Η μυθολογία της αρχαίας Ελλάδας είναι αυτή που έχει τροφοδοτήσει και έχει διατηρήσει επί αιώνες την Ιστορία αυτού του τόπου.
- Ο Πιτθέας, ο σοφός βασιλιάς της Τροιζήνας, ο ερμηνευτής των διφορούμενων χρησμών της Πυθίας, ιέρειας του μαντείου των Δελφών, και πατέρας της Αίθρας.
- Ο ερχομός της Αίθρας στην Σφαιρία για να προσφέρει χοές στον τάφο του Σφαίρου και η συνεύρεσή της με τον Ποσειδώνα, μας φανερώνουν τους πανάρχαιους δεσμούς που συνδέουν την επαρχεία Τροιζηνίας.
Ο Αιγέας ο μεγάλος βασιλιάς της Αθήνας, της πόλης της Παλλάδος, ο επίγειος γονιός του Θησέα.
- Ο μύθος του Θησέα, ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της Τροιζήνας και του Πόρου.
- Ο Θησέας, ο Ήρωας της εποχής του, αλλά και ο άνθρωπος που συνδέει όλη τη μυθολογία, που εμπνεύστηκε την πρώτη συνένωση των επί μέρους φατριών και οικισμών της πόλης της Παλλάδος σε ένα δήμο τον «Δήμο της Αθήνας».
Οι αρχαίοι ναοί των δήμων Τροιζηνίας, Μεθάνων και Πόρου, αφιερωμένοι στους Θεούς προστάτες Παλλάδα και Ποσειδώνα είναι και σήμερα ο συνδετικός κρίκος σε μια πορεία 3.000 χρόνια κοινής πορείας.
Η Σφαιρία όπως αποκαλείται, σήμερα, το ένα τμήμα του Πόρου και το άλλο η Καλαυρία ήταν για πολλούς αιώνες δύο άγνωστα νησιά που έπλεαν στα κύματα του Αργοσαρωνικού.
Μέσα από τους αιώνες μιας άγνωστης εποχής, πολλά είναι τα ερωτήματα του δημιουργούνται.
Η αρχαιολογική έρευνα έρχεται να δόση απαντήσεις σε πολλά από αυτά, αλλά παράλληλα δημιουργεί και νέα τα οποία απαιτούν απαντήσεις.
Η Τροιζήνα, η πόλης των μύθων και της ιστορίας. Η Τροιζηνιακή γη που μέσα της κρύβει μεγάλο μέρος της Προϊστορικής ιστορίας του ευρύτερου γεωγραφικού χώρου.
Ο χώρος που έχει πολλά να μας αποκαλύψει ακόμα, εάν σωστά ερευνηθεί και αξιοποιηθεί.
Τα Μέθανα, Η δημιουργία του όρους των Μεθάνων από το πουθενά, και οι αρχαίες παραδοχές.
«Πλάι στην Πιτθέα Τροιζήνα λόφος υπάρχει δίχως καθόλου δένδρα,Ψηλός,
που ήταν κάποτε τόπος ομαλού κάμπου,
μα τώρα λόφος .....»
