Ή ησυχία ή ελευθερία, και τα δύο μαζί δε γίνεται

Για μια ακόμη φορά, το «ζαλισμένο κοπάδι» αλαλάζει: «έφτασε η ώρα!». Η ώρα της ανατροπής. Αδιαφορώντας μπροστά στις κραυγές της καταστροφολογίας, ο κόσμος έχει πάρει τις αποφάσεις του: Οι τύραννοι θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, η κατάσταση που θα προκύψει, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μην είναι βελτιωμένη. Γιατί; Γιατί προφανώς η γαλαζοπράσινη συγκεκαλυμένη δικτατορία που επιβλήθηκε στη χώρα εξάντλησε στο έπακρον τη μειοδοτική της πολιτική, σε βαθμό που να καθίσταται αδύνατη η ... «ανταγωνιστικότητα» τρίτων.

Η απελθούσα κυβερνητική συμμορία μπροστά στον πανικό της να προλάβει, να εκποιήσει, να καβατζάρει, να λεηλατήσει, να σκλαβώσει, έμεινε από δυνάμεις και μεθοδεύσεις, έχασε κάθε προπαγανδιστικό μέσο, οι Πρετεντέρηδες (στην κρύπτη τους) δεν πουλάνε πια, ο πολιτικός λόγος απουσιάζει, ενώ ο φόβος της κοινωνικής απομόνωσης, ή ακόμη και της «στενής», έχει φέρει τους πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους στην πλέον δυσχερή θέση. Έπαιξαν και με τον υποτιθέμενο «κρυφό άσσο» που είχαν στο μανίκι τους, τη σύλληψη Ξηρού, αλλά και αυτό δεν πρόσθεσε τον παραμικρό πόντο στην παρτίδα.

Η αντίφαση είναι το κύριο χαρακτηριστικό του προεκλογικού τους παραλογισμού, που εναλλάσσεται από ημέρα σε ημέρα από απειλές σε καταστροφολογία, και από ελιτισμό σε λαϊκισμό. Τρομοκρατούν ανενδοίαστα τους αγρότες, ότι δήθεν θα χάσουν τις επιδοτήσεις, τη στιγμή που οι ίδιοι δε δίστασαν να τους φορολογήσουν ακόμη και τα μαντριά! Αιδώς αχρείοι!

Η ιστορία θα καταγράψει τα πολιτικά φρικιά των μνημονίων στις μελανότερες σελίδες της. Όλοι αυτοί, άνθρωποι εξαιρετικά ελλιπείς, άνθρωποι στρατευμένοι με εντολές και ρόλους, είναι αυτοί που περιγράφονται από σύγχρονους ανθρώπους της σκέψης και από επιστήμονες όλων των ηπείρων. Όσο για τη θέση του καταπιεσμένου λαού, ο Κορνήλιος Καστοριάδης έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια και έχει υιοθετήσει τη ρήση του Θουκιδίδη, ότι «... ο άνθρωπος, ή θα ζει ελεύθερα, ή ήσυχα. Και τα δύο μαζί δε γίνεται...». Εν προκειμένω, την «ησυχία» τη βιώσαμε: συνοδεύεται με ανεργία, πείνα, πεζοδρόμιο, υποτέλεια, πορνεία, χρέος, συσσίτια, φυλακίσεις, βία, αυτοκτονίες...

Pin It