Ούτε μία ναζιστική ψήφος στα Ανώγεια

Ούτε μία ναζιστική ψήφος δε μαγάρισε τις κάλπες στα μαρτυρικά Ανώγεια, στη χώρα των μουσικών, των καλλιτεχνών, των περήφανων Κρητικών. Αυτό είναι το πλέον ευχάριστο και δυναμικό μήνυμα προς όλους τους Έλληνες, προς όλους τους λαούς της Ευρώπης. Από εκεί αρχίζει η Ευρώπη, τέκνο της Κρήτης είναι, και η αναπαράσταση της αρπαγής της Ευρώπης καβάλα στον κριό, έτσι όπως εύστοχα και άρτια καλλιτεχνικά αποδίδεται από το γραφίστα - ζωγράφο κρητικό καλλιτέχνη, μαρτυρεί του μύθου του αληθές. Γιατί, ποιος μύθος είναι λιγότερο ιστορία ή και αντίστροφα, ποια ιστορία είναι αντικειμενικότερη του μύθου;

Οι Κρήτη διδάσκει, σε αντίθεση με τα Καλάβρυτα και το Δίστομο, όπου, όπως φαίνεται, απωλέσθη η ιστορική μνήμη και βρέθηκε ένας αριθμός κατοίκων που με την ψήφο τους έδειξαν να επικροτούν τις βαρβαρότητες, τις φρικαλεότητες των ναζί Γερμανών, τις σφαγές που έγιναν εναντίον των γονέων τους, των παπούδων τους, και ξεδιάντροπα δηλώνουν νοσταλγοί τους. Τόσο ανιστόρητοι άραγε, τόσο ελλιποβαρείς;

Ίσως είναι λίγα τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για την Κρήτη τη λεβεντογέννα! Εκεί όπου το ασήμαντο ποσοστό των ναζιστών (2 %) προέρχεται μάλλον από τους εσωτερικούς μετανάστες, τους ένστολους που υπηρετούν εκεί και κάποιους τυχάρπαστους, που κακώς τους δίνει «βίζα» ο φιλότιμος κρητικός λαός. Χαῖρε Κρήτη λεβεντογέννα!

Και για να επιστρέψουμε στο επίκαιρο γεγονός της μηδενικής παρουσίας χρυσαυγίτη δοσίλογου στα Ανώγεια, θα πρέπει να γίνει μια σύντομη αναφορά, έτσι όπως περιγράφεται και από τις κρητικές ιστοσελίδες:

«Δεν υπάρχει Ανωγειανό σπίτι που να μην έχει θρηνήσει κι ένα νεκρό από τους ναζιστές. Αυτό που μας μετέδωσαν οι πρόγονοί μας ήταν ότι η δημοκρατία είναι ένα πολύ σημαντικό πράγμα», δήλωσε στο cretapost κάτοικος της περιοχής.

Ιστορική μνήμη έδειξαν τα Ανώγεια στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές καθώς έδειξαν, σύμφωνα και με τον δήμαρχο Μανώλη Καλλέργη, ότι δεν ξεχνούν και δεν συμβιβάζονται με τον φασισμό. «Το αποτέλεσμα αυτό είναι πολύ ωραίο. Τα Ανώγεια έδειξαν ότι έχουν πολύ καλή μνήμη και δεν συμβιβάζονται με τον φασισμό. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτό κι ελπίζω να γίνουμε ένα παράδειγμα», επεσήμανε ο κ. Καλλέργης.

Για τα «Ανώγεια που δεν ξεχνούν» μίλησε και ο αντιδήμαρχος Ανωγείων, Βασίλης Σμπώκος. «Οι Ανωγειανοί δείξανε πραγματικά ότι δεν ξεχνούν. Εχουν ιστορική μνήμη που ζει και βασιλεύει και θα κυριαρχεί για πάντα σ’ αυτή την ιστορική γωνιά. Οι νέοι άνθρωποι εδώ στέκονται στην ιστορία που έχουν γράψει με αίμα οι πρόγονοι μας και δεν την προδίδουνε».

(Πηγή: | iefimerida.gr)

Pin It