Ο μύθος ««Πυθία» περί δήθεν «απόπειρας δολοφονίας Καραμανλή»
Η μικρή "Καλαυρία" ήταν ίσως η πρώτη εφημερίδα που από την πρώτη ημέρα που κυκλοφόρησε το γελοίο σενάριο «Πυθία» περί δήθεν «απόπειρας δολοφονίας Καραμανλή» αναφέρθηκε στο κακοστημένο αυτό έργο που ήθελε να κατασκευάσει έναν ακόμη «εθνοσωτήρα», και τον οποίο θα ανασύρει την στιγμή που οι κατασκευαστές του τον χρειάζονταν. Έτσι φτιάχνονται οι «εθνάρχες έγραφε η "Κ", και δεν το έγραφε από διαίσθηση ή προκατάληψη, αλλά γιατί πολύ γρήγορα (έχει και η εφημεριδούλα τις προσβάσεις της) πληροφορήθηκε ότι η ιστορία ήταν, κατά το κοινώς λεγόμενο, «μούφα». Ωστόσο, αυτό το γελοίο σενάριο, έδειξε κάτι πολύ σημαντικό: «Στην Ελλάδα μπορείς να πουλήσεις εύκολα ότι παραμύθι κι' αν φτιάξεις. Γιατί; Γιατί έχουν δει τόσο πολλά τα μάτια των Ελλήνων, που εύκολα μπορούν να πιστέψουν και κάτι ακόμη. Ενώ, το σημαντικότερο, οι «θαμώνες τού διαδικτύου βρίσκουν τζάμπα «κουτόχορτο» για να εκτονωθούν, να πληρώσουν τον εθισμό τους. Η κατανάλωση ψευδών ειδήσεων είναι για κάποιους τρόπος ζωής! Και (στην πλειοψηφία τους) δεν τις καταναλώνουν εν αγνοία τους, αλλά εθιστικά και συνειδητά. Έτσι αυτοντοπάρονται και σέρνονται στα μονοπάτια τής μιζέριας. Μετά από τόσα χρόνια, λοιπόν, έρχεται και ο ημερήσιος τύπος (ο καταξιωμένος) να αναδείξει επιτέλους το θέμα τού μύθου «απόπειρα δολοφονίας Καραμανλή». Γράφει ο Νικόλας Ζηργάνος στην Εφημερίδα των Συντακτών":
Η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως έγγραφο που αποδεικνύει την κατασκευή της Ιστορίας. Η ΕΥΠ ήθελε το 2009 να μας πείσει ότι δρουν επιχειρησιακά 20 Ρώσοι πράκτορες στην Αττική χωρίς οι αρχές ασφαλείας να έχουν πάρει μυρωδιά, ενώ εξαφανίστηκε ένα από τα αυτοκίνητα των υπόπτων και βρέθηκε με μαγικό τρόπο από την Αθήνα στη Μόσχα για να εξεταστεί από ειδικούς...

Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης «Πυθία», όπως είναι η κωδική ονομασία της ανυπόστατης, όπως αποδεικνύεται σήμερα, «επιχείρησης δολοφονίας» του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ελπίζουμε να ρίξει φως σε μια υπόθεση παραπληροφόρησης, μια «υβριδική επιχείρηση» που στόχευε στην εξιδανίκευση του πρώην πρωθυπουργού και στη δημιουργία ενός μύθου που τελικά έβλαψε τα εθνικά μας συμφέροντα.

Στη «μαύρη» και σκοτεινή αυτήν επιχείρηση έγινε και απόπειρα να εμφανιστεί η Ρωσία ως υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και το Ισραήλ, με την παράθεση ψευδών, ανυπόστατων και χωρίς καμία απόδειξη περιστατικών, πολλά από τα οποία –αν όχι όλα– δεν συνέβησαν ποτέ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από τα έγγραφα της ΕΥΠ (το 213/15 Φεβρουαρίου 2009) εμφανίζει τους Ρώσους πράκτορες να αποτρέπουν την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού, με τις ελληνικές αρχές να το πληροφορούνται εκ των υστέρων από Ρώσο πράκτορα, μέσω αναξιόπιστης ελληνικής πηγής, και όλα αυτά αρχικά να λαμβάνονται υπόψη ως σοβαρά. Ακόμη χειρότερα, η τότε διοίκηση της ΕΥΠ υιοθέτησε χωρίς την απαραίτητη αξιολόγηση –ως όφειλε– και μετέφερε στην πολιτική ηγεσία αυτές τις «πληροφορίες».

Κανείς δεν αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατόν η φρουρά του τότε πρωθυπουργού να μην έχει καταλάβει πως επί ημέρες πλήθος ατόμων δήθεν παρακολουθούσε την πρωθυπουργική αυτοκινητοπομπή να διασχίζει τη μισή Αττική· κανείς δεν αναρωτήθηκε τι απέγιναν τα «πειστήρια» που βρήκαν οι Ρώσοι πράκτορες, εκρηκτικές ύλες, όπλα, σύνεργα μεταμφιέσεων κ.λπ., τα οποία ουδέποτε παρουσιάστηκαν· κανείς δεν αναρωτήθηκε πώς οι Ρώσοι γνώριζαν ότι οι πινακίδες των αυτοκινήτων που παρακολουθούσαν τον Ελληνα πρωθυπουργό ήταν πλαστές· κανείς δεν αναρωτήθηκε γιατί απουσίαζαν βίντεο από τις κάμερες επιτήρησης κυκλοφορίας της Αττικής οδού και της λεωφόρου Μαραθώνος από όπου υποτίθεται πέρασαν τα αυτοκίνητα των επίδοξων δολοφόνων.

