Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΤΕΙΧΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ. ΑΠΟ ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. ΟΙ ΦΑΡΟΙ . ΑΡΓΟΣΒΗΝΟΥΝ ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Tο 2011, από το ίδρυμα της Αικατερίνης Λασκαρίδη με την πολύτιμη συμβολή της τοπικής κοινωνίας του Πόρου και της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, ανακαινίστηκε o πετρόκτιστος φάρος της Ντάνας, που δεσπόζει στην είσοδο του κόλπου του Πόρου. Την μελέτη και την επίβλεψη του έργου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας κος Δημήτριος Ευταξιόπουλος με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Από 3 έως 7 Ιουνίου 2013 πραγματοποιήθηκε το διεθνές συνέδριο της IALA (InternationalAssociationofMarineAidstoNavigationandLighthouseAuthorities) με τίτλο «PreservationofLighthouseHeritage», σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, υπό την αιγίδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος και του «Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη», στο οποίο συμμετείχα ως σύνεδρος.

Την Πέμπτη, 6 Ιουνίου 2013, οι σύνεδροι ταξίδεψαν στον Πόρο και ξεναγηθήκαν στον πετρόκτιστο φάρο της Ντάνας.

Το συνέδριο είχε μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή από πολλές χώρες του κόσμου, οι οποίες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα -δηλαδή της εγκατάλειψης των φάρων- και συζητήθηκαν οι εναλλακτικές χρησιμότητες αυτών των κτιρίων πέρα από την ανάγκη για διατήρησή τους ως Ιστορική Κληρονομιά Αρχιτεκτονικής και Βιομηχανικής Τέχνης.

Το 2003 η Διεθνής Ένωση Φαροφυλάκων καθιέρωσε την Τρίτη Κυριακή του Αυγούστου ως Παγκόσμια Ημέρα Φάρων με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τη σημασία των φάρων.

Σήμερα μπορούμε να προτείνουμε νέους τρόπους εναλλακτικής χρήσης του φάρου «ΝΤΑΝΑΣ» στον Πόρο προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί, όπως :

1.Τουριστική εκμετάλλευση με:

  • Ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών μέσω ξηράς και θάλασσας.
  • Διευθέτηση του περιβάλλοντος χώρου του φάρου.
  • Αξιοποίηση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.
  • Ανάδειξη των πολιτιστικών αξιών της περιοχής με ειδικές
  • Λειτουργία έκθεσης στο κύριο σώμα του φάρου σχετικά με την ιστορία των φάρων και την τυπολογική, τεχνολογική τους εξέλιξη.
  • Δημιουργία εκθεσιακού χώρου-μουσείο- ή άλλου χώρου προσέλκυσης κοινού -ενυδρείο- στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το φάρο.

διαδρομές-επισκέψεις χώρων.

2.Φιλοξενία:

Σε σχέση με τον τουρισμό μια άλλη πρόταση θα ήταν , να μετατραπεί το «φαρόσπιτο» σε ξενώνα διαμονής (μέχρι 4 άτομα). Ήδη 21 φάροι προσφέρονται στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Ναυτικού και στις οικογένειές τους για διαμονή κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει και σε ποιο μεγάλη κλίμακα.

3.Επιστημονικές έρευνες θαλασσίων ερευνών (μικρό παρατήριο)

4.Κέντρο κατάδυσης.

5.Μετεωρολογία - εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών.

Όπως και να έχει, πρέπει όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας, ούτως ώστε τα πολιτιστικά αυτά μνημεία του τόπουμας να συνεχίσουν να μας δείχνουν το δρόμο μέσα στις τρικυμίες και να αποτελούν σύμβολα πορείας και προορισμού.

Γιατί όσο υπάρχουν φάροι το ταξίδι θα συνεχίζεται......

ΚΛΗΡΟΔΟΤΑΚΟΣ Δ.ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ -

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ - ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ-ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΡΓΩΝ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Δ.Π.Θ - ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ

Pin It