Για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Με την ευκαιρία των 70 χρόνων από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που άφησε περίπου πάνω από 70.000.000 νεκρούς εκατομμύρια τραυματίες και καταστροφές σε υποδομές τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καλό θα ήτανε να μην ξεχνάμε ποτέ και όχι μόνον σε επετείους, το καταστροφικό πέρασμα του πιο στυγνού Εθνικοσοσιαλιστικού Φασισμού.

Ο Γερμανικός φασισμός τόσο στον Πρώτο όσο και στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο μέσα σε έναν αιώνα, καλό θα ήτανε να μας είναι ένα συνεχές μάθημα, για τα οικτρά αποτελέσματα που προμηνύει τόσο για τους άλλους λαούς, αλλά και για τον ίδιο τον λαό που τον εκτρέφει και τον υλοποιεί.

Η αλήθεια είναι ότι για τις επόμενες γενεές ήτο και θα είναι σαν ένα ωραίο κινηματογραφικό έργο, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα να ενστερνιστούν την τραγική πραγματικότητα που τρέφει μέσα της αυτή η λερναία ύδρα.

Μόνον μία επί τόπου επίσκεψη μπορεί να μας δώσει να αντιληφθούμε τι εστί εθνικοσοσιαλιστικός φασισμός.

Για τον λόγο αυτό θα μου επιτραπεί σαν ένα μικρό δείγμα της τραγικότητας του παρελθόντος να δημοσιεύσω αυτές τις φωτογραφίες τις οποίες είχα την δυνατότητα να τραβήξω κατά την επίσκεψή μου πριν μερικά χρόνια στα κολαστήρια του θανάτου όπως έχουνε αποκαλεστεί. Μόνον εάν βρεθεί κάποιος στους εν λόγω χώρους μπορεί να ενστερνιστεί την τραγικότητα, στην οποία μπορεί να ωθήσουν κάποια διεστραμμένα μυαλά το ανθρώπινο γένος. Από το κολαστήριο του Άουσβιτς Ι-Βικερνάου και το κολαστήριο του Άουσβιτς ΙΙ όπου περίπου 1.500.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, ας μείνει για πάντα μέσα στις καρδιές, κυρίως των νέων, το κάτοθι απόφθεγμα που είναι γραμμένο σε πολλές γλώσσες,

Φ. 5Μακέτα του στρατοπέδου Άουσβιτς 1 και Μπικερνάου

Φ.4 Τα κτίρια του Άουσβιτς 1

Φ.3 Ομαδικές τουαλέτες

Φ.2 Το κρεματόριο και το κτίριο αερίων στο Άουσβιτς-Μπικερνάου

Φ.6 Το μνημείο των θυμάτων στο στρατόπεδο του Άουσβιτς ΙΙ

Φ.8 Το τέρμα της σιδηροδρομικής γραμμής στο κολαστήριο του Άουσβιτς ΙΙ

(2 χιλιόμετρα από το Άουσβιτς ΙΙ).

Φ.1 Τα κτίρια στο Άουσβιτς ΙΙ.

Οι εικόνες από τα εν λόγω στρατόπεδα όπου ο άνθρωπος ήτανε ένας απλός αριθμός ας μένουν βαθειά χαραγμένες μέσα σε κάθε ΑΝΘΡΩΠΟ για να μπορεί σε κάθε στιγμή να αναφωνεί «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ», σε οποιανδήποτε μορφή.

Γιώργος Αθανασίου

Pin It