«Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων» και κύκνειο άσμα Σαμαρά - Βενιζέλου

Στις 22 Δεκεμβρίου 2014 οι Υπουργοί Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με κοινή τους απόφαση ρύθμισαν το ζήτημα της τακτοποίησης πληρωμών Δημοσίων επενδύσεων του έτους 2014 και της χρηματοδότησης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για το επόμενο έτος. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν ότι η εκτέλεση των εντολών χρηματοδότησης έργων (κατανομές) θα πραγματοποιείται από την Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2014.

Η Περιφέρεια Αττικής από τις 22-12-2014 έως και την καταληκτική ημερομηνία, 29-12-2014, υπέβαλλε συνολικά 7 κατανομές χρηματοδότησης συνολικού ύψους 9.128.824,21 €, οι οποίες όμως δεν εκτελέστηκαν παρά το γεγονός ότι είχε εγκριθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Αποτέλεσμα ήταν να μην πληρωθούν τα σχετικά έργα.

Δεδομένου ότι το εγκεκριμένο όριο πληρωμών για το έτος 2014 του Εθνικού Σκέλους του ΠΔΕ είναι 25.700.000 €, η παραπάνω πολιτική απόφαση ουσιαστικά συνεπάγεται τη μη διάθεση του 35% των εγκεκριμένων πιστώσεων προς την Περιφέρεια Αττικής, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να πληρωθούν σημαντικά συμβασιοποιημένα έργα Δήμων αρμοδιότητάς μας. Συγκεκριμένα: αντιπλημμυρικά έργα, έργα κατασκευής και συντηρήσεων οδών. Ειδικότερα: 5.934.129,34 € που αφορούν σε έργα αρμοδιότητας Περιφέρειας, 2.011.605,93 € σε έργα Δήμων, 1.000.000 € στην υδροδότηση της Αίγινας και 183.088.94 € σε μελέτες.

Είναι γνωστό ότι οι δαπάνες αυτές θα εκτελεστούν το 2015, ωστόσο θα βαρύνουν τις πιστώσεις του νέου έτους, ενώ είχαν προβλεφθεί και εγκριθεί για το έτος 2014. Το αποτέλεσμα είναι τριπλό:

Α) δυσχεραίνεται σημαντικά ο προγραμματισμός της Περιφέρειας Αττικής για την υλοποίηση των έργων του νέου έτους.

Β) οδηγούμαστε σε μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2015 κατά το ποσό αυτό που δεν έχει κατανεμηθεί μέχρι αυτή τη στιγμή από την Τράπεζα της Ελλάδος σε έργα.

Γ) δεν είναι σε θέση η Περιφέρεια να ανταποκριθεί σε νέες υποχρεώσεις έργων που έχουν δημοπρατηθεί και συμβασιοποιηθεί.

Δεν πρόκειται για ζήτημα τεχνοκρατικό αλλά εξόχως πολιτικό, που δεν αφορά αποκλειστικά την Περιφέρεια Αττικής.

Αφορά σχεδόν όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Κι επειδή παραμένει «μυστήριο» το γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας επιδεικνύουν αυτή τη στάση, η Περιφερειακή Αρχή Αττικής απευθύνει σαφές μήνυμα: την πρώτη ημέρα του χρόνου που θα φανεί τι έχει συμβεί, εύχεται να μην έχουν επικρατήσει εκλογικές σκοπιμότητες στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων.

(Πηγή: LEFT.gr)

Έτσι προκύπτει «πρωτογενές πλεόνασμα αγανάκτησης»

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στη στήλη ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αργοσαρωνικού Τάκης Χατζηπέρος, με τέτοιες ενέργειες προκύπτει «πρωτογενές πλεόνασμα αγανάκτησης».

Pin It