Ο Σάββας Αθανασίου στο Δήμο Τροιζηνίας

Ο Σάββας Αθανασίου θέτει υποψηφιότητα δημάρχου για το Δήμο Μεθάνων - Τροιζηνίας. Ο συγκεκριμένος Δήμος είναι, διοικητικά, ένας από τους δυσκολότερους επαρχιακούς δήμους της χώρας. Η απουσία του Γιάννη Σαμπάνη, ναι μεν ανοίγει τις πόρτες για κάθε φιλόδοξο υποψήφιο, αλλά ταυτόχρονα εγκυμονεί και τους κινδύνους επανάληψης του ίδιου σκηνικού που παίχτηκε στον Πόρο τις τελευταίες τε(τ)ραετίες. Άνθρωποι ελλειμματικοί, ανεπαρκείς για τη διοίκηση ενός τέτοιου δήμου, ποντάροντας στη ζεστή καρέκλα που τους είχε προσφέρει η απερχόμενη δημαρχία και εξαργυρώνοντας παλιότερες μικροεξυπηρετήσεις διεκδικούν με «αβαντάζ έδρας» την πρόκριση για το δεύτερο γύρω. Η Τροιζηνία όμως, χρειάζεται δήμαρχο δυναμικό, με γνώσεις και εμπειρία. Το «Βαλτετσιώτικο λόμπυ» που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών πρέπει να λάβει υπ' όψιν του ότι, τώρα πλέον, δεν υπάρχει περιθώριο λάθους, η Τροιζηνία πρέπει να πάει μπροστά. Και, αυτή τη στιγμή, ο άνθρωπος που μπορεί να επωμιστεί αυτό το βάρος δεν είναι άλλος παρά ο Σάββας Αθανασίου, ένας άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στα κοινά, ένας άνθρωπος δοκιμασμένος που έχει τη δική του ιστορία, ένας άνθρωπος που δεν κουράζεται να παλεύει. Ίσως ήρθε η ώρα να αναλάβει τη διοίκηση του δήμου και να υλοποιήσει, έστω και ένα μέρος από τα όνειρά του. Τον Σάββα Αθανασίου τον γνωρίζουμε από τους αγώνες του που έδωσε μαζί με όλους εκείνους που μόχθησαν για την ολοκλήρωση του δρόμου Καλλονής - Επιδαύρου. Επομένως είναι ένας από τους συντελεστές ενός έργου που άλλαξε ριζικά το τοπίο στην Τροιζηνία. Τώρα, θα ήταν απαραίτητο να εντάξει στα πλάνα του τη συνεργασία με τις αρμόδιες Περιφέρειες, ώστε ένα ακόμη μεγάλο έργο να υλοποιηθεί, αρκεί να υποστηριχθεί και από τους υπόλοιπους δήμους της περιοχής: είναι η αναδιαμόρφωση του δρόμου Επιδαύρου - Κορίνθου. Ο δρόμος αυτός με τις ετέλειωτες στροφές αποτελεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της περιοχής, ενώ η αναβάθμισή του θα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για το εμπόριο των Κορινθίων. Αλλά, πέρα από αυτά, ο κ. Αθανασίου είναι άριστος γνώστης των ναυτιλιακών υποθέσεων, και έτσι θα μπορούσε να συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίλυση του μεγάλου προβλήματος της θαλάσσιας γραμμής Πόρου- Μεθάνων - Πειραιά. Ωστόσο οι θέσεις της παράταξής του και το πρόγραμμά του είναι αυτό που ακολουθεί, έτσι όπως μας το απέστειλε, και δεσμεύεται να το υλοποιήσει.

Από το τέλος Νοεμβρίου του 2010 μέχρι και σήμερα με συνέπεια αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της Τροιζηνίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες ήταν:

