Κατά την έναρξη της Συνεδρίασης, η Παράταξή μας, έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της αυθαίρετης κατάργησης από τον Δήμαρχο της είσπραξης από τον Δήμο, των λογαριασμών ύδρευσης και της δυσφορίας που υπάρχει για το θέμα αυτό από μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας.
Μάλιστα αναφέραμε τις πλήρως αιτιολογημένες διαμαρτυρίες τους, όπου μέσα στην λαίλαπα των εισφορών που καλούνται να πληρώνουν καθημερινά, ο Δήμος τους προσέθεσε ακόμα ένα χαράτσι, την προμήθεια της τράπεζας, αυτό του 1 € έως 1,20€ ( ανάλογα με την τράπεζα) για κάθε λογαριασμό που αφορά τα τέλη Ύδρευσης – Αποχέτευσης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συνολική επιβάρυνση που προκάλεσε αυτή η μονομερής απόφαση του Δημάρχου στους συμπολίτες μας, ανέρχεται στο ποσό των 15.000 € περίπου ετησίως. Κάτι που είναι εντελώς παράνομο, αφού επιπρόσθετη φορολογία μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο μπορεί να επιβάλει και όχι αυθαιρέτως ο Δήμαρχος.
ΘΕΜΑ Προ ημερησίας διάταξης. (Δύο σκέλη)
1) Σκέλος. Σχετικά με το Θέμα του Δ.Σ. περί Απόφασης – αίτησης προς την Διοίκηση της ΔΕΗ παράτασης του χρόνου πραγματοποίησης διακοπών ρεύματος, σε επαγγελματίες οφειλέτες του Πόρου.
Η πλειοψηφία πρότεινε να ληφθεί απόφαση να αποσταλεί έγγραφο στην ΔΕΗ ζητώντας να μη γίνουν διακοπές σε επαγγελματίες οφειλέτες για τρείς μήνες.
Η παράταξή μας τεκμηρίωσε ότι δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να εξαιρέσει μόνο τον Πόρο από ολόκληρη την Ελλάδα (ή έστω από τα νησιά) και συνεπώς η αποστολή τέτοιου είδους αίτημα με επίσημο τρόπο μόνο επικοινωνιακά οφέλη προς εσωτερική κατανάλωση μπορεί να έχει.
Κατά τα άλλα είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει έγγραφη αρνητική απάντηση από την ΔΕΗ και πιθανά να θέσει σε κίνδυνο και την προφορική συμφωνία για παράταση ενός μηνός, που έχει πετύχει ο Επαγγελματικός Σύλλογος.
Προτείναμε λοιπόν Το Δημοτικό Συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο να μεταφέρει στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ ή σε όποιον άλλο κρίνεται ως αρμόδιος, την αδυναμία μεγάλης μερίδας συμπολιτών μας, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι της ΔΕΗ, ζητώντας την καλύτερη διευθέτηση του θέματος.
2) Σκέλος. Η πλειοψηφία πρότεινε να ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο από τον ….αρμόδιο Αντιδήμαρχο να μη προβεί σε διακοπές ύδρευσης προς τους οφειλέτες για το ίδιο (τρεις μήνες) χρονικό διάστημα.
Η παράταξή μας «υπενθύμισε» ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Δήμαρχο (ή στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο) και ότι το Δημοτικό Συμβούλιο το μόνο που έχει δικαίωμα να κάνει είναι να ψηφίσει την τροποποίηση του κανονισμού ύδρευσης ώστε πάγια να προβλέπεται τέτοιας μορφής παράταση. Κάτι που δυστυχώς δεν έγινε δεκτό.
Μετά από αυτό η πρότασή μας ήταν Η Διοίκηση του Δήμου να λάβει υπόψη της την δυσχέρεια των συμπολιτών μας σε σχέση με την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους, που αφορά τα τέλη Ύδρευσης – Αποχέτευσης.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ
ΘΕΜΑ 1ο) Θέμα Επικύρωσης απομαγνητοφωνημένων πρακτικών του Δ.Σ.
Η παράταξής μας επισήμανε ότι μετά από ενάμιση χρόνο που λειτουργεί η νέα δημοτική αρχή (από 1/9/2014) έρχονται για πρώτη φορά σήμερα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΔΣ προς επικύρωση. Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας που δεν αφορούσαν τον τύπο αλλά την ουσία της νομιμότητας της λειτουργίας του Δήμου.
