Είναι επικίνδυνη ή επικίνδυνοι;

Αν δεν υπάρξει (απ)αλλαγή πορείας στα δημοτικά δρώμενα στον Πόρο, τότε η «Αλλαγή Πορείας» θα πορευθεί τάχιστα στον γκρεμό παρασύροντας μαζί της και ολόκληρο το νησί. Και τότε, για μεν την κατάντια της «Αλλαγής Πορείας» το δάκρυ θα είναι ζητούμενο, για τον Πόρο όμως οι στεναγμοί των κατοίκων θα μείνουν στην ιστορία. Πρωτοφανή και πάμπολλα γεγονότα διαδραματίστηκαν μέσα σε λίγους μήνες, αρχής γενομένης με τον πόλεμο και τις προβοκατόρικες πρακτικές που ακολουθήθηκαν κατά του Λιμενάρχη Πόρου όπως και το απίστευτο έγγραφο (γνωστό ως ρουφιανοέγγραφο) προς το Α/Τ Πόρου για διώξεις ανοίκειων καταστηματαρχών, κάτι που αποδομεί κάθε έννοια θεσμικής συνοχής και δημοκρατίας. Στη συνέχεια το τεράστιο πρόβλημα με τον χαρακτηρισμό από την Αρχαιολογία ολόκληρου του νησιού του Πόρου (στεριά και θάλασσα) ως αρχαιολογικού χώρου, η απερίγραπτη κατάσταση του ΒΙΟΚΑ, το πρόβλημα των αδέσποτων και των μπάζων, το στοίχειωμα του βυθισμένου προβλήτα, η γενικότερη εγκατάλειψη της παραλίας, των δρόμων και των κοινόχρηστων χώρων. Σήμερα, το νέο μαντάτο είναι ότι η Δημοτική αρχή «απαγορεύει» στους Ποριώτες να ασκούν ένδικα μέσα εναντίον του Δήμου για θέματα που τους αφορούν! Επιπλέον μέγα θεσμικό και συνταγματικής τάξεως θέμα προκύπτει με την ανεπίσημη ή «εθελοντική εργασία» όπως αποκαλείται το νέο φρούτο που φύεται σε πολλούς δήμους -στο τιμόνι των οποίων βρίσκονται άνθρωποι «νέας κοπής» (αλλά πεπαλαιωμένων αντιλήψεων και νοσταλγιών)-, καθόσον οι πληροφορίες μας λένε ότι υπάρχει μισθοδοσία για άτομα που δεν εργάζονται κανονικά στο Δήμο. Αληθεύει άραγε κάτι τέτοιο;

Η δημοτική παράταξη «Δύναμη Ενότητας» του Σπύρου Σπυρίδωνα με δελτίο τύπου καταγγέλλει ως επικίνδυνη για την Δημοκρατία και τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την απάντηση του Δημάρχου και της πλειοψηφίας που ουσιαστικά απαγορεύει στους επαγγελματίες να «τολμούν» να προσφεύγουν νομίμως στη δικαιοσύνη κατά αποφάσεων του Δήμου που τους αφορούν. Ακολουθεί η καταγγελία της παράταξης, σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε:

«Μόνο επικίνδυνη για την Δημοκρατία και τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απάντηση του Δημάρχου και της πλειοψηφίας (αν τους εκφράζει όλους), που ουσιαστικά απαγορεύει στους επαγγελματίες να «τολμούν» να προσφεύγουν νομίμως κατά αποφάσεων του Δήμου που τους αφορούν.

Είναι επιλογή τους να διαιρούν την τοπική κοινωνία και να ωθούν με τις εμπαθείς καταγγελίες τους τα όργανα της τάξης σε συνεχείς ελέγχους και μηνύσεις, προς όλους φυσικά τους επαγγελματίες, που προσπαθούν με πολύ κόπο να κρατήσουν ανοιχτά τα καταστήματά τους.

Δεν θα τους ακολουθήσουμε στο κατηφορικό δρόμο που έχουν πάρει. Eμείς ούτε διαιρούμε, ούτε διώκουμε επαγγελματίες με καταγγελίες στην Αστυνομία.

Η θέση μας είναι ότι οι τοπικοί κανόνες διαμορφώνονται και εφαρμόζονται με την ειλικρινή συνεννόηση, την απόλυτη ισονομία και τον σεβασμό που εμπνέει στους πολίτες μία Δημοτική Αρχή.

Καλό θα ήταν λοιπόν αντί για διχαστικά δελτία τύπου, να προσπαθήσουν να δουλέψουν για το νησί μας που καταρρέει καθημερινώς και να απαντήσουν:

  • γιατί την δύσκολη αυτή περίοδο που τα καταστήματα αγωνιούν να επιβιώσουν, αυξάνουν κατά 10% τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και
  • γιατί εν μέσω μείωσης μισθών, συντάξεων και κορύφωσης της ανεργίας χαρατσώνουν άδικα και αδικαιολόγητα τους πολίτες του Πόρου αυξάνοντας τα τέλη καθαριότητας κατά 7%.

Εμείς, όπως δηλώσαμε στο Δ.Σ, θα προσβάλουμε την απόφαση αυτή όχι για λόγους αντιπολιτευτικούς, αλλά γιατί θεωρούμε ότι είναι όχι μόνον παράνομη, αλλά άδικη και επώδυνη για τους συμπολίτες μας».

Pin It