Το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο αυτοκίνητο

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΣ ΕΚΤΥΠΩΤΗΣ

Το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο αυτοκίνητο θα κυκλοφορήσει φέτος στην αγορά.

Η παρουσία του τρισδιάστατου εκτυπωτή έχει ιστορία 30 περίπου χρόνων. Ο Προορισμός του ήταν για την αναάπτυξη πρότυπων μοντέλων. Σήμερα όμως επεκτάθηκε η χρήση του, καλύπτοντας ένα ευρύτερο φάσμα εφαρμογών, όπως στο 3D Animation και αλλού. Ωστόσο η βιομηχανία δε θα μπορούσε να αδιαφορήσει μπροστά σ᾽αυτή την τεχνολογική πρόκληση. Η αμερικανική εταιρεία Local Motors λοιπόν ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ξεκινήσει εντός του 2015 την παραγωγή τρισδιάστατα εκτυπωμένων οχημάτων. Το όνομα του αυτοκινήτου θα είναι Strati. Πρόκειται για διθέσιο όχημα, το οποίο θα μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 40 χιλιομέτρων την ώρα.

Όπως γνωστοποίησαν οι κατασκευαστές του οχήματος, θα είναι το πρώτο τρισδιάστατο αυτοκίνητο παγκοσμίως. Το όχημα παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του Σαλονιού Αυτοκινήτου στο Ντιτρόιτ.

«Απαιτούνται μόλις 44 ώρες για να φτιάξουμε ένα όχημα με ψηφιακή παραγωγή. Ελπίζουμε στο τέλος του χρόνου να χρειαζόμαστε μόλις 24 ώρες. Στόχος είναι σύντομα να το φτιάχνουμε σε 10-12 ώρες συνολικά» δήλωσε ο Τζέι Ρότζερς, διευθύνων σύμβουλος της Local Motors.

Το όχημα είναι φτιαγμένο από 212 στρώματα και ζυγίζει 800 κιλά. Το Strati προορίζεται για κίνηση στην πόλη αλλά και για κοντινές βόλτες. Όπως έγινε γνωστό, η διάρκεια ζωής του είναι μίνιμουμ τα πέντε χρόνια.

«Σε περίπτωση που το όχημα μένει έξω σε κακές καιρικές συνθήκες, θα μπορείτε να το χρησιμοποιείτε για πέντε με έξι χρόνια. Εάν φυλάσσετε σε γκαράζ, τότε θα κρατήσει για πολύ περισσότερο» υπογραμμίζει ο Ρότζερς.

«Είναι εντελώς ανακυκλώσιμο. Εάν σπάσει, στραβώσει ή κάτι χαλάσει, τότε μπορείτε να αφαιρέσετε τα μη ανακυκλώσιμα στοιχεία του και να ανακυκλώσετε όλο το υπόλοιπο. Έτσι θα κερδίσετε κάποια χρήματα από την αξία των υλικών και να αγοράσετε ένα νέο όχημα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Όσο για το κόστος απόκτησης του τρισδιάστατου αυτοκινήτου, που αναμένεται να κυκλοφορήσει κανονικά μέχρι τα τέλη του 2015, θα κυμαίνεται από 15.000 έως και 25.000 ευρώ.

Pin It