Ο Πόρος του μέλλοντος και το μέλλον του Πόρου

Tης Μαρίνας Δωρή-Κυριακάκη

υποφήφιας δημοτικής συμβούλου με το συνδυασμό «Δύναμη ενότητας»

Χτες παρακολούθησα την ομιλία του κ. Σπύρου Σπυρίδωνα για τις τουριστικές δυνατότητες του τόπου και πραγματικά με εντυπωσίασε η συσσωρευμένη του εμπειρία, τα σχέδια του για το μέλλον του Πόρου στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης, της υγείας, της καθαριότητας του πολιτισμού, των συγκοινωνιών και ο τρόπος που όλα αυτά τα συνέδεσε μεταξύ τους. Ακόμη σημαντική ήταν η θέση του για μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην ιδιωτική πρωτοβουλία μιας και το συγκεντρωτικό κράτος του παρελθόντος, που τα αναλαμβάνει ολα και οι πολίτες υπνώττουν, πέθανε. Με λίγα λόγια μας ζήτησε συστράτευση και ανάληψη ευθυνών.

Ο Πόρος χρειάζεται να χτίσει μια στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης, πάνω στην οποία όλοι οι φορείς του νησιού θα χαράξουν την αναπτυξιακή τους πορεία. Πρώτα απ' όλα χρειάζεται να βρούμε το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Τί έχουμε στον Πόρο στο οποίο μπορούμε να επενδύσουμε; Αυτό δεν είναι η αεροδιαστημική, ούτε η νανοτεχνολογία.

Ο Πόρος ζούσε και ζει από την θάλασσα και τον τουρισμό. Προτείνω το μέλλον του Πόρου να είναι ο θαλάσσιος αθλητικός τουρισμός με έμφαση στην κωπηλασία και το καγιάκ. Γιατί κάνω μια τέτοια πρόταση; Διότι πολλοί νέοι Ποριώτες, που γνωρίζω από το σχολείο, ασχολήθηκαν με τα αθλήματα αυτά και απέκτησαν δεξιότητες. Ανέπτυξαν πειθαρχημένο τρόπο ζωής, συγκέντρωση και ευγενή άμιλλα.Αρκετά από τα παιδιά μας διακρίθηκαν σ' αυτά τα αθλήματα με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Ολυμπιακού Μεταλλίου από τον Δημήτρη Μούγιο.

Προτείνω να συσταθεί ένας ενιαίος ναυτικός όμιλος Πόρου, ο οποίος θα εξυπηρετείται από νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις στο Νεώρειο, αναδεικνύοντας τον Πόρο σε συνώνυμο του θαλάσσιου αθλητισμού. Ο Δήμος και η Περιφέρεια πρέπει να ερευνήσουν τις ανάγκες του θαλάσσιου αθλητισμού, ώστε το εγχείρημα των άψογων εγκαταστάσεων να πραγματοποιηθεί, από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, βάσει σχεδίου.

Θέλω ο Πόρος να γίνει συνώνυμο αυτών των δύο αθλημάτων σε βαθμό που ο αθλητής από κάθε χώρα του κόσμου που θέλει να προπονηθεί να ξέρει ότι στον Πόρο υπάρχουν οι ιδανικές συνθήκες, ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!

Γίνεται κατανοητό ότι τα παιδιά μας που γνωρίζουν αυτά τα αθλήματα, θα μπορούν να εργαστούν ως εκπαιδευτές, ενώ θα δουλέψουν οι γυμναστές, οι ξενοδόχοι, οι εστιάτορες, οι πωλητές ρούχων και αθλητικών ειδών, οι περιπτεράδες κ.α. λόγω του εισερχόμενου τουρισμού και γιατί όχι στην περίοδο των αθλητικών εκδηλώσεων να δημιουργηθεί στον Πόρο ένα ρεύμα εθελοντισμού από τους μαθητές των σχολείων και τους πολίτες.

Τα άλλα θαλάσσια αθλήματα θα στηριχθούν από αυτόν τον τουρισμό. Το yachting και το θαλάσσιο σκι πρέπει επίσης να προσεχθούν ιδιαίτερα ως εξαιρετικά σημαντικές πλουτοπαραγωγικές δραστηριότητες για τον Πόρο και από ότι ακούω με παρουσία στην Ευρώπη.

Υποστηρικτικά σε αυτή την τουριστική στρατηγική ο Δήμος πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία να συγκροτήσει μια ομάδα από ειδικούς Η/Υ και θεμάτων marketing που να προωθήσουν το προϊόν του Πόρου. Βρίσκω απολύτως λογικό μια τέτοια ομάδα πέραν του μισθού της να ανταμειφτεί γεωμετρικά, αναλόγως της μηνιαίας πληρότητας των ξενοδοχείων του Πόρου.

Θέλω να είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τους Ποριώτες ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων προωθώντας αγαστά το κοινό συμφέρον. Έτσι μπορούμε να υπολογίσουμε λ.χ. μια τουριστικά νεκρή περίοδο 4-5 ημερών ως περίοδο για press-trips (δημοσιογράφοι που μπορούν να διαφημίσουν τον Πόρο, τον γνωρίζουν μέσα από μια τουριστική προσφορά και φιλοξενία ολίγων ημερών). Οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων πρέπει να κατανοούν και να εγκρίνουν τις αποφάσεις του Δήμου προτάσσοντας το συμφέρον του Πόρου. Η δεκαετία του '60 και του '80 τελείωσαν, διότι «τα πάντα ρει και ουκ αν δις εμβαίη τον αυτόν ποταμόν». Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η μοναδική γοητεία του παρελθόντος είναι ότι είναι παρελθόν ', αρκετά λιβανίσαμε το παρελθόν.(Ας με συγχωρήσουν «οι Ποριώτες μιας άλλης εποχής» που συμβάλλουν στην διάσωση της ιστορίας του τόπου και εγώ με το παρελθόν ασχολούμαι, αφού εργάζομαι στο Τοπικό Αρχείο Πόρου αλλά δε μπορούμε να μην κοιτάξουμε μπροστά).

Κάτι ακόμα. Για να φτιάξουμε τον Πόρο του 2020 χρειαζόμαστε χρώμα. Σε αυτό θα συμβάλλει ο διαγωνισμός για την στολή του Ποριώτη Κωπηλάτη εκπαιδευτή και του Ποριώτη καγιακίστα εκπαιδευτή ή του ιστιοπλόου. Ο Πόρος έχει βγάλει εξαιρετικούς σχεδιαστές ρούχων, όπως π.χ. διάβασα πρόσφατα στο Porosnews για τους πρώην μαθητές μου Σπύρο Στεφανουδάκη και Κατερίνα Αγκόλι, που ζει και εργάζεται στη Σουηδία, που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για την 'Κολεξιόν του Πόρου' Και επειδή εκτός από Καθηγήτρια είμαι και γυναίκα θέλω να δηλώσω ότι έχω αδυναμία στις μαρινιέρες. Μαρίνα γαρ …..Ας βάλουμε και λίγο χιούμορ εκτός από χρώμα στη ζωή μας…. Το έχει ανάγκη ο κόσμος μέσα στη γενική κατήφεια των ημερών……

Pin It