Τα ερωτήματα είναι τόσο πολλά που η όλη υπόθεση μοιάζει με πίστα χαλασμένου playstation, με πρωταγωνιστές, αντί έναν ήρωα του Ζεράρ ντε Βιλιέ, τον Θανάση Βέγγο σε ρόλο πράκτορα 000. Θα μπορούσε κάποιος, επίσης, να σκεφτεί, πώς είναι δυνατόν να δρουν επιχειρησιακά 20 Ρώσοι πράκτορες στην Αττική χωρίς οι δικές μας αρχές ασφαλείας να έχουν πάρει μυρωδιά, πώς έγινε και εξαφανίστηκε ένα από τα αυτοκίνητα των υπόπτων και βρέθηκε με μαγικό τρόπο από την Αθήνα στη Μόσχα για να εξεταστεί από ειδικούς; Μήπως προσγειώθηκε ένα Ιλιούσιν παράνομα και το πήρε χωρίς να το καταλάβει κανένας;

Το «λάθος» της ΕΥΠ διορθώθηκε (;) με ένα έγγραφο του τότε διοικητή της, αφού είχαν προηγηθεί άλλα δύο έγγραφα (τα οποία δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Επίκαιρα» τον Ιούνιο του 2011) που υιοθετούσαν ουσιαστικά τη θεωρία της απόπειρας δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού. Ομως αυτό το τρίτο έγγραφο, το οποίο απεκρύβη μέχρι σήμερα και έρχεται στο φως από την «Εφ.Συν.», αλλάζει τα πάντα και γκρεμίζει τον μύθο.

Μυστικά και ψέματα για την «απόπειρα» δολοφονίας κατά του Κ. Καραμανλή

Παραθέτουμε όλα τα επίμαχα έγγραφα, με αρχή από το τρίτο, το οποίο και αποκαθιστά την αλήθεια και αποδεικνύει πως ουδέποτε υπήρξε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και πως η επιχείρηση «Πυθία» ήταν ολοκληρωτικά ένα κατασκεύασμα σκοτεινών κύκλων.

Το τρίτο έγγραφο

Σε άκρως απόρρητο ειδικού χειρισμού δελτίο ενημέρωσης, με αριθμό 509, της 17ης Μαρτίου 2009, με θέμα: «Τρομοκρατία» και με σχετικά τα ειδικά δελτία ενημέρωσης 53/13-1-2009 και 213/5-2-2009, ο τότε διοικητής της ΕΥΠ, Ιωάννης Κοραντής, ενημερώνει τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, τον τότε υπουργό Εσωτερικών (και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας) Προκόπη Παυλόπουλο και τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χρήστο Μαρκογιαννάκη, ότι:

 • «1. Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών σάς γνωρίζουμε ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Υπηρεσία μας να ελέγξει την αξιοπιστία της πηγής, ουδέν στοιχείο προέκυψε προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης έστω και μέρους των παρασχεθεισών πληροφοριών. Κατόπιν τούτου εκτιμάται –από πλευράς του Ρώσου Αξιωματούχου ο οποίος προσκόμισε το υπόψη πληροφοριακό υλικό– επιχειρήθηκε η παραπληροφόρηση των Κρατικών Αρχών της χώρας μας με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων.
 • 2. Επισημαίνουμε ωστόσο ότι η υπόθεση εξακολουθεί να τελεί υπό διερεύνηση».

Οι τρεις αποδέκτες του εγγράφου το παρέλαβαν αυθημερόν με υπογεγραμμένη απόδειξη παραλαβής.

Ουσιαστικά, αυτό, το τρίτο κατά χρονολογική σειρά ειδικό δελτίο ενημέρωσης αναιρεί τα δύο προηγούμενα σχετικά, δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία της πηγής και καταλήγει με το συμπέρασμα ότι ο Ρώσος αξιωματούχος, ο οποίος προσκόμισε το αρχικό πληροφοριακό υλικό στην ΕΥΠ, επιχείρησε να παραπληροφορήσει τις ελληνικές αρχές.

Η σκοπιμότητα ήταν μάλλον προφανής, να δημιουργήσει προβλήματα και δυσπιστία μεταξύ των συμμαχικών υπηρεσιών πληροφοριών. Κι ενώ η ΕΥΠ κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα που έθετε τέλος στα μη επιβεβαιωμένα, αν όχι κατασκευασμένα σενάρια περί δήθεν σχεδίου απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στα ελληνικά ΜΜΕ συνέχισε επί χρόνια να αναπαράγεται ο μύθος αυτός, καθώς δεν είχε αποκαλυφθεί το τρίτο έγγραφο που αναιρούσε τα προηγούμενα.

