Η Ελλάδα είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πλέον αναγνωρίσιμους και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για θερινές διακοπές στη διεθνή τουριστική αγορά.

Ο τομέας του τουρισμού είναι εξόχως ανταγωνιστικός και συνεχώς εισέρχονται στην διεθνή τουριστική αγορά νέοι τουριστικοί προορισμοί οι οποίοι φιλοδοξούν να αποσπάσουν ένα μερίδιο ζήτησης από τη διεθνή τουριστική αγορά.

Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με την αναγκαιότητα ενίσχυσης της βιωσιμότητας του Ελληνικού Τουρισμού, απαιτούν την ανάδειξη νέων επιλογών τις οποίες ο επισκέπτης δύναται να βιώσει στην Ελλάδα κατά τις διακοπές του και ειδικότερα εφ΄όσον επιλέξει να ταξιδέψει στην Ελλάδα εκτός περιόδου αιχμής.

Ένας σημαντικός τουριστικός πόρος στις αναπτυγμένες τουριστικά χώρες είναι η γαστρονομία και οι διαδρομές γεύσεις και κρασιού. Στο πλαίσιο αυτό, έχει αναπτυχθεί ο γαστρονομικός τουρισμός και ο οινικός τουρισμός, στοιχεία πλέον αναπόσπαστα του τουρισμού πολυτελείας και των επισκεπτών με υψηλές απαιτήσεις και προσδοκίες.

Η Ελλάδα επι σειρά ετών γοητεύει τους επισκέπτες της προσφέροντας παραδοσιακές γεύσεις αποτέλεσμα του συνδυασμού αγνών προϊόντων και παραδοσιακών συνταγών. Όμως οι γεύσεις εξελίσσονται και η Ελλάδα πλέον διαθέτει ένα σημαντικό δυναμικό ειδικών σε ότι αφορά τη γαστρονομία, 100 και πλέον ΠΟΠ διεθνώς αναγνωρισμένα, θαυμάσια προϊόντα και παραδόσεις που οδηγούν μοιραία στην εξέλιξη των γεύσεων και στην δυνατότητα προσφοράς στους επισκέπτες μας ολοκληρωμένες εμπειρίες γεύσης. Τα τελευταία χρόνια, τόσο στα εστιατόρια της Χώρας όσο και στα ξενοδοχεία καταγράφεται μία έντονη δραστηριότητα που κατέληξε στην ενσωμάτωση του γαστρονομικού μας πλούτου στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Έχει εξελιχθεί δε τόσο που τείνει να αποτελέσει βασικό πόλο έλξης επισκεπτών υψηλής αισθητικής που επιζητούν να βιώσουν οδοιπορικά γεύσης σε συνδυασμό με προορισμούς.

Ο γαστρονομικός τουρισμός στη Χώρα μας, αναπτύσσεται ραγδαία και συνεχώς εξελίσσεται. Η ποιότητα των γεύσεων και των προϊόντων που προσφέρονται στους επισκέπτες μας συνεχώς βελτιώνονται, ενώ σε συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης γίνεται συστηματική προσπάθεια σύνδεσης του τουριστικού τομέα με την πρωτογενή παραγωγή και ειδικότερα με τα ΠΟΠ και ΠΓΕ (προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης).

Πολλές είναι οι δυνατότητες που προσφέρει ο γαστρονομικός τουρισμός και τα οδοιπορικά γεύσεις και ΠΟΠ σε συνδυασμό με τους επιμέρους προορισμούς και ειδικότερα εκείνους τους προορισμούς στην ενδοχώρα που είναι ιδανικοί εκτός περιόδου τουριστικής αιχμής.

Οι γαστρονομικοί προορισμοί έχουν ως σκοπό την παροχή ενός πλέγματος προϊόντων, υπηρεσιών και δραστηριοτήτων στους τουρίστες. Το τελικό προϊόν που προσφέρεται στον επισκέπτη δημιουργεί μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία σε ανθρώπους που ταξιδεύουν με σκοπό τη μύηση σε διαφορετικές και ιδιαίτερες διαδρομές. Οι γαστρονομικοί προορισμοί με άλλα λόγια ελκύουν επισκέπτες που αναζητούν την ποιότητα και αποτελούν τουρίστες μέσης και ανώτερης καταναλωτικής δυνατότητας.

Η Ελλάδα από κάθε γωνιά της μπορεί να προσφέρει γεύσεις και καλή κουζίνα. Κάθε τόπος μπορεί να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τους τουρίστες και συνεπώς μια σημαντική πηγή ικανοποίησης που θα δημιουργήσει επαναλαμβανόμενους επισκέπτες που επιθυμούν να ανακαλύπτουν συνεχώς τις πολλές και σημαντικές ταυτότητες πολιτισμού που αναδεικνύονται μέσα από τις τοπικές κουζίνες ανά την Ελλάδα.

Το σημαντικότερο στοιχείο είναι, ότι η γαστρονομία ως εμπειρία προϋποθέτει συνεχείς προσπάθειες για την αναβάθμιση της γεύσης και κατά συνέπεια της γαστρονομικής εμπειρίας που προσφέρεται στον επισκέπτη σε κάθε τόπο.

Γνωρίζοντας τη δυναμική τόσο των παραδόσεών μας των προϊόντων μας του ιδιαίτερου χαρακτήρα του λαού μας που συνοψίζεται στις λέξεις ευ ζειν και μεράκι, είναι βέβαιον ότι οι δυνατότητες ανάπτυξης είναι απεριόριστες στην Ελλάδα.

Pin It