Επιστολή Σ. Σπυρίδων προς Αβραμόπουλο

Πόρος , 4 Απριλίου 2014

Προς Υπουργόν Εθνικής Αμύνης

κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στον Πόρο υπήρξε ο Πρώτος Ναύσταθμος της Ελεύθερης Ελλάδας, από το 1827 έως την μεταφορά του το 1878 στην Σαλαμίνα.

Έκτοτε οι εγκαταστάσεις στον ιστορικό αυτό χώρο αξιοποιήθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό ως σχολή Υπαξιωματικών (για 100 περίπου χρόνια) και κατά διαφόρους περιόδους ως κέντρο εκπαίδευσης των στρατευμένων παιδιών μας. Ειδικότερα από το 1991 μέχρι πρόσφατα, το ΚΕ/ΠΟΡΟΣ δεχόταν το σύνολο σχεδόν των στρατευσίμων στο πολεμικό Ναυτικό.

Ο ιστορικός συμβολισμός που απέπνεε η βάση αυτή του Π.Ν., τα σημαντικά γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την εξέλιξη του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους στο λιμάνι του Πόρου και η θαυμάσια τοποθεσία του, που κοσμείται από σημαντικά νεοκλασικά κτίρια, αποτελούν σίγουρα αιτία αναβίωσης μνήμης και περιβάλλον ιδανικό για την δημιουργία και εμπέδωση αξιών, που πάντα χαρακτηρίζουν το σύνολο του Π.Ν. και το ανθρώπινο δυναμικό του.

Από την άλλη πλευρά ο χώρος αυτός που δραστηριοποιείται το Π.Ν. στον Πόρο, το έμψυχο υλικό του μονίμου (στρατιωτικού ή πολιτικού) προσωπικού και η πορεία του στον χρόνο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένα με εκείνη του Πόρου και των κατοίκων του. Η συμβολή δε του ΚΕ/ΠΟΡΟΣ στην τοπική οικονομία ήταν πάντα σημαντική, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που λειτουργούσε ως κέντρο εκπαίδευσης.

Με την επιστολή μου αυτή ζητούμε από τον Υπουργό Αμύνης της χώρας μας να μην επιτρέψει την σταδιακή υποβάθμιση του πολυσήμαντου αυτού χώρου και την απαξίωση των υποδομών του.

Εκφράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα τόσο των συμπατριωτών μου όσο και πολλών στελεχών του Π.Ν. μας, παρακαλώ να επανεξετάσετε την επαναλειτουργία του ΚΕ/ΠΟΡΟΣ και ως κέντρο εκπαίδευσης , κάτι που θα συμβάλει θετικά στις επιχειρησιακές ανάγκες του Ναυτικού μας, στην αναστροφή της φθίνουσας τοπικής οικονομίας, αλλά κυρίως στην διατήρηση της μνήμης , της παράδοσης και του συμβολισμού, που είχε και θα έχει για το Έθνος μας ο πρώτος Ναύσταθμος της Ελεύθερης Ελλάδος.

Σε περίπτωση δε, που θα αποφασιστεί η μεταβολή του επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΠΝ και τεθεί θέμα εξεύρεσης της βέλτιστης αξιοποίησης του χώρου και των εγκαταστάσεων του ΚΕ/ΠΟΡΟΣ, είμαστε έτοιμοι να σας υποβάλουμε συγκεκριμένη πρόταση στην οποία, όπως και σε όποια άλλη προκριθεί, η διατήρηση της ιστορικότητας, η παρουσία του ΠΝ και η συμβατότητα της νέας δραστηριότητας με την τοπική οικονομία, θα πρέπει να αποτελούν αδιαφιλονίκητη προτεραιότητα.

Με τιμή

ΣΠΥΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ

Περιφερειακός Σύμβουλος Νήσων Αττικής

Πρώην Δήμαρχος Πόρου

Pin It