Είναι μάλλον εύλογο να θεωρήσει κανείς ότι υπήρξε σκοπιμότητα από κύκλους που ήθελαν να χτιστεί αυτός ο μύθος (όπως επί χρόνια συνεχίζεται να πλανάται και ο άλλος μύθος, περί βέτο στο Βουκουρέστι σχετικά με την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ένα βέτο που δεν ασκήθηκε ποτέ από την Ελλάδα).

Το έγγραφο της ρωσικής FSB ήταν γραμμένο στα... αγγλικά

Ομως, ας πάρουμε το κουβάρι από την αρχή.

Το πρώτο έγγραφο

Η υπόθεση «Πυθία» ξεκίνησε στις 13 Ιανουαρίου 2009, με το ειδικό δελτίο ενημέρωσης 53, το οποίο υπογράφει ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Κοραντής και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο αναφέρει:

 • «1. Σας θέτουμε υπόψη απόσπασμα Δελτίου Πληροφοριών, το οποίο προέρχεται από Ρώσο αξιωματούχο και φέρεται να έχει ως πηγή προέλευσης την FSB (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας).
 • 2. Επισημαίνεται ότι το απόσπασμα περιήλθε στην Υπηρεσία μας αυτολεξεί σε μετάφραση από τη ρωσική γλώσσα και πως η αξιοπιστία της πηγής δεν δύναται, επί του παρόντος, να αξιολογηθεί.
 • 3. Το απόσπασμα αυτολεξεί έχει ως ακολούθως:

Τα γεγονότα του μηνός Δεκεμβρίου (Σημ. “Εφ.Συν.”, 2008, δολοφονία Γρηγορόπουλου και ταραχές στην Αθήνα) προβληματίζουν έντονα την Ελληνική Κυβέρνηση ως προς το ποιοι είναι πίσω, ποιοι καλύπτουν ποιους και γιατί. Σύμφωνα με πληροφορίες που διασταυρώνουν τα στελέχη μας στην Αθήνα, η νέα γενιά τρομοκρατών είναι καλά εκπαιδευμένη στο αντάρτικο πόλεων, έχουν καλύψεις, έχουν μεθόδους διαφυγής και μάλιστα προς το εξωτερικό.

Είμαστε πλέον σίγουροι ότι έχουν στοχοποιηθεί στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού όπως και ο ίδιος. Εχουν πέσει στην αντίληψή μας σήματα ξένων κυβερνήσεων που συνεργάζονται μεταξύ τους και έχει γίνει εκτενής παρακολούθηση της διαδρομής μεταξύ οικίας και του γραφείου του Πρωθυπουργού. Υπάρχουν φωτογραφίες που ήλθαν στην κατοχή μας από μη κατονομαζόμενες πηγές άλλων Κρατών. Επίσης έχουν περιέλθη στην κατοχή μας χάρτες με πιθανά σημεία παγίδευσης της διαδρομής. Χρήση τηλεχειριστηρίου για ενδεχόμενη έκρηξη απαραίτητη.

Το θέμα τρομοκρατίας είναι συνήθως το έσχατο όπλο προκειμένου να αποφευχθούν οι επενδύσεις στη συγκεκριμένη χώρα (Σημ. “Εφ.Συν.”, αγωγός SOUTH STREAM που θα μετέφερε ρωσικό αέριο προς την Ελλάδα). Η Ελλάδα χρειάζεται πιο ενεργή βοήθεια στο θέμα αυτό (τρομοκρατία) και έχει αποφασισθεί να της δοθεί».

Δύο ημέρες αργότερα από το πρώτο ειδικό δελτίο ενημέρωσης του αρχηγού της ΕΥΠ, ο κ. Κοραντής επανέρχεται με δεύτερο σχετικό (213/15 Φεβρουαρίου 2009), ενώ στους αποδέκτες περιλαμβάνει πλέον, πέραν του πρωθυπουργού και του υπουργού Εσωτερικών, και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών.

Το δεύτερο έγγραφο

«1. Σε συνέχεια του σχετικού, θέτουμε υπόψη σας νεότερα αποσπάσματα Δελτίου Πληροφοριών που ομοίως προέρχεται από Ρώσο Αξιωματούχο με φερόμενη πηγή προέλευσης την FSB (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας):

 • α. “Ομάδα Εργασίας” 19 ατόμων της FSB, που δραστηριοποιείται από το Μάρτιο του 2008 στην Αττική, με αφορμή “απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής” συνομιλιών που διαμείβονταν μεταξύ των κ.κ. Κ. Καραμανλή, V. Putin και G. Parvanov κατά την υπόψη περίοδο διαπίστωσε και κατέγραψε τα ακόλουθα:

● Κατά τη διαδρομή που χρησιμοποιείτο για την μετακίνηση του Ελληνα Πρωθυπουργού από την κατοικία του στην Ραφήνα μέχρι το Γραφείο του, εντοπίστηκε όχημα τύπου VAN μάρκας Toyota Hiace, χρώματος μπεζ, το οποίο κινείτο συνεχώς στη διάρκεια της προαναφερόμενης μετακίνησης κατά μήκος της διαδρομής αυτής και μέχρι το ύψος της Αττικής οδού στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Στο εν λόγω όχημα το οποίο έφερε Ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας (πλαστές όπως εξακριβώθηκε από την παραπάνω ομάδα εργασίας), επέβαιναν τις περισσότερες φορές τρία με τέσσερα άτομα. Η παρακολούθηση του Στόχου (σ.σ. του πρωθυπουργού) χαρακτηρίστηκε από την προαναφερόμενη ομάδα εργασίας, επαγγελματική και εντεινόμενη από τις αρχές Απριλίου του 2008.