Κ.Δήμαρχε, και αντεπιστέλλον μέλος του Σωματείου μας τέως υπουργέ, τέως Γενικέ Γραμματέα, κ.Ελένη Κονσολάκη, κ. Άδωνη Κύρου φίλε του Πόρου και συνοδοιπόρε στις αρχαιολογικές έρευνες, κ.Μαρία Γιαννοπούλου αγαπητά μέλη του σωματείου, κυρίες και κύριοι.Σκοπός ενός πολιτιστικού σωματείου είναι η πνευματική αναβάθμιση στο χώρο του δραστηριοποιείται και έτσι το Σωματείο μας σήμερα κάνει το ντεμπούτο του, θα μου επιτραπεί να πω, με μια σημαντική, θα θέλαμε να πιστεύουμε, έκθεση αποκαλύπτοντας στο κοινό της επαρχείας Τροιζηνίας αλλά και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται, τον Αρχαιολογικό πλούτο της Τροιζηνιακής γης που επί αιώνες έκρυβε. Έως την στιγμή που αφ’ ενός μεν ο Χρήστος Φουρνιάδης και αφ’ετέρου η ακούραστη αρχαιολόγος η κ. Ελένη Κονσολάκη-Γιαννοπούλου μέσα στην 30η περίπου θετία της ως υπεύθυνη αρχαιολόγος της περιοχής μας, με το πείσμα που την διακρίνει επάνω στη δουλειά της, έφερε στο φως, όχι μόνον στον Πόρο, Κάβο Βασίλη ,Μόδι, (διευκολύνοντας και το Σουηδικό Ινστιτούτο στις έρευνές του στις ανασκαφές στο Ιερό του Ποσειδώνα,) αλλά και στην Τροιζηνία, Μαγούλα –Τάφοι Τροιζήνας, και στην ευρύτερη περιοχή της Τροιζηνίας, αλλά και στα Μέθανα Αγ.Κωνσταντίνο και λοιπές περιοχές των Μεθάνων που θα δείτε στους πίνακες.Ενώ όλα τα εκθέματα με περισσή χάρη, μπορεί κάποιος να τα θαυμάσει στο ανακαινισμένο, προ πολλού από την ίδια, και με την συμπαράσταση της τότε Δημοτικής Αρχής, Μουσείο Πόρου.Η έκθεση αυτή, για την οποία θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους του ΔΣ την οικογένεια του κ.Κώστα Κοκάλα για την διάθεση αυτού του υπέροχου χώρου, είναι αφιερωμένη σήμερα στους δύο πρωτεργάτες για την ανακάλυψη της αρχαίας ιστορίας αυτού του τόπου. Στον αείμνηστο, ιδιόρρυθμο όπως τον λέγαμε, καθηγητή του Γυμνασίου Πόρου Χρήστο Φουρνιάδη,( που για το έργο του και τις προσπάθειές του να αναστήσει τα αρχαία ευρήματα αλλά και να δημιουργήσει Μουσείο, θα μας μιλήσει η υπεύθυνη Αρχαιολόγος κ.Μαρία Γιαννοπούλου διδάκτωρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), και στη κ.Ελένη Κονσολάκη-Γιαννοπούλου που όπως προανέφερα όχι μόνον με το ανασκαφικό της έργο, αλλά και με την διοργάνωση στον Πόρο των 3ων Αρχαιολογικών Συνεδρίων, σε συνεργασία με την τότε Δημοτική αρχή αλλά κυρίως με το αμέριστο ενδιαφέρον του τότε Δημάρχου κ.Σπύρου Σπυρίδωνα, αλλά και με το συνέδριο στα Μέθανα, επί δημαρχίας Χρήστου Πάλλη έκαναν την επαρχία Τροιζηνίας γνωστή στο αρχαιόφιλο κοινό σε όλο τον κόσμο.
Στο σημείο αυτό θα μπορούσε να γίνει ένας παραλληλισμός μεταξύ δύο γαλλομαθών ανθρώπων, του Γάλλου Αβά Φουρμόντ, μέλος της Ακαδημίας επιγραφών της Γαλλίας (1700) και του Χρήστου Φουρνιάδη δύο ανθρώπων που σπούδασαν στην Γαλλία. Ο πρώτος θεωρείται ο καταστροφέας των αρχαιοτήτων και ο οποίος αφού όργωσε την ανατολική Πελοπόννησο καταστρέφοντας κυρίως της επιγραφές, αφού τις είχε αντιγράψει, έφτασε και στον Δαμαλά όπου συνέχυσε το ανοσιούργημά του. Στο ημερολόγιό του αναφέρει μεταξύ άλλων « Στην Τροιζήνα ισοπέδωσα και τα τελευταία λείψανα των αρχαίων τειχών και ναών». Ενώ ο δεύτερος ένας αγνός οραματιστής με προσωπική του προσπάθεια και έξοδα προσπάθησε να συγκεντρώσει, να διασώσει και να προσπαθήσει να δημιουργήσει Μουσεία για την τοποθέτησή τους.