Αποκριάτικα έθιμα

Πολλά τα έθιμα των αποκριών στη χώρα μας, που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα. Όμως καμιά φορά πληροφορείσαι και πράγματα που συμβαίνουν έξω από σπίτι σου (όπως κάποιοι μας ενημερώνουν) και τα αγνοείς! Αν είναι αληθές λοιπόν, μεταξύ άλλων εθίμων τηρούνται:

Το «ξάρτυσμα» στον ΠόροΣτον Πόρο συναντάμε το «ξάρτυσμα», το καθάρισμα δηλαδή των μαγειρικών σκευών από τα λίπη και τα υπολείμματα από το φαγοπότι της αποκριάς.

Σ."Κ": Κι' εμείς τόσα χρόνια μένουμε «αρτυσμένοι»!....

Ο Μπέης στην ΑλεξανδρούποληΣτην Αλεξανδρούπολη, ένας κάτοικος μεταμφιέζεται σε Μπέη και περιδιαβαίνει την πόλη μοιράζοντας ευχές για το καλό.

Ο χορός των Παπάδων στην ΚέρκυραΣε πολλά χωριά της Κέρκυρας αναβιώνει ο παραδοσιακός χορός των Παπάδων. Το χορό σέρνουν πρώτοι οι παπάδες και ακολουθούν οι γέροντες του χωριού.

Κι' εδώ υπάρχει πεδίο για σχολιασμό: Τη στιγμή που κάποιοι ωρύονται για τη συμμετοχή πολιτικών σε τέτοιες εκδηλώσεις υποδυόμενοι τον παπά και γίνεται τέτοιος ντόρος, στην Κέρκυρα, πρωτοστατούν οι ίδιοι οι παπάδες επισφραγίζοντας την αναγκαιότητα διατήρησης των εθίμων.

Αλλά ... όλα τα δάχτυλα δεν είναι ίδια!

Pin It