● Επίσης από την εν λόγω ομάδα εκτιμήθηκε ότι τα επιβαίνοντα στο παραπάνω όχημα άτομα, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης του Στόχου επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με άλλους συνεργάτες τους. Το εν λόγω όχημα επίσης εντοπίστηκε επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στο ύψος του Πικερμίου και εκτιμήθηκε ότι κατέγραφε ταχύτητα πομπής, συνοδευτικά οχήματα, άτομα συνοδείας κ.λπ. στοιχεία.

Ομοίως στο αυτό σημείο (Λεωφόρος Μαραθώνος, στο ύψος Πικερμίου), τόσο τον μήνα Μάρτιο όσο και τον μήνα Απρίλιο του έτους 2008 εντοπίστηκε όχημα τύπου VAN, μάρκας FORD TRANSIT, χρώματος μπλε, το οποίο έφερε Ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας (πλαστές όπως εξακριβώθηκε από την παραπάνω ομάδα εργασίας).

■ Εκτός των προαναφερθέντων σημείων παρακολούθησης του Στόχου, καταγράφηκαν ως άλλα τέτοια σημεία: (α) η περιοχή CARREFOUR στον Γέρακα Αττικής, (β) η περιοχή στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή και (γ) η περιοχή του super market ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στον Χολαργό Αττικής.

Στο σημείο (α) εντοπίστηκε ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας BMW, χρώματος ασημί, μοντέλο 1995 ή 1996, το οποίο έφερε πινακίδες Γερμανίας. Στην εν λόγω περιοχή επίσης εντοπίστηκε και το όχημα τύπου VAN, μάρκας FORD TRANSIT, χρώματος μπλε και διαπιστώθηκε επικοινωνία μεταξύ των επιβαινόντων στα παραπάνω οχήματα, ατόμων. Στα σημεία (β) και (γ) εντοπίστηκαν επίσης τα προαναφερόμενα οχήματα τύπου VAN. Επιπρόσθετα στην περιοχή του Χολαργού στις αρχές του μηνός Ιουνίου του έτους 2008 εντοπίστηκε επί της οδού Φανερωμένης -πλησίον της εκκλησίας- συνάντηση και των τριών προαναφερόμενων οχημάτων.

■ Από την έρευνα της ομάδας “αντιπαρακολούθησης της FSB” ως προς τους επιβάτες των υπόψη οχημάτων, προέκυψε ειδικότερα ότι στο VAN, μάρκας Toyota Hiace χρώματος μπεζ, επέβαιναν συνήθως 4 άνδρες εκ των οποίων 3 μελαχρινοί και ένας καστανός, στο VAN μάρκας FORD TRANSIT 3 άνδρες και στο ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας BMW, δυο γυναίκες. Πέραν των ατόμων αυτών, το προαναφερόμενο κλιμάκιο “αντιπαρακολούθησης της FSB” κατέληξε στην εκτίμηση ότι συγχρόνως λειτουργούσαν ομάδες υποστήριξης και καταγραφής κατά τη διάρκεια του δρομολογίου του Στόχου.

Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ατόμων σε όλη τη διαδικασία παρακολούθησης, εκτιμήθηκε ότι ανερχόταν σε 20 άτομα τα οποία δεν ανήκουν στον Αντιεξουσιαστικό Χώρο. Επιπρόσθετα από τηλεφωνική υποκλοπή διαπιστώθηκε ότι επιβάτες των παραπάνω οχημάτων μιλούσαν ελληνικά ενώ η συνεννόηση μεταξύ των διαφόρων ομάδων πραγματοποιείτο μέσω κινητών τηλεφώνων.

Κατά την προαναφερόμενη συνάντηση των τριών οχημάτων στην περιοχή του Χολαργού (αρχές Ιουνίου 2008 επί της οδού Φανερωμένης) διαπιστώθηκε και η παρουσία δυο ακόμη ατόμων (νέων) που -όπως εκτιμήθηκε- ήταν Ευρωπαίοι, μάλλον Βρετανικής Υπηκοότητας.

■ Σε χρόνο που δεν προσδιορίζεται ακριβώς αλλά κυμαίνεται μεταξύ του πενθημέρου 20 και 25 Απριλίου 2008, στην περιοχή της Νέας Μάκρης Αττικής και συγκεκριμένα στην διασταύρωση των φωτεινών σηματοδοτών που οδηγούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ, κατά τις απογευματινές ώρες έλαβε χώρα “ελεγχόμενη” διαδικασία εμπλοκής, διάρκειας 30 δευτερολέπτων, μεταξύ του κλιμακίου της ομάδας εργασία της FSB και ατόμων που ανήκαν στις παραπάνω ομάδες παρακολούθησης.

