Ο «νυν και ο τέως» για τον ΒΙΟΚΑ Πόρου

Για τη μη λειτουργία του ΒΙΟΚΑΠόρου και τις δηλώσεις του τ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Δ. Κατσικάρη, ο νυν Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Τ. Χατζηπέρος, θέλει να ξεκαθαρίσει την εικόνα και με δηλώσεις του να σταθεί σε λεπτομέρειες που όμως είναι πολύ σημαντικές για το τι μέλει γενέσθαι. Λέει λοιπόν ο κ. Χατζηπέρος:

«Η αναφερθείσα από τον προηγούμενο Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτρη Κατσικάρη μελέτη αποκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού Πόρου δεν υπάρχει υπογεγραμμένη.

Εάν ο φίλος Δημήτρης γνωρίζει κάτι επιπλέον θα ήταν χρήσιμο να μας το πει. Δυστυχώς η «πονεμένη» ιστορία του βιολογικού καθαρισμού του Πόρου ταλαιπωρεί τους κατοίκους και τους επισκέπτες επί σειρά δεκαετιών με τεράστιο κόστος .

Οι λόγοι πολλοί :

  • Κακός σχεδιασμός
  • Κακές επιλογές
  • Κακή κατασκευή με διαρροές κλπ που δεν επιτρέπουν την ζύμωση και την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων
  • Ακόμα και ο μη αδειοδοτημένος προβλήτας που κατέρρευσε με ότι αυτό συνεπάγεται για τον πόρο, τους Ποριώτες και τα έσοδα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, δεν είναι άσχετος με τα διερχόμενα δίκτυα του βιολογικού. Όλα αυτά και πολλά άλλα ήταν αιτία να σκαφθεί ο Πόρος, τουλάχιστον τρεις φορές , με ότι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία των κατοίκων, των επισκεπτών και βέβαια κόστος.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Πόρου, θα γίνει εμπεριστατωμένη διερεύνηση των προβλημάτων και μελέτη με σκοπό την οριστική αποκατάσταση του τόσο σοβαρού και χρονίζοντος αυτού προβλήματος.

Έχουμε δηλώσει προς κάθε κατεύθυνση και με όλους τους τρόπους, ότι οι παθογένειες των δημόσιων έργων θα πρέπει να θεωρούνται παρελθόν για την νέα Περιφερειακή Αρχή.

Αρχή μας είναι οι μελέτες για οποιοδήποτε έργο, να είναι πλήρεις από κάθε άποψη. Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πιθανές αρνητικές παραμέτρους και βέβαια συνδυαστικές κατά τον δυνατό με άλλα έργα ΔΕΗ ,ΟΤΕ κλπ.

Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε βαθύτατα ότι αποφεύγουμε καθυστερήσεις και υπερτιμολογήσεις ανεπίτρεπτες που ταλαιπωρούν τους πολίτες και επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό».

Σε απάντηση των ανωτέρω αναφερθέντων, ο κ. Κατσικάρης προέβη σε συμπληρωματική δήλωση, όπου πλέον τα πράγματα δεν χρειάζονται περαιτέρω διευκρινήσεις:

«Η δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Τάκη Χατζηπέρου ότι «η μελέτη αποκατάστασης του βιολογικού καθαρισμού Πόρου δεν υπάρχει υπογεγραμμένη», προφανώς δεν έχει σχέση με τη δική μου ανακοίνωση ότι Η ΜΕΛΕΤΗ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ!

Άλλο πράγμα είναι αν η μελέτη είναι έτοιμη - που σαφέστατα είναι και μπορεί άμεσα να τεθεί στη διάθεση του Δήμου Πόρου - και άλλο αν είναι υπογεγραμμένη και θεωρημένη, από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής που την συνέταξαν, ανταποκρινόμενες στο αίτημα του Δήμου Πόρου.

Η μελέτη είναι έτοιμη από τον Αύγουστο. Παραδόθηκε στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων από τους μηχανικούς των κεντρικών τεχνικών υπηρεσιών που την συνέταξαν -και έτσι έλαβα γνώση και εγώ, ως αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Νήσων.

Επαναλαμβάνω και πάλι, ότι τότε, θεωρήσαμε ηθικά και δεοντολογικά σωστό, να μην προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα δέσμευε τις νεοεκλεγμένες διοικήσεις της Περιφέρειας και του Δήμου Πόρου, που σε λίγες μέρες αναλάμβαναν τα καθήκοντά τους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι για μια σημαντική μελέτη -που δεν στοίχισε ούτε ένα ευρώ στο Δήμο Πόρου, την Περιφέρεια και τον φορολογούμενο πολίτη- δεν πρέπει επίσημα να λάβει γνώση ο Δήμος Πόρου που την ζήτησε, ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί, να εξεταστεί, να διορθωθεί ενδεχομένως και σε κάθε περίπτωση να αποτελέσει ένα εργαλείο για την αντιμετώπιση ενός μείζονος προβλήματος…

Πιστεύω και ελπίζω, ότι στο πλαίσιο της κοινής λογικής, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα κάνουν ότι πρέπει για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα του Βιολογικού καθαρισμού Πόρου - Τροιζηνίας και η Περιφέρεια Αττικής θα στηρίξει τελικά σε αυτό το μείζον πρόβλημα το Δήμο Πόρου, για να μην συνεχιστεί η «πονεμένη» αυτή ιστορία, όπως σωστά τη χαρακτηρίζει ο φίλος μου Τάκης Χατζηπέρος».

Pin It