 • Η ολοκληρωμένη πρόταση μας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε όλο τον δημοτικό φωτισμό για την μείωση των δημοτικών τελών και απαλλαγή όλων των ορεινών οικισμών από την καταβολή δημοτικών τελών, ενώ με φθηνό κόστος θα υπάρχει φωτισμός ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο σπίτι.
 • Ο διαρκής αγώνας μας για την διαμόρφωση των ανταποδοτικών τελών στο πραγματικό κόστος ώστε να μην επιβαρύνονται οι κάτοικοι της περιοχής μας με υπέρογκα μηνιαία χρηματικά ποσά.
 • Επιχειρήσαμε και προσπαθούμε να διαμορφώσουμε ένα δίκτυο οργάνωσης και προώθησης τοπικών προϊόντων με το τίτλο: “Ελιά, λεμόνι, ρίγανη” για την καθιέρωση τους στις αγορές.
 • Η πρόταση μας για την δημιουργία Θαλάσσιου Καταδυτικού Πάρκου για την προσέλκυση τουριστών.
 • Η ανάδειξη των μονοπατιών, με τους προγραμματισμένους συχνούς καθαρισμούς με εθελοντές, με την έκδοση βιβλίου και συνεργασίας με πεζοπορικούς και ορειβατικούς ομίλους.
 • Η διεκδίκηση της Ανατολικής Τροιζηνίας και ενσωμάτωσης της στα διοικητικά όρια του Δήμου.
 • Η συμμετοχή μας στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Τροιζηνίας σε τηλεοπτικές εκπομπές, αφιερώματα σε περιοδικά και εφημερίδες και σε ραδιόφωνα, σε εκθέσεις, αλλά και η σημαντική μας συμβολή στην δημιουργία του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Πόρου και των Αρχαιοτήτων Τροιζηνίας “Χρήστος Φουρνιάδης”. - Αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων προς όφελος της οικονομίας. Δενδροκομικός σταθμός, κατασκήνωση Γαλατά, Κέντρο Αναψυχής Μεθάνων, Λουτρά κλπ.- Διαμόρφωση στα παραλιακά μέτωπα του Γαλατά και των Μεθάνων τουριστικών λιμένων και αξιοποίηση όλων των αλιευτικών καταφυγίων και της μαρίνας Μεθάνων σε ένα δίκτυο εξυπηρέτησης ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών.- Διάνοιξη δρόμων και επεκτάσεις σχεδίων πόλεων και οικισμών.- Αναδιάρθρωση των σχολικών μονάδων της Τροιζηνίας για την εξυπηρέτηση των μαθητών.- Γραφείο υποδοχής επενδύσεων στην περιοχή μας και παροχή διευκολύνσεων ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας.
 • Η συμμετοχή μας στα θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού και η διαμόρφωση πρότασης για ουσιαστική στήριξη όλων των αθλητικών συλλόγων της περιοχής μας, καθώς και για την καθιέρωση ετήσιου προγραμματισμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
 • Η πρόταση μας για την εφαρμογή ενός δικτύου ποδηλατικών διαδρομών για την ασφαλή και φθηνή μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής που θα συνδέεται με την παράλληλη άθληση μικρών και μεγάλων. Η διοργάνωση του διεθνούς ποδηλατικού αγώνα “από το Διαβολογέφυρο στην λάβα της Καμμένης Χώρας” ήταν η αρχή για καθιέρωση της περιοχής μας ως εναλλακτικού προορισμού. Ενσωματώσαμε το σύνθημα και τις πρακτικές: πράσινο, πεζόδρομους, πάρκινγκ, ποδηλατόδρομους, πολιτισμός.
 • Η εθελοντική και ανιδιοτελής συνεισφορά και συμμετοχή μας σε δενδροφυτεύσεις σε μικρές αναπλάσεις χώρων πρασίνου.
 • Ο Δήμος θα οργανωθεί μηχανογραφικά προκειμένου να υπάρχει ηλεκτρονική παρακολούθηση όλων των δράσεων του Δήμου.
 • Η σχέση δημοτικής αρχής και πολιτών θα αναβαθμιστεί και θα υπάρχουν καθορισμένες διαδικασίες επίλυσης των προβλημάτων. Οι πολίτες μέσα σε 48 ώρες θα λαμβάνουν τις απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα που θα υποβάλλουν.
 • Θα υπάρχει Μητρώο Επαγγελματιών της περιοχής ώστε να ειδοποιούνται άμεσα και έγκαιρα για τις δημοπρασίες και τις εργασίες που θα γίνονται από τον Δήμο.
 • Οι δημοπρασίες θα γίνονται με διαφάνεια και μέσα στις νόμιμες προθεσμίες που καθορίζει η νομοθεσία.
 • Τέλος, όλες οι αποφάσεις θα δημοσιεύονται εγκαίρως καθώς και τα εντάλματα πληρωμών.


Η συμπαράσταση και ενίσχυση σε ταλαιπωρημένους συμπατριώτες μας που έχρηζαν βοηθείας.

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΔΕΣΜΕΥΣΗ 1η: Προτείνουμε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης του Δήμου

«Δεσμευόμαστε ότι θα εφαρμόσουμε ένα άλλο μοντέλο διαχείρισης και διοίκησης στο Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων»:

1.Οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου θα γίνονται εκ περιτροπής σε όλα τα τοπικά διαμερίσματα του Δήμου. 


2.Κάθε έξι μήνες θα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο με εξειδικευμένη ατζέντα για κάθε περιοχή ξεχωριστά. 


3.Θα μπαίνουν στόχοι, θα γίνεται προγραμματισμός και στο επόμενο εξάμηνο θα γίνεται έλεγχος αν υλοποιήθηκαν οι δεσμεύσεις. 


4.Ο κάθε δημοτικός σύμβουλος θα έχει και μία συγκεκριμένη αρμοδιότητα. Αρμοδιότητα δεν θα έχουν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, αλλά και της μειοψηφίας. Θεωρούμε αδιανόητο άνθρωποι που μπήκαν στο Δήμο να περιοριστούν σε περιθωριακό ρόλο. Είναι μια καινοτόμος πρόταση που θα εφαρμόσουμε αμέσως. 


