Ποιες «εταιρείες» βγήκαν κερδισμένες από την κρίση:

Η ICAP Group, ανέδειξε τις 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με βάση τους δημοσιευμένους ισολογισμούς για τη χρήση του 2013.

Σύμφωνα με την έκδοση της ICAP, κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία για το 2013 αναδείχθηκε η Alpha Bank, ενώ ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς. Τα κέρδη τους αντιπροσωπεύουν οφέλη που προέκυψαν από την αρνητική υπεραξία των εξαγορών τους. Στις πρώτες 20 η Αεροπορία Αιγαίου και η «Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών».

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, στον τομέα της βιομηχανίας κορυφαία σύμφωνα με την ICAP ήταν η εταιρεία Motor Oil Διυλιστήρια Κορίνθου, και ακολουθούν η Καρέλα Καπνοβιομηχανία, Metka και Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα.

Στον τομέα του εμπορίου στην κορυφή βρέθηκαν πέντε εταιρείες με κέρδη άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ, με «πρωταθλήτρια» για πέμπτο συνεχή χρόνο την εταιρεία Jumbo (που αρρωσταίνει στην ιδέα πληρωμής των υπαλλήλων της). Την πεντάδα συμπληρώνουν οι εταιρείες Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, ΑΒ Βασιλόπουλος (αμερικάνικων συμφερόντων), Σκλαβενίτης και Μασούτης.

Από τις «λοιπές υπηρεσίες» πρώτη η ΔΕΗ, και ακολουθούν η Cosmote, με τρίτη τον ΟΤΕ, ακολουθούμενες από την ΟΠΑΠ και την ΑΔΜΗΕ (και ποιος δε γνωρίζει το βίο και την πολιτεία αυτών των επιχειρήσεων!).

Στον τουριστικό κλάδο, η πρώτη πεντάδα αποτελείται από τρεις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων με πρώτη και δεύτερη τις Autohellas και Olympic AE και δύο ξενοδοχειακές επιχειρήσεις με επικεφαλής την ΦΑΙΑΞ. (Πηγή: «Τα Νέα»).

Το αξιοσημείωτο είναι ότι στην κορυφή των κερδοφόρων «επιχειρήσεων» βρίσκονται οι γνωστές μας τράπεζες, που με την αλλαγή των λογοτύπων τους (απλώς άλλαξαν όνομα), φέρονται ως κερδοφόρες. Αλλά ας μας εξηγήσει κάποιος:

Πώς θεωρείται κερδοφόρα η Alpha Bank, τηστιγμή που προέρχεται από την πρώην Πίστεως, η οποία προέρχεται από την πρώην Ιονική, και η οποία στηρίχτηκε με ανακεφαλαιοποίηση από τα χρήματα του Ελληνικού λαού, πολύ πριν την κρίση, με τεράστια ποσά (11 δισ. €);

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι ανακεφαλαιοποιήσεις όλων ανεξαιρέτως των τραπεζών αποτέλεσαν και το μέγιστο σκάνδαλο όλων των εποχών. Με δημόσιο χρήμα (χρήμα του λαού) οι τράπεζες λειτουργούν υπό ιδιωτικό καθεστώς!

Και, μπορούν οι τράπεζες να θεωρούνται επιχειρήσεις; Τι παρήγαγαν οι τράπεζες, ποιο το πρωτογενές προϊόν, τι προσέφεραν στην ελληνική οικονομία, στα ελληνικά νοικοκυριά; Τι προσέφεραν στους μικρομεσαίους πέρα από τα ληστρικά επιτόκια και τις κατασχέσεις;

Μόνο θαλασσοδάνεια στους καρχαρίες, στα κόμματα «δανεικά κι’ αγύριστα» προσέφεραν. Ένας τεράστιος πλούτος του ελληνικού λαού -που μέσω του ιδιότυπου τραπεζικού πλυντηρίου- κατέληξε στους επιτήδειους, ανέδειξε τα «νέα τζάκια». Δημιούργησε τους νεομαφιόζους και τις παράγκες του ποδοσφαίρου, με εθνικό πλούτο που εξανεμίσθηκε για χάρη των (Πάσπαλιε, Ντέταρι, Ουίλκινς παλιότερα) και λοιπούς σύγχρονους αστέρες του θεάματος σήμερα, που ήρθαν (εν αγνοία τους) να στηρίξουν το σύστημα του «άρτου και θεάματος».

Τα μονοπώλια των καυσίμων επίσης, με τα γνωστά τερτίπια (π.χ. «Καλούς Λιμένες», ή τα βυτία που πηγαινοέρχονταν άδεια στη γειτονική Βουλγαρία με πλαστά τιμολόγια, ενώ την ίδια στιγμή πωλούσαν την αντίστοιχη ποσότητα στην εγχώρια αγορά αδασμολόγητα και χωρίς ΦΠΑ), πλουτίζοντας από την παράνομη αυτή (και όχι μόνο) δραστηριότητα.

Αυτές είναι οι κερδοφόρες επιχειρήσεις που δημιούργησαν οι Σαμαράς και Βενιζέλος, αυτή είναι η παγιωμένη κατάσταση, τη στιγμή που ο Ροδίτης πατέρας πηγαίνει και παραδίδει το μόλις 1,5 χρόνων παιδί του στον έφορο του νησιού, διαμαρτυρόμενος για τα 300 € που του παρακράτησε (του έκλεψε) από τον τραπεζικό του λογαριασμό, και τα οποία δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η σύνταξη της γιαγιάς για να μπορέσει να περάσει το μήνα ο γιος της με τον μικρό της εγγονό.

Τα γεγονότα έχουν ξεπεράσει το σύστημα, το σύστημα έχει ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό. Οι «τεχνολογίες» ορίζουν πλέον τα πάντα, πέρα από κάθε έλεγχο, πέρα από κάθε λογική. Ο άνθρωπος αδυνατεί να ορθώσει το ανάστημά του, αδυνατεί να αρθρώσει λόγο. Και, αν κάποιος το καταφέρει ... απλώς προδιαγράφει το τέλος του, που θα προέλθει είτε από «δηλητηρίαση», είτε από λιντσάρισμα. Εναλλακτική επιλογή, μόνο ο αυτόχειρας διαθέτει.

Pin It