανδρέου και Θεσσαλονίκης, Σέρρες), η Δ.Ο.Υ. Αθηνών ΙΘ ́(Ευελπίδων κα ιΛευκάδος 47, Αθήνα), η Δ.Ο.Υ. Χολαργού (Ελ. Βενιζέλου 100, Χολαργός).
Το 6ο Τμήμα του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου με πρόεδρο την Σωτηρία Ντούνη, θακληθεί να αποφασίσει για την τύχη της παραχώρησης των 28 ακινήτων, ενώ απ’ την πλευρά του το ΤΑΙΠΕΔ έχει καταθέσει αίτηση ανάκλησης της απόφασης που φρενάρισε το ξεπούλημα των ακινήτων.