Ανοιχτή επιστολή Γιώργου Αθανασίου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς : τον Δήμαρχο Τροιζηνίας - Μεθάνων κ.Κων/νο Καραγιάννη

Κοιν : κ. Γιάννη Δημητριάδη, Δήμαρχο Πόρου

κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο, Αντ/ρχη Νήσων Αργοσαρωνικού

κ. Σπύρο Σπυρίδωνα, Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Αιγαίου

κ. Μανώλη Μπετενιώτη, τέως Υφυπουργό

κ. Γεώργιο Καλό, τέως Υφυπουργό

κ. Γεώργιο Κουτσουμπέλη, Πρόεδρο Τοπικού Διαμερίσματος Τροιζήνας

κ. Μαρία Μπουτσιφάκου, Πρόεδρο της Πολιτιστικής Κίνησης Τροιζήνας

κ. Μαρίνα Δωρή, ΓΑΚ Τοπικό Αρχείο Πόρου

Κύριε Δήμαρχε

Με την παρούσα επιστολή μου, την οποία κοινοποιώ και προς τους ανωτέρω, αλλά και προς όσους είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν, έρχομαι να σας κάνω κοινωνούς μιας σκέψης μου, η οποία αφορά το χωρίον της Τροιζήνας, η οποία τυγχάνει να είναι και η πατρίδα του γεννήτορά μου Κυριάκου Ι. Αθανασίου.

Το έτος αυτό συμπληρώθηκαν 187 χρόνια από τις ιστορικές στιγμές όπου οι πατέρες του γένους πήρανε τις σημαντικότερες αποφάσεις για το επερχόμενο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

Στο χώρο αυτό, όπως όλοι γνωρίζουμε και τιμάμε, εγένετο το 1827 η Γ΄ Εθνοσυνέλευση του Έθνους η οποία και ψήφισε το Σύνταγμα της Ελλάδος, ένα από τα προοδευτικότερα Συντάγματα της Ευρώπης, με πρώτη και κορυφαία απόφαση αυτή της ανακήρυξης ως πρώτου Κυβερνήτου, του υπό ίδρυση Ελληνικού κράτους, τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Κύριε Δήμαρχε, και λοιποί παράγοντες του τόπου, έχω την αίσθηση ότι σαν τόπος δεν έχουμε τιμήσει όπως πρέπει την μνήμη των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι σ’αυτόν τον χώρο πήρανε, όπως ανέφερα, τις ποιο σημαντικές αποφάσεις της περιόδου αυτής, και παράλληλα δεν τιμάμε κατάλληλα και τον χώρο όπου οι πρόγονοί μας φιλοξένησαν τους πατέρες του έθνους οι οποίοι ομονοούντες μετά από δύο εμφύλιες διαμάχες, κατάφεραν να συμφωνήσουν και να πάρουν τις κρίσιμες αποφάσεις ως προς την διοίκηση του υπό δημιουργία Ελεύθερου Ελληνικού κράτους.

Για τον λόγο αυτό κ.Δήμαρχε θα πρότεινα:

α. Σε αίθουσα του νεοκλασικού κτιρίου, το οποίο προορίζετο για την στέγαση του τότε κοινοτικού γραφείου Τροιζήνας, να στεγαστεί το «Μουσείο ιστορίας της Γ’ Εθνοσυνέλευσης», παράλληλα με το λαογραφικό Μουσείο, και να συγκεντρώσουμε σ’αυτό το χώρο ότι υλικό υπάρχει από γκραβούρες βιβλία, έγγραφα, πάντοτε σε συνεργασία με την Βουλή των Ελλήνων, τις Βιβλιοθήκες, τα ΓΑΚ και ιδιότες.

β. Καλό θα ήτανε να δημιουργηθούν 2 προτομές οι οποίες θα στολίζουν την είσοδο του κτιρίου, η μία του επισκόπου Δαμαλά Ιωνά, ο οποίος τόσα προσέφερε στο Έθνος, στον Δαμαλά και την ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας, και η άλλη του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

Κύριοι

Θέλω να πιστεύω ότι παρ’ όλο που η οικονομική κατάσταση της χώρας και κυρίως των ανθρώπων είναι αυτή που γνωρίζουμε, ότι θα βρεθούν συμπατριώτες μας οι οποίοι θα συνδράμουν στην υλοποίηση αυτού του έργου, και δεν θα πρέπει να αφήσουμε να μας παρασύρουν τα πρόσκαιρα οικονομικά γεγονότα και να ξεχάσουμε την ιστορία μας, γιατί όπως αναφέρει και Κ. Θ. Δημαράς:

« Μέσα από τις φλόγες, μέσα από καταστροφές, που, αθεράπευτες αδυνατίζουν την εθνική μας μνήμη, υψώνεται απειλητική η κατάρα για τους αχάριστους κληρονόμους, ό,τι δεν έγινε θα πρέπει να γίνει από εδώ και εμπρός, ό,τι περιέσωσε η τύχη, να φροντίσουν οι άνθρωποι να μην χαθεί κι αυτό».

Ο κ. Δήμαρχος Τροιζηνίας είτε μόνος του, είτε συνεπικουρούμενος από ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να τον συνδράμουν να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Βουλής και να συζητήσει το όλο θέμα.

Πόρος 20/12/2014 Με τιμή

Γιώργος Αθανασίου

Pin It