Η εν λόγω “ελεγχόμενη” διαδικασία εμπλοκής υλοποιήθηκε λόγω του ότι στην προαναφερόμενη περιοχή είχε εντοπιστεί το όχημα τύπου VAN μάρκας Toyota Hiace, χρώματος μπεζ. Τα άτομα του κλιμακίου της ομάδας εργασίας της FSB που συμμετείχαν στην προαναφερόμενη εμπλοκή, ήταν 4, ενώ τα άτομα του άλλου “Χώρου” ήταν δυο, άοπλα, γυμνασμένα, μιλούσαν ελληνικά και διέφυγαν από τον χώρο της εμπλοκής χρησιμοποιώντας μοτοσυκλέτα τύπου Enduro, χρώματος κίτρινου που δεν έφερε πινακίδες κυκλοφορίας. Το προαναφερόμενο όχημα εγκαταλείφθηκε στο χώρο της εμπλοκής.

■ Εντός του προαναφερόμενου οχήματος βρέθηκαν στοιχεία από τα οποία προέκυπτε λεπτομερής καταγραφή της διαδρομής που ακολουθείται κατά τη μετακίνηση του κ. Πρωθυπουργού από την κατοικία του στο Γραφείο του, τα συνοδευτικά οχήματα, οι συνοδευτικές μηχανές ασφαλείας καθώς και:

■ Χάρτες στους οποίους είχαν σημειωθεί τα σημεία συνάντησης των ομάδων παρακολούθησης και υποστήριξης, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η οδός Φανερωμένης στην περιοχή του Χολαργού Αττικής. Επίσης είχαν σημειωθεί και οι χώροι που αντιστοιχούν στις θέσεις στάθμευσης του CARREFOUR καθώς και το κατάστημα των GOODY’S επί της οδού Κηφισίας, πλησίον του κόμβου εισόδου στην Αττική οδό. Επιπλέον υπήρχαν χάρτες των περιοχών Αγίας Παρασκευής - Χαλανδρίου - Χολαργού και Παπάγου. Ειδικά στον χάρτη της περιοχής της Αγίας Παρασκευής είχαν σημειωθεί σημεία με μαύρο χρώμα.

■ Κιάλια νυχτερινής παρατήρησης

■ Εκρηκτική ύλη C-4 και όπλα TOKAREV και KALASNIKOF.

■ Υλικά καμουφλάζ (καινούργια, αχρησιμοποίητα), υλικά μακιγιάζ, όπως μολύβια, κουκούλες μη χρησιμοποιημένες που δεν έφεραν κάποιο διακριτικό, καθώς και γυναικεία ρούχα.

■ Συστήματα επικοινωνίας συγχρονισμένα στις συχνότητες της ΕΛΑΣ υψηλής εμβέλειας.

■ Τηλεχειριστήριο

■ Τρόφιμα (ξηρά τροφή και σοκολάτες)

■ Σκηνές

 • β. Τα παραπάνω περιγραφόμενα στοιχεία και υλικά εξετάστηκαν στα κεντρικά της Μόσχας και όλες οι αναλύσεις που έγιναν κατατείνουν στα ακόλουθα συμπεράσματα:

● Πρόκειται περί οργανωμένου σχεδίου παρακολούθησης του Στόχου που οργανώθηκε από Δυτικές Υπηρεσίες με την συμμετοχή και της ομόλογης Υπηρεσίας του Ισραήλ.

● Το εν λόγω σχέδιο υλοποιήθηκε κυρίως από Ελληνες.

● Ο αντικειμενικός σκοπός του εν λόγω σχεδίου ήταν η πραγματοποίηση επίθεσης σε βάρος του Στόχου, με ειδικότερο σκοπό την αναβολή ή την ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

● Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει στα χέρια του από τον Αλεξ Ρόντο (Σύμβουλο του προέδρου της Γεωργίας) σχέδιο των Αμερικανών για αναβολή ή ματαίωση του Αγωγού SOUTH STREAM. Το εν λόγω σχέδιο προσβολής του Στόχου αποτελεί τμήμα του συνολικού σχεδιασμού αποσταθεροποίησης της χώρας που έχει την κωδική ονομασία “ΠΥΘΙΑ 1” και περιλαμβάνει τα ακόλουθα τέσσερα σκέλη-τμήματα:

★ Πολιτική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με την υπόθεση Βατοπεδίου.

★ Επιχειρηματική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο υποβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας. Στην εν λόγω μορφή αποσταθεροποίησης περιλαμβάνονται και οι απαγωγές επιχειρηματιών.

★ Κοινωνική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με διάφορες μορφές κοινωνικής αναταραχής στις οποίες περιλαμβάνονται και οι τρομοκρατικές ενέργειες.

★ Διάφορα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική.

