Κριτική στο βιβλίο του Σ. Μπουλντούμη «Μαγικές στιγμές»

«Μαγικές στιγμές». Το καινούργιο βιβλίο του Σωτήρη Μπουλντούμη είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα αυτή τη φορά.

Πρωταγωνιστές είναι πρόσωπα ιστορικά, αλλά άγνωστα στους πολλούς. Ανάμεσά τους δραστηροποιείται και ο νεαρός περιηγητής λόρδος Χόλμπουργκ, από τα μάτια του οποίου αναδύεται το πρόσωπο της Ελλάδας- όπως την έβλεπαν οι Ευρωπαίοι- και η καπετάνισσα Βασιλική, μια νεαρή Ποριώτισσα, που έχει κάνει τη δική της επανάσταση κιόλας. Η μοίρα διασταυρώνει τους δρόμους τους στα άδυτα του υπόδουλου λαού, για να ζήσουν τις μαγικές στιγμές μιας επανάστασης και τα αισθήματα ενός αδιέξοδου έρωτα.

Κριτική

Όταν έπιασα στα χέρια μου τις «Μαγικές στιγμές» του Σωτήρη Μπουλντούμη πίστευα πως θα διάβαζα μια ακόμα γνωστή ιστορία για την ελληνική επανάσταση. Όταν τέλειωσα το διάβασμα, είχα την αίσθηση πως είχα μόλις γυρίσει από ένα συναρπαστικό ταξίδι με δυο σκέλη. Εκείνο που έκανα ακολουθώντας τον Άγγλο περιηγητή λόρδο Χόλμπουργκ - έναν εκ των πρωταγωνιστών της ιστορίας- και το άλλο που έκανα παρέα με τη νεαρή καπετάνισσα Βασιλική.

Μέσα από τα μάτια του Άγγλου περιηγητή, είδα να αναδύεται η εικόνα των Νεοελλήνων, όπως τους φαντάζονταν οι Ευρωπαίοι.

Μέσα από τη δράση τής Βασιλικής, γνώρισα τη νοοτροπία των ραγιάδων όπως είχε διαμορφωθεί κάτω από το αβάσταχτο φορτίο της σκλαβιάς τους, μέσα από τις έριδές τους, τους δισταγμούς τους και τα οικονομικά συμφέροντα των βολεμένων με τον Τούρκο, που εμπόδιζαν το λουλούδι της ελευθερίας να ανθίσει.

Μου άρεσε ιδιαίτερα και η πλοκή της ιστορίας έτσι όπως χτίζεται, ανάμεσα στους ληστές των βουνών, τους πειρατές της θάλασσας και τους Φιλικούς συνωμότες. Μου άρεσε και ο τρόπος που η μοίρα ένωσε τους δρόμους του νεαρού Άγγλου περιηγητή με την καπετάνισσα Βασιλική. Ο έρωτάς τους άνθισε μέσα στον πυρετό της εκκολαπτόμενης επανάστασης, αλλά ο συγγραφέας αποφεύγει εδώ τις τοληρές περιγραφές που είχαμε συναντήσει στα άλλα του βιβλία. Τον έρωτα τον παρουσιάζει τώρα στα τρία στάδια της πλατωνικής του μορφής, έτσι όπως πιστεύει πως θα τον φανταζόταν ο νεαρός περιηγητής, όταν έπαιρνε την αρχαιοελληνική του παιδεία στο Καίμπριτζ.

Θα τελειώσω με μια ακόμα φράση: οι «Μαγικές στιγμές» είναι ένα βιβλίο που το απόλαυσα. Σας το συνιστώ».

Γ. Αθανασίου

Pin It