Της υπεραγίας ΜΚΟ ...

«Φτερά» έχουν κάνει εκατομμύρια ευρώ από τα ποσά της επιχορήγησης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Αλληλεγγύη», μιας ΜΚΟ της Εκκλησίας, για προγράμματα του υπουργείου Εξωτερικών. Τη Βουλή ενημέρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος μετά από ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη για την πορεία ολοκλήρωσης των ελέγχων και των καταλογισμών των ΜΚΟ, αλλά και ειδικά για τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» που ήταν της Εκκλησίας της Ελλάδος. Απαντώντας στη σχετική ερώτηση ο Γεροντόπουλος αποκάλυψε, ότι η ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος χρηματοδοτήθηκε από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) του ΥΠΕΞ με το ποσό των 23.126.000 ευρώ, αναλαμβάνοντας από το 2002 έως το 2006 την υλοποίηση 32 προγραμμάτων ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής βοήθειας. Εξ αυτών όμως, μόλις τα 10 έχουν ολοκληρωθεί. Η ΜΚΟ έχει υποβάλει τελική έκθεση οικονομικού απολογισμού για την υλοποίηση κάθε προγράμματος, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ελέγξει και εγκρίνει το οικονομικό πόρισμα και οι αντίστοιχοι φάκελοι χρηματοδότησης έχουν κλείσει. Οι φάκελοι των υπολοίπων 22 Προγραμμάτων που υλοποίησε η ΜΚΟ παραμένουν ανοιχτοί και βρίσκονται σε διαδικασία εκκαθάρισης.

Για 4 από τα προαναφερόμενα 22 ανοιχτά προγράμματα η ΥΔΑΣ προέβη σε καταγγελία των σχετικών συμβάσεων και συνακολούθως εκδόθηκαν αποφάσεις καταλογισμού από το 2008. Το συνολικό ύψος των απαιτήσεων της υπηρεσίας από τους καταλογισμούς ανήρχετο σε 6.690.460 ευρώ. Στη συνέχεια, η ΜΚΟ επέστρεψε 500.000 ευρώ και έτσι το απαιτηθέν ποσό έχει διαμορφωθεί σε 6.190.460 ευρώ. Στο ποσό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι νόμιμοι τόκοι και προσαυξήσεις από την ημερομηνία έκδοσης της καταλογιστικής απόφασης. Σύμφωνα με την πάγια διαδικασία Δημόσιου Λογιστικού, εφόσον η ΜΚΟ Αλληλεγγύη δεν ανταποκρίθηκε στην οικονομική απαίτηση της απόφασης, η ΥΔΑΣ προώθησε αυτή την οικονομική απαίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ η οποία βεβαίωσε το ποσό και έκτοτε ασκεί τα προβλεπόμενα μέσα για την είσπραξή του. Οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ (το σόι των ιερέων δηλαδή) έχουν προσφύγει στα αστικά δικαστήρια έναντι των απαιτήσεων του δημοσίου και η δικαστική εμπλοκή καθυστερεί τη διαδικασία είσπραξης. Αντιλαμβάνεται κανείς, ότι η τακτική αυτή προσβλέπει στην καθυστέρηση ή σε κάποιου είδους παραγραφή, ούτως ώστε, «ούτε γάτα, ούτε ζημιά». Για τα έξι από τα υπόλοιπα 18 προγράμματα η ΥΔΑΣ έχει προβεί σε καταγγελία σύμβασης. Το συνολικό ύψος των καταγγελιών ανέρχεται ως αυτήν τη στιγμή στα 568.239 ευρώ (σ.σ.: το συγκεκριμένο ποσό αναφέρεται στις καθαρές εκταμιεύσεις προς τη ΜΚΟ και βάσει της νόμιμης διαδικασίας το ποσό αυτό θα προσαυξηθεί με τόκους. Για τα υπόλοιπα 12 προγράμματα εκκρεμεί το τελικό πόρισμα εκκαθάρισης.

Η δικογραφία βρίσκεται στο τρίτο ανακριτικό τμήμα Αθηνών και η ανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης ανέφερε ότι το κόμμα του από το 2011 ζητούσε απαντήσεις για τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ Αλληλεγγύη και τον διαχειριστικό έλεγχό της, δηλώνοντας ότι η τελευταία ερώτησή του «αφιερώνεται σε όσους έπεσαν από τα σύννεφα με τις αποκαλύψεις για τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ». Ο βουλευτής μίλησε για προκλητική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των ελέγχων από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών. «Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια καθυστέρηση προκλητική, είναι μια υπόθεση που διερευνάται από το 2007, έχουν καταλογιστεί τα ποσά για τέσσερις υποθέσεις, εκκρεμούν οι έλεγχοι για 12 και το ερώτημα είναι γιατί να υπάρχει αυτή η καθυστέρηση. Η σωστή λειτουργία ενός δημοκρατικού πολιτεύματος συνεπάγεται εκκαθάριση αυτών των υποθέσεων από την ίδια τη διοίκηση και όχι από τη δικαιοσύνη» δήλωσε ο κ. Τσούκαλης. Ο βουλευτής δεν παρέλειψε πάντως να επισημάνει ότι ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος έχει ζητήσει να προχωρήσουν άμεσα οι έλεγχοι.

Καταλάβατε γιατί μερικοί δεν θέλουν το διαχωρισμό κράτους εκκλησίας; Γιατί το ένα χέρι πλένει τ’ άλλο και τα δυο τη διαπλοκή. Ή αλλιώς: χέρι – χέρι...

Pin It