Σύσκεψη της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Π.Ε. Νήσων

Ο τουρισμός, το γιώτινγκ και η κρουαζιέρα, αποτελούν την «βαριά βιομηχανία» των νησιών του Αργοσαρωνικού. Αυτό τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, μιλώντας σε διευρυμένη σύσκεψη της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η αναβάθμιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, αποτελούν βασικούς στόχους της Π.Ε. Νήσων. Βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει τουρισμός χωρίς υπηρεσίες Υγείας. Στην εν λόγω σύσκεψη, συμμετείχαν η κ. Δημοπούλου E. - Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος τουρισμού, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αγγελόπουλος Θ., ο Πρόεδρος των ενοικιαζόμενων σκαφών αναψυχής κ. Στελλιάτος Α, ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της INSULLEUR κ. Μπενέτος Γ. και εκπρόσωποι των νησιωτικών δήμων και της Τροιζηνίας.

Στην σύσκεψη παρουσιάστηκαν η στρατηγική της Περιφέρειας για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος καθώς επίσης και οι προτάσεις όλων των νησιωτικών δήμων και της Τροιζηνίας προς αυτή την κατεύθυνση. Σημειώθηκε βεβαίως ότι δε πρέπει να αναπτύσσεται ο τουρισμός σε βάρος του άλλου πυλώνα της οικονομίας των νησιών, της αγροτικής παραγωγής, η οποία θα πρέπει εξίσου να προσεχθεί, έτσι ώστε να συμβάλλει στην κάλυψη των διατροφικών απαιτήσεων ιδιαίτερα κατά την περίοδο αιχμής, που είναι οι θερινοί μήνες.

Όλοι οι παριστάμενοι εκπρόσωποι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για αυτή την πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη.

Ο κ. Χατζηπέρος κλείνοντας την τόσο σημαντική αυτή σύσκεψη, τόνισε ότι τα έργα των υποδομών για την τουριστική ανάπτυξη είναι ιεραρχημένα και δρομολογημένα και υποσχέθηκε στην Επιτροπή «εντατική τουριστική γυμναστική».

Η στήλη επικροτεί την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αυτής της σύσκεψης, συμφωνεί με το περιεχόμενο της ατζέντας, αλλά θα σταθεί ιδιαίτερα εμφαντικά στο σκέλος εκείνο που αναφέρεται στην ανάπτυξη της αγροτικής πολιτικής. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί για τη χώρα μας το μεγάλο ζητούμενο, τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα είναι εκείνα που μπορούν να προσδώσουν στην ελληνική οικονομία την εκκίνηση και να αποτελέσουν τη βάση για την αλυσιδωτή επέκταση δραστηριοτήτων στο δευτερογενή τομέα και στις υπηρεσίες. Ο τουρισμός είναι μεν ένας τομέας στον οποίο εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν επενδύσει και προσδοκούν στην ανάκαμψή του, ωστόσο έχουμε πλέον την εμπειρία ότι και εξαιρετικά αυάλωτος είναι, και επιπλέον η ανορθόδοξη ανάπτυξή του αποτελεί κίνδυνο για τις υφιστάμενες μονάδες. Επομένως πολύ σωστά ο κ Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης της αγροτικής παραγωγής.

Αυτό όμως που πρέπει να τονιστεί, είναι ότι δεν αρκεί μόνο η παραγωγή πρωτογενούς προϊόντος, αλλά προέχει η επιμόρφωση των παραγωγών αφού το χαμηλό κέρδος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Πρέπει λοιπόν να κατανοήσουν ότι πέραν της παραγωγής οφείλουν να εξοικειωθούν με την ιδέα προώθησης του προϊόντος, δηλαδή της συσκευασίας και την προοπτική εξαγωγής. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι που μπορεί να κατακτήσει ο έλληνας αγρότης. Ούτε είναι του παρόντος να αναλυθεί, αφού το κεφάλαιο «Packaging - exprt» είναι αυτό που πρέπει σε μια επόμενη σύσκεψη με πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας να αποτελέσει αντικείμενο προς διερεύνηση και να ανοίξει ο δρόμος μέσω αυτού για την αγροτική ανάκαμψη.

Pin It