Παραίτηση γερμανού δήμαρχου λόγω απειλών νεοναζιστών

Παραιτήθηκε τελικά ο γερμανός δήμαρχος στην πόλη Τρέγκλιτς της ανατολικής Γερμανίας, αφού δεχόταν συνεχείς απειλές από τους γερμανούς νεοναζιστές από τότε που δέχθηκε την εγκατάσταση κέντρου υποδοχής προσφύγων στην κοινότητά του. Το γεγονός προκάλεσε ανησυχία στον πολιτικό κόσμο της χώρας.

Ο δήμαρχος Μάρκους Νιρτ ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τα καθήκοντά του, εξηγώντας ότι αισθάνεται απειλούμενος από τις διαδηλώσεις που οργανώνει το νεοναζιστικό κόμμα NPD από τότε που δέχθηκε να φιλοξενήσει περί τους σαράντα πρόσφυγες σε ακατοίκητο κτίριο της κοινότητας.

Ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν παραιτήθηκε επειδή φοβάται, αλλά για να καταγγείλει την έλλειψη πολιτικής υποστήριξης προς το πρόσωπό του, διαβεβαιώνοντας ότι η οικογένειά του και ο ίδιος έχουν γίνει στόχοι του NPD. “Αισθάνομαι εγκαταλελειμμένος από τα πολιτικά κόμματα”, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. Αυτό όμως δεν είναι κάτι που συγκινεί τους ομογάλακτους των ναζί Μέρκελ και Σόιμπλε οι οποίοι ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τον στραγγαλισμό της Ελλάδας.

Συνεχίζοντας την καταγγελία του ο γερμανός δήμαρχος τόνισε: “Εξάλλου, είχα ανάγκη νομικής προστασίας. Αν είχα αυτήν την ασφάλεια, δεν θα είχα παραιτηθεί. Ως ασήμαντος δήμαρχος, έγινα θύμα”, είπε καταγγέλλοντας ότι το NPD οργάνωνε διαδηλώσεις κάτω από τα παράθυρά του επί πολλές εβδομάδες.

Πολιτικοί αξιωματούχοι , αλλά και ορισμένα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους μετά την απόφαση του Μάρκους Νιρτ.

“Κατανοώ την ανησυχία του Μάρκους Νιρτ για τον ίδιο και την οικογένειά του”, δήλωσε η γενική γραμματέας του SPD Γιασμί Φαχίμι στην τοπική εφημερίδα Kolner Standt-Anzeiger. Αλλά δεν είναι αποδεκτό το γεγονός ότι κάποιος αναγκάζεται να παραιτηθεί διότι υποστηρίζει μειονότητες και σκοντάφτει επάνω στους νεοναζί”.

“Οταν στη δημοκρατία μας και στο κράτος δικαίου μας ένας αιρετός άρχων αισθάνεται απροστάτευτος απέναντι στον φαιό όχλο, πρέπει να σημάνει συναγερμός”, δήλωσε από την πλευρά του ο Τζεμ Εζντεμίρ, των Πρασίνων.

Η Γερμανία είναι ο πρώτος προορισμός των προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η Γερμανία υποδέχθηκε το 2014 περισσότερους από 200.000 αιτούντες άσυλο (αύξηση κατά 60% σε σχέση με το 2013). Η εισροή αυτή προσκρούει στις ξενοφοβικές αντιδράσεις σε ορισμένες περιοχές, κυρίως στο ανατολικό τμήμα της χώρας και ιδιαιτέρως στη Δρέσδη, όπου ογκώδεις διαδηλώσεις κατά των προσφύγων και των μουσουλμάνων οργανώνονται από το κίνημα Pegida.

Pin It