Προτάσεις Σάββα Αθανασίου για Μέθανα και Τροιζηνία

ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Ν. ΣΑΒΒΑΣΔημοσιογράφος – συγγραφέας.Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων. Επικεφαλής του Δικτύου Πολιτών “ΑλλάΖΟΥΜΕ την Τροιζηνία και τα Μέθανα”.Μέθανα 180 30. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944 929994.

ΠΡΟΣ: Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Π. Χατζηπέρο.ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Δήμαρχο Τροιζηνίας – Μεθάνων κ. Κ. Καραγιάννη.Δημοτικούς Συμβούλους, Τοπικό Συμβούλιο Λουτρόπολης Μεθάνων, Τοπικούς Εκπροσώπους, Φορείς και Συλλόγους της Τροιζηνίας, προς όλους τους πολίτες και ενδιαφερόμενους των Μεθάνων και της Τροιζηνίας.

Αγαπητέ κύριε Αντιπεριφερειάρχα,

Η διαπίστωση ότι η περιοχή των Μεθάνων και της Τροιζηνίας υστερεί σε τουρισιτκή προβολή, ανάδειξη των αρχαιοτήτων και γενικότερα πολιτιστικών γεγονότων που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής είναι από όλους ομολογημένη.

Η εκλογή σου στη θέση του Αντιπεριφερειάρχη ελπίζω να ταυτιστεί με την χάραξη μιας πολιτικής που θα θέσει τα θεμέλια της ανάπτυξης.

Πρώτιστο μέλημα είναι η συγκρότηση Τουριστικής Επιτροπής νήσων Σαρωνικού, χωρίς αποκλεισμούς και στην οποία να επιδιωχθεί να συμμετέχουν επιχειρηματίες, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άνθρωποι του Πολιτισμού και όσοι επιθυμούν να συνεισφέρουν σε αυτή την υπερτοπική προσπάθεια. Η προσπάθεια αυτή να μην εγκλωβιστεί σε αποτυχημένα μοντέλα επιτροπών του παρελθόντος, αλλά να είναι ανοιχτή σε απόψεις, ρεύματα, ιδέες από όλους τους χώρους και όχι να λειτουργεί σε στεγανά πλειοψηφιών και κομματικών επιλογών.

Όσον αφορά στο Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων και ειδικότερα τη Λουτρόπολη και τη Χερσόνησο Μεθάνων, σας επισημαίνω ότι προτείνουμε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων – καλεντάρι για όλο το έτος 2015 με προφανή διάθεση να υπάρχει ετήσια προετοιμασία για τις βασικότερες εκδηλώσεις ώστε να είναι προσβάσιμο εγκαίρως σε όλους μέσω του Διαδικτύου και να προωθείται ως τουριστικό προϊόν.

Η διαμόρφωση ετήσιου προγράμματος, για όλο το Σαρωνικό και ειδικότερα για τα Μέθανα και την Τροιζηνία αυτονόητο θα είναι ότι θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.

Βασική σκέψη είναι να αξιοποιηθούν προσωπικότητες που έχουν σχέση με την περιοχή μας, όπως η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου, καλλιτέχνες, όπως είναι ο Ανδρέας Λάφης, Αιμιλία Διακοπούλου, Νίκος Παυλής, Νίκος Δαφνής, Βαγγέλης Τζίτζης και άλλοι. Συνεργάτες σε αυτή τη προσπάθεια θα είναι και ιδιώτες που διαθέτουν εμπειρία, όπως το Ανοικτό Θέατρο της Καμμένης Χώρας κλπ. Η καταγραφή των ανθρώπων του πολιτισμού είναι προυπόθεση για την διαμόρφωση μιας πλουραλιστικής πολιτικής και τουριστικής αντίληψης.

Στοιχείο που πρέπει να εξετασθεί επίσης είναι η συμμετοχή σε εκθέσεις, η αξιοποίηση της έκθεσης “Ελιά, Λεμόνι, Ρίγανη”, “Σαρώνεια”, “Η Γιορτή της Λεμονιάς”, “Poros Art” κλπ. και βεβαίως μέσω αυτών η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

Αυτονόητο είναι ότι η επιτροπή θα έχει μέλημα την καταγραφή σε πρώτη φάση των μοναδικής ομορφιάς μονοπάτια της περιοχής, ενώ να αναλάβει πρωτοβουλία στη δημιουργία θαλάσσιου καταδυτικού πάρκου στις συντεταγμένες που είναι βυθισμένο το πλοίο ΠΟΛΙΚΟΣ που βυθίστηκε από τα Γερμανικά αεροπλάνα στην περίοδο της Κατοχής 1941 – 44.

