Νέα εποχή στο Δήμο Πόρου

Η «Νέα εποχή» έχει ξεκινήσει για το Δήμο Πόρου. Με τον Γ. Δημητριάδη στο τιμόνι, κάτι φαίνεται να κινείται στο δήμο, η καθαριότητα είναι σε πρώτη προτεραιότητα, ενώ μικρά έργα άρχισαν να υλοποιούνται. Βρισκόμαστε ακόμη μακριά από το επιθυμητό, που δεν είναι άλλο παρά το γενικώτερο νοικοκύρεμα του νησιού (Βιολογικός, μπάζα, παραλίες κ.λπ.).

Ο Δήμος Πόρου δείχνει βιασύνη και μάλλον αγωνιά για την ενημέρωση των πολιτών. Αυτό όμως δεν είναι το ζητούμενο, ούτε οι δίαυλοι στήριξης, οι πολίτες έχουν και γνώση και υπομονή. Κανείς δε βιάζεται για να βιώσει θαύματα από τη μία ημέρα στην άλλη, αντίθετα όλοι πιστώνουν σε κάθε δήμαρχο τον απαραίτητο χρόνο, ώστε μεθοδικά και με σύννομες διαδικασίες να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι μακρύς ο κατάλογος των προβλημάτων που έχουν συσωρευτεί τις τελευταίες τετραετίες, οπότε και τα έργα που θα δρομολογηθούν είναι πολλά.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι αυτά και μόνο τα έργα είναι εκείνα που θα μιλήσουν με την καλύτερη γλώσσα, ενώ κάθε άλλη προσπάθεια «διαφήμισης» ίσως να λειτουργήσει αρνητικά. Ο νέος δήμαρχος, ο κ. Γιάννης Δημητριάδης, και γνώσεις έχει και μεγάλο «αβάντζο» του δίνεται, θα πρέπει όμως να γνωρίζει ότι οι γνώμες και οι εμμονές κάποιων συνεργατών φορτισμένων με προβλήματα παρελθοντικά δεν προάγουν αναγκαστικά και το έργο της παράταξης. «Άκουσον μεν πάταξον δε». Αναμφίβολα η ενημέρωση, η πληροφόρηση των δημοτών είναι χρέος της δημοτικής αρχής, αλλά περιττεύει το «πολύ το αλληλούια». Τώρα ως προς τα πεπραγμένα, ο Δήμος Πόρου με δελτίο τύπου που εξέδωσε, αναφέρεται σε μια σειρά από ενέργειες στις οποίες προέβη, ενώ στο τελευταίο δελτίο τύπου του γίνεται λόγος για τα τεράστια προβλήματα που παρουσιάζει το Εργοστάσιο του Βιολογικού καθαρισμού. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της αντικρούει πολλά από αυτά που ο Δήμος θεωρεί ως σημαντικά.

Παραθέτουμε το πρόσφατο δελτίο τύπου του Δήμου, όπως και το αντίστοιχο (πρότερο) της αντιπολίτευσης:

Δελτίο τύπου Δήμου Πόρου:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Πόρος 2 Οκτωβρίου 2014

ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΟΡΟΥ

ΤΗΛ: (22983) 20513, 20515 Αριθμ. Πρωτ: -6627-

Ταχ. Δ/νση: Πόρος Αττικής

Ταχ. Κώδικας: 180 20

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΠΡΟΣ: 1. Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ρ. Δούρου

2. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων Αττικής, κ. Τ. Χατζηπέρο

3. Γεν. Γραμματέα Αποκ. Διοίκησης Αττικής, κ. Εμμ. Αγγελάκα

ΚΟΙΝ: 1. Γρ. Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος (υπόψη χειριζόμενου την υπ’ αριθμ 111 ποινική δικογραφία Επίκουρου Εισαγγελέα)

2. κ. Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά (σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. πρωτ. 29/10.12.2013 εγγράφου της τότε παράταξης μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Πόρου και σειράς αναφορών των τ. επικεφαλής παρατάξεων μειοψηφίας, Ι. Δημητριάδη και Δ. Πάνου)

3. Λιμεναρχείο Πόρου

4. Α.Τ. Πόρου

ΘΕΜΑ: Μη - λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Πόρου - Γαλατά

Η νέα δημοτική αρχή Πόρου έχει την υποχρέωση να ενημερώσει επισήμως τους δημότες του Πόρου και τις αρμόδιες διοικητικές αρχές σχετικά με την κατάσταση του δικτύου και της μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού, όπως την βρήκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων της τον Σεπτέμβριο του 2014:

  • Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων: Από αυτοψία που έγινε στις 14.9.2014, διαπιστώθηκε ότι το εργοστάσιο βρίσκεται εκτός λειτουργίας και είναι κατεστραμμένο και λεηλατημένο. Ο μηχανολογικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός (όπου υπάρχει) είναι κατεστραμμένος και δεν λειτουργεί (ούτε μπορεί να λειτουργήσει), ενώ η στατική επάρκεια ορισμένων κτισμάτων είναι αμφίβολη. Δεν συντελείται καμία επεξεργασία λυμάτων και το εξαγόμενο προϊόν απλώς κατηφορίζει μέσω των αγωγών εκροής στη θάλασσα. Στις δύο μη λειτουργούσες δεξαμενές βρίσκεται συσσωρευμένη λυματολάσπη σε ποσοστό σχεδόν 100% (η οποία μέχρι πρότινος –όπως είναι κοινό μυστικό- απορριπτόταν στην θάλασσα ακριβώς κάτω από τη μονάδα), ενώ στους υπόλοιπους χώρους βρίσκονται συσσωρευμένα χιλιάδες παροπλισμένα υλικά, αντλίες, παλιοσίδερα, αυτοκίνητα, βάρκες, κάδοι, εργαλεία, διάφορα υλικά και εξοπλισμός ιδιωτών (εργολάβων, δημοτικών υπαλλήλων, τ.αντιδημάρχου κ.α.)
  • Δίκτυο: Από αυτοψία που έγινε στις 29.9.2014, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει μη - αδειοδοτημένη και μη χαρτογραφημένη διακλάδωση με στρόφιγγα στο λιμάνι (ξύλινη προβλήτα), μέσω της οποίας όλα τα λύματα που φτάνουν μέχρι εκεί (πόλεις Πόρου και Γαλατά) εκτρέπονται στην θάλασσα και δεν προωθούνται προς τη μονάδα (προωθούνται μόνο τα λύματα των επόμενων περιοχών που αντιστοιχούν σε λιγότερο από 10% του πληθυσμού). Πέραν αυτού, υπάρχει εκτεταμένη έλλειψη στεγανότητας σε όλο το δίκτυο, γεγονός που καταδικάζει σε διαρκή και επαναλαμβανόμενη δυσλειτουργία και βλάβες όλα τα αντλιοστάσια.
  • Διοίκηση, στελέχωση, οικονομική διαχείριση: Δεν υπάρχει οργανισμός λειτουργίας του ΒΙΟΚΑ, δεν υπάρχει κανένας εξειδικευμένος υπάλληλος χρεωμένος με καθήκοντα που αφορούν στη λειτουργία του, ενώ ο Δήμος Τροιζηνίας – Μεθάνων δεν έχει συμμετάσχει ποτέ στο κόστος αυτής.
  • Μελέτες – Αντιμετώπιση: Δεν έχει κοινοποιηθεί στο Δήμο καμία μελέτη αντιμετώπισης των προβλημάτων του ΒΙΟΚΑ (η οποία έπρεπε να του είχε παραδοθεί έως τον Ιανουάριο του 2014, σύμφωνα με συνεννόηση που είχαν κάνει η τότε δημοτική αρχή, ο τότε Αντιπεριφερειάρχης και ο τότε τοπικός Περιφερειακός Σύμβουλος και επικυρώθηκε από το ΔΣ με την υπ’ αριθμ. 224/17.12.2013), δεν έχει παραδοθεί η βιντεοσκόπηση του δικτύου που διενήργησε η Περιφέρεια στα τέλη του 2013 και δεν έχει βρεθεί στον Δήμο κανένα αρχείο μετρήσεων και βλαβών.