★ Αναφορικά με την νέα γενιά τρομοκρατών στην Ελλάδα εκτιμήθηκε ότι είναι πλήρως ελεγχόμενη από τις Δυτικές Υπηρεσίες. Είναι ειδικοί στις ληστείες, απαγωγές (τρεις ομάδες) και το Αντάρτικο πόλεων (τέσσερις ομάδες). Επιπρόσθετα θεωρούνται άριστοι χειριστές όπλων και μέσων μετακίνησης, ενώ λειτουργούν διαθέτοντας πάντα σχέδιο διαφυγής. Πιθανολογείται ότι οι χώροι απόκρυψής τους βρίσκονται στις περιοχές Γκύζη, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής και Μεγάρων για την Αττική. Ως τέτοιος χώρος εκτός της Αττικής θεωρείται η περιοχή της Θήβας.

2. Επισημάνσεις της Υπηρεσίας μας επί των ανωτέρω αποσπασμάτων:

 • α. Τα αναφερόμενα “σημεία εντοπισμού” της παρακολούθησης ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, χωρίς κατ’ ανάγκη αυτό να σημαίνει και υιοθέτηση από πλευράς μας της περιγραφόμενης “εν εξελίξει επιχείρησης συνομωσίας”. Ωστόσο, σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας το σημείο εντοπισμού στη Λ. Μαραθώνος είναι κατάλληλο σημείο παρακολούθησης, το σημείο εντοπισμού στο CARREFOUR είναι δυνατόν να αποτελέσει σημείο έκνομης ενέργειας ενώ τα σημεία εντοπισμού στις περιοχές του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ θεωρούνται σημεία συνάντησης.
 • β. Τα σημεία που βρέθηκαν επί χάρτου και προέρχονται από το υλικό που αντλήθηκε από την προαναφερόμενη διαδικασία “ελεγχόμενης” εμπλοκής, απεικονίζονται στην εικόνα με τίτλο “Σημεία επί Χάρτου” η οποία επισυνάπτεται. Η απόσταση των εν λόγω σημείων επίσης στην Αττική οδό χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ως σημεία αφετηρίας για “έκνομη ενέργεια”.
 • γ. Η εκρηκτική ύλη C-4 είναι στρατιωτική εκρηκτική ύλη, μη κυκλοφορούσα ελεύθερα στο εμπόριο και δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα ως συστατικό στοιχείο Αυτοσχέδιου Εκρηκτικού Μηχανισμού (ΑΕΜ), σε καμία από τις τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.

3. Επισημαίνεται ότι, και για τις συγκεκριμένες πληροφορίες, η αξιοπιστία της πηγής δεν δύναται επί του παρόντος να ελεγχθεί. Η καταγραφή των “αντικειμενικών στοιχείων” (τοποθεσίες, ονόματα χώρων, αποστάσεις, κ.λπ.) και η σύνθεσή τους θα μπορούσαν πράγματι να θεωρηθούν ως προετοιμασία μιας απόπειρας κατά του κ. Πρωθυπουργού. Πλην όμως η ερμηνεία που φέρεται να τους δίδεται - ότι δηλαδή αποτελεί οργανωμένο σχέδιο Δυτικών Υπηρεσιών και της MOSSAD σε βάρος του κ. Πρωθυπουργού, στο οποίο εντάσσονται άλλες υποθέσεις όπως π.χ. Βατοπαίδιο, τρομοκρατία κ.λπ. - γεννά στην Υπηρεσία μας εύλογα ερωτηματικά. Δεν αποκλείεται συνεπώς οι πληροφορίες αυτές στο σύνολό τους, να εντάσσονται στο πλαίσιο επιχειρούμενης παραπληροφόρησης των Κρατικών Αρχών της χώρας μας, με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων.

4. Σε κάθε περίπτωση, παρέλκει να επισημάνουμε, από σκοπιάς Υπηρεσίας μας, την ανάγκη συνεχιζόμενης λήψης αυξημένων μέτρων ασφαλείας του κ. Πρωθυπουργού».

Πώς είναι δυνατόν να αναφέρεται στο έγγραφο ότι η ΕΥΠ έχει εύλογα ερωτήματα και δεν αποκλείεται οι πληροφορίες αυτές να εντάσσονται στο πλαίσιο επιχειρούμενης παραπληροφόρησης των ελληνικών αρχών με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων και αυτό το έγγραφο να αποστέλλεται από την ΕΥΠ στον πρωθυπουργό; Ενα έγγραφο που αυτοαναιρείται; Με μη διασταυρωμένες πληροφορίες;

Ποιοι όμως επινόησαν, σχεδίασαν και υλοποίησαν την υπόθεση παραπληροφόρησης με κωδικό «Πυθία»; Ηταν άραγε ένας κλειστός κύκλος ανθρώπων οι οποίοι υπηρέτησαν στην ΕΥΠ το επίμαχο διάστημα; Είναι αλήθεια, όπως ισχυρίζονται κάποιες πηγές, ότι εμπλέκονται στην υπόθεση ένας πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος είχε υπηρετήσει νωρίτερα στην προσωπική ασφάλεια του Κώστα Καραμανλή; Φέρεται να εμπλέκεται επίσης αξιωματικός της ΕΥΠ Θεσσαλονίκης (περίοδος 2005-2010) ο οποίος ήταν και ο χειριστής της αναξιόπιστης «πηγής» με κωδικό ΘΣ13.

