Τιμή στον Αγωνιστή Στρατηγό

Τιμή και δόξα στον Στρατηγό (ε.α.) Μιχάλη Βαρδάνη, στον αξιωματικό που τίμησε με τη στάση του, με το ήθος του, το δημοκρατική μειοψηφία των Ενόπλων Δυνάμεων, τιμή στο δημοκράτη αγωνιστή που έφυγε από τη ζωή το βράδυ της 14 – 1 – 2014.

Ο Μιχάλης Βαρδάνης γεννήθηκε το 1936 στην Απείρανθο της Νάξου. Φοίτησε στη Σχολής Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1958 με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Πολύ νωρίς έκανε τις επιλογές του, έβαλε στόχους στη ζωή του και καταστάλαξε στην ιδεολογία του. Στα δύσκολα χρόνια της χούντας οδηγήθηκε στην απομάκρυνση από τις Ένοπλες Δυνάμεις, λόγω των δημοκρατικών και αντιδικτατορικών του φρονημάτων.

Ως απότακτος εντάχθηκε σε αντιστασιακές οργανώσεις, όπου κυριαρχούν αντιχουντικοί αξιωματικοί. Στις 22 Απρίλη 1972 συνελήφθη για την αντιδικτατορική του δράση και φυλακίστηκε στον Κορυδαλλό μέχρι τις 16 Δεκέμβρη 1972. Συνελήφθη, ξανά το 1973, μαζί με τον Μουστακλή, ως ενεχόμενοι στην οργάνωση του Κινήματος του Ναυτικού, βασανίζονται στο ΕΑΤ/ΕΣΑ και κλείνονται στις φυλακές της δικτατορίας. Αποφυλακίστηκε στις 24 Αυγούστου 1973 με την αμνηστία που δόθηκε. Το 1976 αποκαθίσταται και επανέρχεται στην ενεργή υπηρεσία στο Στρατό Ξηράς απ’ όπου αποστρατεύεται το 1990 με το βαθμό του Υποστράτηγου.

Ο Μιχάλης Βαρδάνης διακρίθηκε για την προσφορά στους σύγχρονους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών περιόδου 1967- 1974, από το 1995 έως το 2005, στήριξε τα κόμματα της αριστεράς, το ΚΚΕ στις επιλογές και την πολιτική του, με κείμενά του είχε ταχτεί ανοιχτά και βοηθούσε όσο μπορούσε τα κόμμα της εργατικής τάξης.

Pin It