Η νέα δημοτική αρχή έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες δημιουργίας του αναγκαίου μηχανισμού διοικητικής, λειτουργικής και οικονομικής διαχείρισης του ΒΙΟΚΑ και τις αμέσως επόμενες μέρες πρόκειται να προχωρήσει στην ανάθεση Μελέτης συνολικής πραγματογνωμοσύνης και διάγνωσης των αιτιών των προβλημάτων του. Η Μελέτη αυτή εντός λίγων μηνώνθα υποδείξει τις άμεσες ενέργειες που πρέπει να γίνουν και να προσδιορίσει για πρώτη φορά με επιστημονικό τρόπο το είδος και το πλήθος των αναγκαίων τεχνικών μελετών και των χρηματοδοτήσεων που πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε μέχρι το τέλος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου να ολοκληρωθούν τα απαιτούμενα έργα.

Ζητάμε από όλους τους συναρμόδιους φορείς να υποστηρίξουν τη διαδικασία αυτή, η οποία και αποτελεί την μοναδική οδό για την οριστική επίλυση των προβλημάτων του ΒΙΟΚΑ Πόρου – Γαλατά, βασική προϋπόθεση της οποίας είναι η διαφάνεια και η αποκάλυψη της πραγματικής κατάστασης.

ο Δήμαρχος Πόρου

Ιωάννης Δημητριάδης

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της αντιπολιτευτικής παράταξης "ΔΥΝΑΜΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ":

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ "ΔΥΝΑΜΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ" ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ. ΤΗΣ 19/09/14

Κατά την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου της 19 Απριλίου, ο επικεφαλής της παράταξής μας, αφού ευχήθηκε η νέα αυτή δημοτική περίοδος να είναι γόνιμη και δημιουργική για τον Πόρο και τους συμπολίτες μας, δήλωσε ότι η Δύναμη Ενότητας έχει ως στόχο και υποχρέωση, με την θετική συμμετοχή της, να προάγει τα συμφέροντα του τόπου, αλλά και παράλληλα να ασκεί ως έχει θεσμική υποχρέωση, τον έλεγχο νομιμότητας και διαφάνειας στην διοίκηση του Δήμου.

Διευκρίνισε ότι ουδεμία σχέση έχει με τον πρώην δήμαρχο Πόρου, ούτε σήμερα ούτε προεκλογικά, σε αντίθεση με την συμπολίτευση, η οποία ταυτίστηκε απόλυτα μαζί του κατά την προεκλογική αναμέτρηση και όχι μόνο και ζήτησε να σταματήσει πια ο συνδυασμός του ονόματός του και του έργου του με αυτών του κ. Στρατηγού.

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην επαναλειτουργία του Κ.Ε.ΠΟΡΟΣ ως κέντρο εκπαίδευσης και την άμεση τόνωση που θα προκαλέσει στην φθίνουσα οικονομία του νησιού μας, καθώς και στην προοπτική που ανοίγεται μετά την υπογραφή της απόφασης από τον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Χρυσοχοΐδη, σύμφωνα με την οποία το αεροδρόμιο της Τρίπολης θα λειτουργήσει και ως πολιτικό. Ο εισερχόμενος τουρισμός συμπλήρωσε, θα επανέρθει στο νησί μας όπως και σε ολόκληρη την περιοχή.

Επίσης, με αφορμή τα πομπώδη δημοσιεύματα για τον καθαρισμό μικρού χώρου πάνω από το Λύκειο Πόρου και την … αναβάθμιση της περιοχής, επεσήμανε ότι το μικρό αυτό έργο καθαρισμού έγινε χωρίς τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος (μελέτη, λήψη εγκρίσεων, λήψη προσφορών) και ότι, τόσο τα προϊόντα εκσκαφής ρίχθηκαν σε χώρο που απαγορεύεται από τον ίδιο τον Δήμο, ενώ οι ογκόλιθοι ποριώτικης πέτρας μεταφέρθηκαν στο οικόπεδο του εργολάβου που έκανε τις εργασίες.

Επεσήμανε την απουσία του Δημάρχου Πόρου από το Συμβούλιο του Σ.Α.Σ. όπου συζητήθηκε το θέμα της δρομολόγησης νέου πλοίου για τον Πόρο. Η απόφαση του Σ.Α.Σ. ήταν δυστυχώς απορριπτική, χωρίς να υπάρχει εκεί ο Δήμαρχος Πόρου να την αντικρούσει.

Σχετικά με τα θέματα του Δ.Σ.