Ο ΘΣ13 φέρεται να είχε στρατολογηθεί ως μη ελεγχόμενη πηγή (άτομο που δεν έχει εκπαιδευτεί, δεν έχει συνείδηση της αποστολής του και συνεργάζεται ευκαιριακά με την ΕΥΠ) ύστερα από τυχαία συνάντηση με τον μετέπειτα χειριστή του με τον οποίο ήταν συμμαθητές. Σύμφωνα με πληροφορίες ουδέποτε έγινε έλεγχος αξιοπιστίας της πηγής ΘΣ13, ενώ φέρεται να εκκρεμεί σήμερα εις βάρος του ερήμην δικαστική απόφαση για κακούργημα.

Η έλλειψη σοβαρότητας αλλά και η μη έγκυρη πιστοποίηση της αξιοπιστίας των πληροφοριών που «έμπαζαν» από παντού και τις οποίες έδωσε η πηγή ΘΣ13 στον χειριστή του (πληροφορίες που αποτέλεσαν τη βάση για την επιχείρηση «Πυθία») δεν ανταποκρίνονταν στα υψηλά στάνταρ και στον τρόπο δράσης των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και θα έπρεπε εξαρχής να είχαν απορριφθεί από την ΕΥΠ. Ηταν μάλλον φανερό, ακόμη και σε μη ειδικούς, ότι η όλη υπόθεση ήταν μια κατασκευή, η οποία τελικά εξέθετε και τις ρωσικές υπηρεσίες, οι οποίες πιθανότατα, αν όχι βέβαια, ήταν εντελώς αμέτοχες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο ειδικό δελτίο ενημέρωσης γίνεται αναφορά σε Ρώσο αξιωματούχο της FSB, ως αρχική πηγή, χωρίς καν να κατονομάζεται, ούτε και να περιγράφεται. Ο ισχυρισμός του, ότι πήρε τις πληροφορίες από άγνωστο άτομο στη Γλυφάδα, όπως περιγράφεται στο δεύτερο ειδικό δελτίο, επίσης καταρρίφθηκε αργότερα, επί διοικήσεως Κ. Μπίκα, όταν ο ΘΣ13 κλήθηκε να υποδείξει την επίμαχη κατοικία της συνάντησης και δεν ήταν σε θέση να το κάνει.

Ο ΘΣ13 ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι τού έδωσαν το κείμενο στα αγγλικά, ενώ υποτίθεται πως επρόκειτο για εσωτερικό έγγραφο της FSB. Και όμως, αυτή η πηγή, ο ΘΣ13, από όπου ξεκίνησαν όλα, δεν κλήθηκε ούτε καν ως μάρτυρας από τον ανακριτή για να καταθέσει για την υπόθεση! Οπως δεν κλήθηκε και ο χειριστής του!

Ομως, υπάρχουν και άλλα θέματα που σχετίζονται με τη δίκη. Αν κρίνουμε από πληροφορίες που διέρρευσαν σχετικά με τη δικογραφία, υπάρχει μάρτυρας ο οποίος έπαιξε κομβικό ρόλο στην υπόθεση, ένας πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος ερωτηθείς τι γνωρίζει για την υπόθεση ανέφερε ότι η πληροφορία που είχε ήταν πως ο Αμερικανός πρόξενος πήγε επίσκεψη στο Αγιον Ορος! Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Μόνο οι καλόγεροι έλειπαν από το έπος που αρχικά γράφτηκε ως τραγωδία και κατέληξε ως έργο των Μόντι Πάιθονς.

Οσοι ανακάτεψαν, χωρίς κανένα στοιχείο, αναρχικούς, τρομοκράτες, Ρώσους, Αμερικανούς και Ισραηλινούς πράκτορες, σχέδια δολοφονίας και πράσινα άλογα, τελικά κατέληξαν σε πλήρη αμνησία.

Η «Πυθία» (αυτή των τριών εγγράφων και όχι το συνονθύλευμα άσχετων και ασύνδετων μεταξύ τους διαφορετικών υποθέσεων που παρουσιάζονται στη δίκη ως ΠΥΘΙΑ) ήταν μια προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας ή, πιο σωστά, της εγγραφής ενός Fake κεφαλαίου με στόχο να συντηρηθεί ο μύθος περί τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος είναι βέβαιο ότι δεν γνώριζε την όλη επιχείρηση παραπληροφόρησης, ωστόσο ενημερώθηκε πολύ αργότερα αρμοδίως για την όλη υπόθεση. Κάποιοι ξεγέλασαν τον τότε πρωθυπουργό και τον τότε υπουργό Εσωτερικών και νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό έγινε εις βάρος τους αλλά και εις βάρος των συμφερόντων της χώρας. Θα βρεθεί άραγε ο μίτος της Αριάδνης στη δίκη που αρχίζει αύριο;

«Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές»

Γιατί άραγε δεν αναφέρθηκε το τρίτο -και πλέον σημαντικό- έγγραφο της ΕΥΠ στις καταθέσεις των μαρτύρων (όπως προκύπτει από δικαστικές πηγές) που αν είχε γίνει γνωστό το περιεχόμενό του θα ακύρωνε το περιεχόμενο των δύο προηγούμενων εγγράφων; Η απόκρυψη αυτή, ή η μη δημοσιοποίησή του, συνέβαλε στη συντήρηση του μύθου που είχε δημιουργηθεί χάρις στα πρώτα δύο έγγραφα, περί δήθεν απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και σχεδίου αποσταθεροποίησης της Ελλάδας από ξένες δυνάμεις.