Είχαμε προεκλογικά καταρτίσει ένα ενδεικτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων προκειμένου να διαμορφώσουμε το όραμα μας που συμπυκνωνόταν στο σύνθημα: ΜΕΘΑΝΑ 4 ΕΠΟΧΕΣ! Στόχος μια μεγάλη εκδήλωση ανά μήνα με διαφορετικό θεματικό αντικείμενο.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΕΘΑΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2014

Ιανουάριος 2015:

1: Πέμπτη. Πρωτοχρονιά6: Τρίτη. Θεοφάνεια.17: Άγιος Αντώνιος. Κυψέλη.Διαγωνισμός φωτογραφίας.

Φεβρουάριος 2015:

2: Υπαπαντή. Μεγαλοχώρι.20: Παρασκευή, παιδική αποκριάτικη γιορτή.21: Σάββατο, Μεθενίτικος γάμος.22: Κυριακή, παρέλαση.Καρναβάλι23: Δευτέρα: Καθαρή Δευτέρα

Μάρτιος 2015:

24: Τρίτη. Κάστρο Φαβιέρου. Καθαρισμός του μονοπατιού. Δοξολογία στη μνήμη των Αγωνιστών του 1821.25:Τετάρτη. Εθνική Επέτειος. Παρέλαση μαθητών.

Απρίλιος 2015:10: Παρασκευή. Μεγάλη Παρασκευή.12: Κυριακή. Κυριακή του Πάσχα.

Μάιος 2015:

1 – 3: Παρασκευή – Κυριακή: Ανθοκομική Έκθεση στα Μέθανα.Διεθνής ποδηλατικός αγώνας Methana Volcano Running. Από το Διαβολογέφυρο στην λάβα της Καμμένης Χώρας.

Ιούνιος 2015:

1: Δευτέρα. Εορτασμός του Αγίου Πνεύματος. Παράλληλες εκδηλώσεις.Κλήδωνας. Αναβίωση ενός παραδοσιακού εθίμου.

Ιούλιος 2015:

“Ελιά, Λεμόνι, Ρίγανη”20: Εορτασμός του Προφήτη Ηλία.26: Εορτασμός της Αγίας Παρασκευής.27: Εορτασμός του Αγίου Παντελεήμονα.

Αύγουστος 2015:

6: Αγία Σωτήρα. Στραβολόγγος.: Πανηγύρι του Συλλόγου των Αγίων Θεοδώρων.14: Παρασκευή. Προσκύνημα στην Κρασσοπαναγιά.15: Σάββατο. Εορτασμός της Παναγίας.29: Αυγουστιάτικη Πανσέληνος. Έχει Πανσέληνο και στα Μέθανα είναι ωραία...29: Άγιος Ιωάννης ο Νηστικός. Καμμένη Χώρα.

Σεπτέμβριος 2015:

7: Πανηγύρι στην Παναγία στο Στενό

Οκτώβριος 2015:

28: Τετάρτη. Εορτασμός για την Επέτειο του ΟΧΙ.Διεθνής Αγώνας Τριάθλου.

Νοέμβριος 2015:

4η Πεζοπορική ανάβαση στη Χελώνα στη μνήμη του Σταύρου Κούβαρη.Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα τα Μέθανα, την Τροιζηνία, τα τοπία και τους ανθρώπους.Δεκέμβριος 2015:

20 - 31 : Εκδηλώσεις για τις Εορτές των Χριστουγέννων και του νέου Έτους.

Στο ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων πρέπει να συμπεριληφθούν συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, στον αρχαιολογικό χώρο της Τροιζήνας, στην Μαγούλα, στο Παλαιόκαστρο, στο Κάστρο του Άνω Φαναρίου κλπ.

Η επιτροπή που θα αναλάβει το σχεδιασμό των ετήσιων εκδηλώσεων, θα αναλάβει και την εξεύρεση χορηγών που σε συνδυασμό με τους εθελοντές θα μειώσουν τα συνολικά έξοδα, τα οποία θα πρέπει να συμπιεστούν στο χαμηλότερο επίπεδο ώστε να αυξήσουν τον αριθμό των εκδηλώσεων και να φέρουν θετικά αποτελέσματα.

Μέθανα

Σάββας Ν. Αθανασίου

Pin It