  1. Για όσα αφορούσαν συγκροτήσεις διοικητικών επιτροπών (θέματα 1-12) , η παράταξη μας δήλωσε ότι εκτός από τα μέλη που προτείνουμε ως αντιπολίτευση θα ψηφίσουμε και τα μέλη που προτείνει η συμπολίτευση, με την επισήμανση ότι ο κάθε ένας μας φέρει την πολιτική ευθύνη για τις προτάσεις του.
  2. Για το θέμα της επαναλειτουργίας των παιδικών χαρών η παράταξή μας ψήφισε λευκό όσον αφορά την επαναλειτουργία τους, αφού δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της επιτροπής που προβλέπει ο νόμος, αλλά ούτε και οι παιδικές χαρές βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο που να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των παιδιών. Ο δήμος οφείλει το συντομότερο να επισκευάσει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζει ο νόμος τις παιδικές χαρές και να πιστοποιήσει την καλή λειτουργία τους.
  3. Για το θέμα της ανάπλασης της παραλιακής ζώνης της Πούντας και της πλατείας Αγίου Ιωάννου (νυν πλατεία Σολομωνίδη), η παράταξή μας συμφώνησε να ανακληθεί προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να υλοποιηθεί η ανάπλαση από οικία Βέττα έως κατάστημα Εκάτη, ως η μελέτη που είχε εκπονήσει ο αρχιτέκτων κ. Δ. Διαμαντόπουλος για τον Δήμο Πόρου το 2000 επί δημαρχίας Σπ. Σπυρίδωνος . Επίσης πρότεινε η μελέτη αυτή να επεκταθεί μέχρι το κατάστημα Τσούκα και να γίνει συνολική δημοπράτηση του έργου. Κάτι που δυστυχώς δεν έγινε δεκτό από την πλειοψηφία, η οποία επέμενε να υλοποιηθεί μόνο η υπάρχουσα μελέτη του κ. Διαμαντόπουλου, αφήνοντας αδιαμόρφωτο το τμήμα από το κατάστημα Εκάτη έως το κατάστημα Τσούκα.
  4. Καταψηφίσαμε την πρόταση της συμπολίτευσης να προτείνουμε στο Υπ. Πολιτισμού τον χαρακτηρισμό του οικισμού της Σφαιρίας ως «ιστορικό τόπο» τεκμηριώνοντας ότι τα προβλήματα που θα προκληθούν στις ιδιοκτησίες του οικισμού θα είναι ανυπέρβλητα και εν πολλοίς απρόβλεπτα, αφού ο νόμος ταυτίζει τον «ιστορικό τόπο» στο μεγαλύτερο μέρος του με τον χαρακτηρισμό «αρχαιολογικός χώρος».
  5. Τέλος για το θέμα που αφορά την μεταστέγαση του Λιμενικού Ταμείου στα δύο παραλιακά καταστήματα του Δήμου παραπλεύρως του καταστήματος Αμβροσία, όπως πρότεινε η συμπολίτευση έναντι ενοικίου 1200 ευρώ, η παράταξή μας αντιπρότεινε να διατηρηθεί το Λιμενικό Ταμείο σε χώρο χαμηλού ενοικίου (το σημερινό είναι 450 ευρώ περίπου), αφού τα καταστήματα αυτά, ευρισκόμενα σε μία περιοχή με υψηλή εμπορική αξία μπορούν να αποφέρουν στον Δήμο υψηλά έσοδα.

Με την πρόταση μας, αφού τονίσαμε ότι ο παραδοσιακός ιστός του Πόρου προστατεύεται επαρκέστατα, αφού έχει χαρακτηριστεί ως «παραδοσιακός οικισμός» και ως «περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους» και μάλιστα με ιδιαίτερη προστασία για 90 περίπου κτίσματα με αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά, προτείναμε να απαιτηθεί από το ΥΠΕΚΑ κατά ισονομία με το νησί των Σπετσών, ο Πόρος να υπαχθεί στον Ν. 4178 που λήγει τον Φεβρουάριο του 2015 και αφορά την τακτοποίηση αυθαιρέτων κατασκευών. Παράλληλα, να γίνει προσπάθεια (που είναι νομικά και ουσιαστικά εφικτή) ώστε να προσβληθεί ο χαρακτηρισμός ολόκληρου του οικισμού ως «ιστορικό διατηρητέο μνημείο», κάτι που έγινε εκ παραδρομής κατά την άποψή μας, αλλά και άλλων που έχουν ιδιαίτερες γνώσεις στο θέμα αυτό, στην υπουργική απόφαση του 1967 .

Pin It