«Ελλάδα - Ρωσία - συμμαχία»

Μπορεί στις φοιτητικές εκλογές κάποια ΔΑΠιτάκια να τραγουδούσαν αναινδίαστα το «Νταϊσε - Ντάϊσε - Ντάϊσελμπλουμ», ωστόσο η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει στρίψει την πλάτη προς τη Δύση, το βλέμμα τους τώρα προς τα βορειοανατολικά προσανατολίζεται, κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού.

Η Ελλάδα γυρίζει λιπόν σελίδα: Άμεση οικονομική βοήθεια ανακοίνωσε η Ρωσία.Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εξελίξεις που έχουν ως επίκεντρο το διεθνές Οικονομικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αγία Πετρούπολη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος της Ρωσίας στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, Σεργκέι Στόρτσακ, προχώρησε σε ανακοίνωση στην οποία ουσιαστικά περιγράφεται το πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας που πρόκειται να δώσει η Ρωσία στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα ο Στόρτσακ δήλωσε:

«Καμιά χώρα στην κατάσταση όπου βρίσκεται η Ελλάδα δεν μπορεί τα καταφέρει μόνη της. Χρειάζονται διεθνείς συνεργασίες και συνέργειες για να βγούμε από την κρίση. Για αυτό και θα βοηθήσουμε την Ελλάδα», είπε ο Ρώσος υφυπουργός δίνοντας πρακτικά έτσι το πράσινο φως για την οικονομική βοήθεια, στην οποία θα συμμετέχει και η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βοήθεια θα ανέρχεται μεταξύ 3 και 5 δισ. ευρώ προκειμένου η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το έντονο πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει αυτό το χρονικό διάστημα.

Αν συμβεί αυτό, και σε συνδυασμό με τυχόν ρήξη Ελλάδος-δανειστών, θα είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικά που η Ελλάδα θα "γυρίσει σελίδα" και θα απομακρυνθεί από το δυτικό στρατόπεδο, προσεγγίζοντας μία νέα παγκόσμια συμμαχία, αυτή των BRICS.

Οι δηλώσεις του Ρώσου υφυπουργού έγιναν λίγο μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία των BRICS με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στην Αγία Πετρούπολη.

Στην αντιπροσωπεία των BRICS συμμετείχαν ο πρώτος πρόεδρος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας, Kundapur Vamar Kamath, ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ και νέος αντιπρόεδρος της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS, Paolo Nogueira Batista, ο Ρώσος αναπληρωτής Οικονομικών, Sergei Storchak, καθώς και ο Vladimir Dmitriev, επικεφαλής της VEB-Vnesheconombank, Κρατικής τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών υποθέσεων της Ρωσίας.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας των BRICS τόνισαν στον πρωθυπουργό το έντονο ενδιαφέρον τους για τη συνεργασία της Ελλάδας με τη νέα αναπτυξιακή τράπεζα.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι ελληνο-ρωσικές επαφές για την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την επέκταση του ρωσικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Έτσι και πριν το κρίσιμο αυριανό ραντεβού του πρωθυπουργού με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Α.Τσίπρας συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Gazprom, Alexey Miller, όπου κύριο αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε το θέμα του Greek Stream.

Όπως ανέφερε σχετικά η Gazprom σε ανακοίνωσή της «Οι δύο πλευρές συζήτησαν το θέμα των κτηριακών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα για να διευκολυνθεί η προμήθεια φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του Greek Stream αγωγού αερίου. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε το ζήτημα της προετοιμασίας του κατάλληλου διακυβερνητικού μνημονίου», αναφέρει η δήλωση.

Όπως φαίνεται από την ανακοίνωση της Gazprom, οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε αρκετά προχωρημένο επίπεδο, ενώ εχθές ο Ρώσος υπουργός ενέργειας, από τη Μαδρίτη όπου βρισκόταν, δήλωσε πως αναμένει σύντομα την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών.

Τον πρωθυπουργό στη συνάντησή του συνόδευε και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

(Πηγή: Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr)

Pin It