Το δράμα του δεκάχρονου «τρομοκράτη»

Από ένα εκφραστικό λάθος που έκανε σε έκθεση του σχολείου, ένας δεκάχρονος μουσουλμάνος μαθητής αντιμετωπίστηκε σαν τρομοκράτης. Πού αλλού; Στην Αγγλία, τη μητρόπολη του ρατσισμού και της καταστολής. Ο μικρός μαθητής που είχε την ατυχία να γεννηθεί μουσουλμάνος, είχε και την ατυχία «γλωσσικής ανεπάρκειας» και κατ΄ επέκταση της άστοχης έκφρασης στο μάθημα της έκθεσης. Έτσι, αντί να γράψει τη λέξη "terraced", ώστε να περιγράψει το σπίτι του, έγραψε "terrorist". Αυτό ήταν αρκετό για να βρεθεί ένα δεκάχρονο παιδί ενώπιον των διωκτικών Αρχών για να καταθέσει και στο πλαίσιο του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Τι έγραψε ο δεκάχρονος μαθητής; «Ι live in a terrorist house» (μένω σε ένα... σπίτι τρομοκρατών), αντί του «Ι live in terraced house», (μένω σε ένα σπίτι που είναι ενωμένο και πανομοιότυπο με τα διπλανά).

Οι «μορφωμένοι» δάσκαλοί του λοιπόν και καλοί χειριστέ της γλώσσας (όχι όμως και της διανοίας) φρόντισαν να περιποιηθούν τον δεκάχρονο, ενστερνιζόμενοι τους κανονισμούς που θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής υστερίας για να τσαλαπατήσουν τις μουσουλμανικές κοινότητες.

Αξίζει να αναφερθεί το σχόλιο που έκανε ένας ξάδερφος του μαθητή, ο οποίος είπε ότι δεν έπρεπε ένα παιδί να περάσει μέσα από μια τέτοια διαδικασία γιατί τώρα «θα φοβάται να γράψει ελεύθερα ό,τι περνά από το μυαλό του».

Pin It