Το τρίτο έγγραφο αποχαρακτηρίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες ως άκρως απόρρητο Προσωπικό, ειδικού χειρισμού, ενώ τα πρώτα δύο είχαν αποχαρακτηριστεί εν τοις πράγμασι, μετά τη δημοσιοποίησή τους στα ΜΜΕ.

Εχει ωστόσο εξαιρετικό ενδιαφέρον και είναι άκρως αποκαλυπτική η σχετική επιστολή που απηύθυνε προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και προς τους: Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Εισαγγελέα Αρείου Πάγου, Προϊστάμενο Εφετείου Αθηνών, Προϊστάμενο Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, με ημερομηνία 16 Απριλίου 2019 και αριθμό πρωτοκόλλου 167, ο διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, ο οποίος ενημερώνει τους παραλήπτες πως:

«Στα αρχεία της Υπηρεσίας, μετά από έρευνα εντοπίσαμε το 509/17-3-2009 Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης χαρακτηρισμένο ως Ακρως Απόρρητο - Προσωπικό (Ε.Χ.). Η ΕΥΠ το παρέδωσε στις 17/3/2009 στον τότε Πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, στον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο και στον τότε Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη.

Το έγγραφο αυτό ως εκ του περιεχομένου του σχετίζεται άμεσα με τα υπ. αριθμ. 53/13-1-2009 και 213/5-2-2009 Ειδικά Δελτία Ενημέρωσης, τα οποία έχουν δημοσιευτεί αρχικά στο τεύχος 87/16-6-2011 του περιοδικού “ΕΠΙΚΑΙΡΑ” και κατόπιν σε πλήθος άλλων ηλεκτρονικών και εντύπων μέσων ενημέρωσης και ως εκ τούτου απώλεσαν τον χαρακτηρισμό τους ως “άκρως απόρρητα”. Λόγω της άμεσης συνάφειας των εγγράφων αυτών κρίναμε, για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ότι είναι απόλυτα αναγκαίος ο αποχαρακτηρισμός του εγγράφου και το έγγραφο αποχαρακτηρίστηκε. Τα τρία προαναφερόμενα έγγραφα συνιστούν την υπόθεση “ΠΥΘΙΑ”.

Με την δημοσίευση των δυο πρώτων εγγράφων στο περιοδικό “ΕΠΙΚΑΙΡΑ” ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα και ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον αγνώστων δραστών και διεξήχθη τόσο προανάκριση όσο και κύρια ανάκριση.

To έγγραφο του διοικητή της ΕΥΠ αποχαρακτηρίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε όλες τις έως τώρα έρευνες των Δικαστικών Αρχών, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την σύνταξη και υπογραφή αυτών των εγγράφων, εξεταζόμενοι ως μάρτυρες, δεν έχουν κάνει ουδεμία αναφορά στην ύπαρξη και κυρίως στο περιεχόμενο του συγκεκριμένου τρίτου Ειδικού Δελτίου Ενημέρωσης προς τον τότε Πρωθυπουργό και τους άλλους αποδέκτες».

Στο τρίτο έγγραφο αναφέρεται συγκεκριμένα:

 • “1. Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών σας γνωρίζουμε ότι παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε η Υπηρεσία μας να ελέγξει την αξιοπιστία της πηγής, ουδέν στοιχείο προέκυψε προς την κατεύθυνση της επιβεβαίωσης έστω και μέρους των παρασχεθεισών πληροφοριών. Κατόπιν τούτου εκτιμάται -από πλευράς του Ρώσου Αξιωματούχου ο οποίος προσκόμισε το υπόψη πληροφοριακό υλικό, επιχειρήθηκε η παραπληροφόρηση των Κρατικών Αρχών της χώρας μας με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων σκοπιμοτήτων.
 • 2. Επισημαίνουμε ωστόσο ότι η υπόθεση εξακολουθεί να τελεί υπό διερεύνηση”».

Εάν στις καταθέσεις του γινόταν οποιαδήποτε αναφορά σ’αυτό, αυτομάτως το περιεχόμενο των δυο προηγούμενων εγγράφων θα ακυρωνόταν. Σ’ αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούσε να στηριχθεί ισχυρισμός για την ύπαρξη σχεδίου δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού και σε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας.

Παρακαλούμε για την ενημέρωση σας και για τις δικές σας ενέργειες.

Ως κρατικός λειτουργός είχα υποχρέωση να θέσω υπόψη σας τα στοιχεία αυτά διότι κάθε φορά που στη χώρα μας κρύψαμε την αλήθεια ο λαός μας ταλαιπωρήθηκε και συχνά οδηγήθηκε σε τραγωδίες. Εθνικό είναι ό,τι είναι αληθές».

Pin It