Η αναχρονιστική νομοθεσία «περί βλασφημίας»

Είναι σε όλους γνωστή η καταδίκη του Φίλιππου Λοΐζου, σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή, επειδή στην ιστοσελίδα με το όνομα «Γέρων Παστίτσιος», σατίριζε τον αποθανόντα Έλληνα ορθόδοξο μοναχό, Γέροντα Παΐσιο, Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τις σοβαρές της ανησυχίες για το γεγονός και το συνέδεσε με άλλα δυσάρεστα γεγονότα, όπως με τη θεατρική παράσταση «Corpus Cristi».

Μάλιστα ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα σχετικά με το εάν οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης “Corpus Cristi” παραβίασαν το νόμο «περί βλασφημίας». Η Διεθνής Αμνηστία, επίσης, τονίζει πως «θέλει να επαναλάβει ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του θρησκεύματος δεν επεκτείνεται μέχρι την προστασία από το κράτος των θρησκευτικών πεποιθήσεων ενός προσώπου από την κριτική ή τον σχολιασμό».

Όπως επισημαίνεται από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «η νομοθεσία για τη βλασφημία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να εμποδίζεται ή να τιμωρείται η θεμιτή κριτική σε θρησκευτικούς ηγέτες ή ο αιτιολογημένος σχολιασμός δογμάτων πίστης», προσθέτει και καταλήγει, καλώντας τις ελληνικές αρχές «να καταργήσουν την αναχρονιστική νομοθεσία περί βλασφημίας».

Η Διεθνής Αμνηστία, επίσης, τονίζει πως «θέλει να επαναλάβει ότι το δικαίωμα στην ελευθερία του θρησκεύματος δεν επεκτείνεται μέχρι την προστασία από το κράτος των θρησκευτικών πεποιθήσεων ενός προσώπου από την κριτική ή τον σχολιασμό».

Όπως επισημαίνεται από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, «η νομοθεσία για τη βλασφημία δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να εμποδίζεται ή να τιμωρείται η θεμιτή κριτική σε θρησκευτικούς ηγέτες ή ο αιτιολογημένος σχολιασμός δογμάτων πίστης», προσθέτει και καταλήγει, καλώντας τις ελληνικές αρχές «να καταργήσουν την αναχρονιστική νομοθεσία περί βλασφημίας». Αλλά... εδώ είναι Βαλκάνια!...

Pin It