Καθώς λοιπόν ήταν αδύνατον να θυμάται κανείς τι είχε ειπωθεί πριν 18 μήνες στα Δ.Σ. προκειμένου να συμφωνήσει για την ακρίβεια της αποτύπωσής τους, Ψηφίσαμε Λευκό
ΘΕΜΑ 2ο) « Λύση ΔΗΚΕΠ » Το απέσυρε η κ. Πρόεδρος
ΘΕΜΑ 3ο) Σχετικά με το Θέμα περί τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου, η Παράταξη μας υπενθύμισε ότι :
Την 5η Νοεμβρίου 2015 με την Απόφαση 188/2015, η παράταξη του κ. Δημητριάδη, ψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2016, στο οποίο είχαν προγραμματίσει να πραγματοποιήσουν 30 έργα μεγάλα και μικρότερα στον Πόρο, συνολικού Προϋπολογισμού 4.257.541 €
Στην Συνεδρίαση εκείνη είχαμε επισημάνει ότι η αναγραφή των έργων που έχει παρουσιάσει ο Δήμος ότι θα πραγματοποιηθούν το 2016, είναι αντίθετη με την κείμενη νομοθεσία, και οι πιστώσεις για κάθε έργο που παρουσιάζεται ότι θα γίνει, πρέπει να είναι εξασφαλισμένες .
Σύμφωνα με τα παραπάνω, είχαμε ζητήσει του κ. Δήμαρχο, να αφαιρέσει τα έργα για τα οποία δεν υπήρχε χρηματοδότηση, και να συνταχθεί ένα Ρεαλιστικό Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2016, προκειμένου ο Δήμος να καταφέρει να πραγματοποιήσει κάποια από αυτά, και όχι να ψηφίσουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα καθαρά και μόνο για «επικοινωνιακούς» λόγους, παραπλανώντας τους Ποριώτες.
Σήμερα, Φεβρουάριο του 2016, το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πόρου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Παρατηρητήριο, το επέστρεψαν πίσω στον Δήμο για Τροποποίηση, με την αιτιολογία ακριβός που τους είχε επισημάνει η Παράταξή μας, τον Νοέμβριο του 2015, και μειώνοντάς το κατά 19 έργα.
Δηλαδή από τα 30 έργα συνολικού Προϋπολογισμού 4.257.541 € που είχαν αρχικά εγγραφεί προσγειωθήκαμε στα 11 έργα για το 2016, και σε ποσό 300.000 € Μειωμένο δηλαδή κατά 3.957.541 € .
Μετά τα παραπάνω η Παράταξή μας καταψήφισε την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος.
ΘΕΜΑ 4ο) « Έγκριση σκοπιμότητας μελετών που αφορούν την λειτουργία του δικτύου και ΕΕΛ Δήμου Πόρου – Γαλατά » Το απέσυρε η κ. Πρόεδρος
ΘΕΜΑ 5ο) Ψηφίστηκε ομόφωνα η Μελέτη για τη Προμήθεια Καυσίμων του Δήμου
ΘΕΜΑ 6ο) Ψηφίστηκε ομόφωνα η Απόφαση του Δ. Λιμενικού Ταμείου, περί Απολογισμού του Δ.Λ.Τ. για το έτος 2011
ΘΕΜΑ 7ο) Καταψηφίσαμε το θέμα που αφορούσε την εκτέλεση του Προϋπολογισμού Δ τριμήνου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, με την τεκμηριωμένη αιτιολογία ότι το Δ. Λιμενικό Ταμείο δεν πραγματοποίησε το 2015 κανένα αξιόλογο έργο, παρά μόνο μικροεπισκευές και συντηρήσεις στο Λιμάνι.
ΘΕΜΑ 8ο) Ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση της ΕΤΑΠ του Δήμου (Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Προβολής) η οποία αφορούσε την εξουσιοδότηση του Δ.Σ. στην κ. Νατάσα Κονσιέντσκυ να εκπροσωπήσει τον Δήμο μας στην Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου.
ΘΕΜΑ 9ο) Ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση της ΕΤΑΠ του Δήμου, η οποία αφορούσε την έγκριση δαπάνης 790 € προκειμένου να τυπωθεί το τρίπτυχο διαφημιστικό φυλλάδιο του Δήμου μας, στην Γερμανική γλώσσα.
ΘΕΜΑ 10ο) Ψηφίστηκε ομόφωνα το πρόγραμμα καταπολέμησης Δάκου στις καλλιέργειες ελιάς για το έτος 2016
ΘΕΜΑ 11ο) Ψηφίσαμε την πρόταση της πλειοψηφίας για την εκρίζωση και κοπή Φοινικόδεντρων τα οποία έχουν προσβληθεί από το Rhynchophorus ferrugineus, με την προϋπόθεση να παρθούν όλες οι προβλεπόμενες άδειες από την κατά περίπτωση αρχή, και προτείναμε, κάθε δένδρο που θα κοπεί – εκριζωθεί, να αντικατασταθεί από νέο που θα υποδειχθεί από εξειδικευμένη μελέτη.