5.Θα υπάρχει τετραψήφιος αριθμός ώστε οι πολίτες να απευθύνονται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην γειτονιά τους και στο χωριό τους ή για να υποβάλλουν οποιοδήποτε αίτημα. Υπάλληλοι του Δήμου θα επισκέπτονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα όλα τα τοπικά διαμερίσματα προς εξυπηρέτηση των πολιτών. 


ΔΕΣΜΕΥΣΗ 2α: Πολιτισμός και Αθλητισμός για όλους

“Ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι μοχλός ανάπτυξης, αλλά ταυτόχρονα είναι απαραίτητη προυπόθεση για την διαμόρφωση των χαρακτήρων και της υγείας των παιδιών μας. Στον τομέα του Πολιτισμού θα καθιερώσουμε Ετήσιο Καλεντάρι, στο οποίο θα περιλαμβάνονται από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, όλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις, τοπικά πανηγύρια, εορτασμοί, καρναβάλια και δράσεις και πρωτοβουλίες, καθώς και συναυλίες σε αρχαιολογικούς χώρους και σε όλα τα χωριά και τις πόλεις της Τροιζηνίας και των Μεθάνων. Ο αθλητισμός είναι ένα ενδιαφέρον κομμάτι της κοινωνικής δραστηριότητας μας και χρειάζεται μελέτη ώστε να τεθούν βάσεις και προϋποθέσεις για την βελτίωση των όρων άθλησης των παιδιών μας. Οι ομάδες για να αποκτήσουν δυναμική απαιτείται να υπάρχει δημοκρατική διαδικασία εκλογής των διοικήσεων τους. 
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να βελτιώσει τις αθλητικές εγκαταστάσεις, να δημιουργήσει καινούργιες και προπάντων να διασφαλίσει τα βασικά έξοδα των ομάδων: στο προπονητικό τιμ, στην ένδυση υπόδηση και αθλητικά βοηθήματα και σκάφη και προπάντων στις μετακινήσεις. Απαιτείται λοιπόν συνολική αναθεώρηση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για το πως θα μπουν υγιείς βάσεις στον τοπικό αθλητισμό με ανάπτυξη καινούργιων τμημάτων στους υπάρχοντες συλλόγους”.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ 3η: Πράσινο – Περιβάλλον: Πράσινο παντού, ποδηλατόδρομοι, πάρκινκ, πεζόδρομοι, πεζοδρόμια.

 1. Βελτίωση και συντήρηση των υπαρχόντων χώρων πρασίνου και δημιουργία νέων.
 2. Βελτίωση της αισθητικής των καταστημάτων παροχής υπηρεσιών εστίασης ( εστιατόρια, καφέ, κλπ) με την δημιουργία μικρών κήπων γύρω από αυτά με την υποχρέωση των ιδιοκτητών για την συντήρηση τους. Ο Δήμος θα αναλάβει το κόστος των κατασκευών και θα μειώσει το κόστος των δημοτικών τελών ύδρευσης των καταστημάτων αυτών.
 3. Ενημέρωση των μαθητών με σκοπό την ευαισθητοποίηση τους σε περιβαλλοντικά θέματα. Συμμετοχή των μαθητών στην φροντίδα των χώρων πρασίνου των σχολείων που φοιτούν.
 4. Δημιουργία νέου αθλητικού κέντρου στον Γαλατά και χρήση του προηγούμενου ως χώρο πρασίνου και χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων.
 5. Δενδροφύτευση των παιδικών χαρών με σκοπό την χρήση τους από παιδιά και γονείς καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο κατά τις απογευματινές ώρες.
 6. Ανάληψη δράσεων από Πολιτιστικούς Συλλόγους, Φορείς και Οργανώσεις Πολιτών με σκοπό των καθαρισμό παραλιών, μονοπατιών και αποκαταστάσεις περιοχών που έχουν καταστραφεί από πυρκαγιές.
 7. Διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ανά είδος (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, μέταλλο) με ξεχωριστούς κάδους στις δύο πόλεις ( Γαλατάς και Μέθανα). Σκοπός είναι η περαιτέρω οικονομική εκμετάλλευση των προϊόντων αυτών από τον Δήμο και η ταυτόχρονη μείωση του κόστους μεταφοράς τους στην Αθήνα.
 8. ΣυνεργασίαμεταξύΔήμουκαιαγροτώνστοθέματηςανακύκλωσηςτων πλαστικών πουχρησιμοποιούνταισταθερμοκήπια. ΚάθεαγρότηςθαμπορείναεπικοινωνείμετονΔήμοέτσιώστετο πλαστικόκάλυψηςτωνθερμοκηπίωνμετάτηναντικατάστασητουναοδηγείταιστηνανακύκλωσηκαιόχι προςκαύσηόπωςσυνηθίζεται.
 9. Χρησιμοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων για κομποστοποίηση με σκοπό την χρήση των προϊόντων της για την λίπανση των φυτών.
 10. Επανεξέταση της χρήσης της κατασκήνωσης Γαλατά και την δημιουργία δημοτικού camping.

Αναβάθμιση των πεζοδρομίων, επέκταση των πεζοδρόμων και δημιουργία, πάρκινκ και ποδηλατοδρόμων.

Pin It