Το Κέντρο Υγείας Τροιζηνίας

Την περίοδο 1981-1985, την πρώτη τετραετία της αλλαγής, ήταν που ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και ο Λαός στην εξουσία. Όσο κι’ αν αυτό χρησιμοποιήθηκε σαν «αντισλόγκαν» από τους αντιπολιτευόμενους λίγα χρόνια αργότερα, ποτέ δεν έπαυσε να αποτελεί σημείο αναφοράς για τη μεταπολιτευτική περίοδο στην Ελλάδα.

Πράγματι, ο Λαός ήρθε στην εξουσία με τα συνοικιακά συμβούλια, με τις λαϊκές συνελεύσεις και την άνοδο του πολίτη, που ήταν η μεγάλη κατοχύρωση, για την οποία ο Ανδρέας Παπανδρέου, «καταχωρήθηκε» στους μεγάλους ηγέτες της χώρας. Ήταν ο πρωθυπουργός που ανάγκασε τα media όλου του κόσμου να αναφέρονται καθημερινά σ’ αυτόν και το έργο του. Αυτή η αναγνώριση του Αντρέα πιστοποιείται και από το μένος των "νοσταλγών", που μέχρι σήμερα ζουν τον εφιάλτη τους. Ο Αντρέας τους στέρησε για πάντα τον ύπνο.

Αυτή την πρώτη τετραετία, είχαμε τις αυξήσεις στα ημερομίσθια, μεγάλες αυξήσεις στις συντάξεις, και τη διασφάλιση της σιγουριάς στη ζωή και την αξιοπρέπεια στα γηρατειά. Τότε είχαμε την οργάνωση του εθνικού συστήματος υγείας και την ίδρυση των Κέντρων Υγείας στις επαρχίες της περιφέρειας. Τότε ήταν και η ίδρυση του Κέντρου Υγείας Τροιζηνίας.

Η ιστορία έχει ως εξής:

Ήταν ξημερώματα, κάπου έξι το πρωί, μόλις χάραζε η αυγή, ενώ η συνεδρίαση της Βουλής συνεχιζόταν από την απογευματινή ώρα της προηγούμενης ημέρας. Γιατί τότε η Βουλή ήταν ο ναός της δημοκρατίας. Με βουλευτές κύρους και αξιοπιστίας, με πολιτικούς με γνώση και κατάρτιση και συζητήσεις υψηλής ποιότητας, με σωστά ελληνικά, με σεβασμό στα επιχειρήματα, οι κοινοβουλευτικοί λόγοι μνημεία σκέψης και γνώσης.

Εκεί κάπου στις 6 και κάτι, ο Μανώλης Μπεντενιώτης, νέος βουλευτής Πειραιά και Νησιών έχει βγει από την αίθουσα συνεδριάσεων της Βουλής και έχει καθίσει για λίγη «ανάπαυλα» σε ένα γραφείο της γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή. Στην αίθουσα, απόλυτη ησυχία, ενώ έξω μπροστά στην πλατεία του «Άγνωστου Στρατιώτη» ψιλοβρέχει και η κίνηση είναι σχεδόν ελάχιστη ακόμη.

Την απόλυτη ησυχία, διακόπτει το κουδούνισμα του τηλεφώνου των γραφείων της γραμματείας. Ενώ δεν υπάρχει κανένας υπάλληλος να απαντήσει στο τηλέφωνο, απαντά ο Μανώλης Μπεντενιώτης που είναι ο μόνος στη μεγάλη αίθουσα της γραμματείας…

- «Εμπρός, καλημέρα!».

Από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, η γυναικεία φωνή που ακούγεται είναι έντονα καθαρή και κεφάτη «ο Υπουργός Υγείας, κ. Γεννηματάς, θέλησε να μιλήσει με το βουλευτή κύριο Μπεντενιώτη».

Ο Μανώλης Μπεντενιώτης ξαφνιάζεται. Πραγματικά, μεγάλη σύμπτωση.

Από την απάντηση «ο κ. Υπουργός μπορεί να μιλήσει μαζί μου, τώρα, ακούω» ξαφνιάζεται τώρα και η γραμματέας του Υπουργού.

Είχε ολοκληρωθεί μόλις τις πρωινές ώρες, η ολονύκτια σύσκεψη για την ίδρυση των Κέντρων Υγείας σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, κάπου 200 κέντρα υγείας σε ολόκληρη την ύπαιθρο της χώρας, έλυναν ουσιαστικά και δραστικά την πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη ολόκληρου του πληθυσμού.

Στη σύσκεψη είχε αποφασισθεί ένα κέντρο υγείας στο Λυγουριό Αργολίδας για να καλύψει και την επαρχία της Τροιζηνίας που θεωρείται στην ουσία προέκταση του νομού Αργολίδας το ερώτημα του υπουργού Υγείας Γεώργιου Γεννηματά στο Μανώλη Μπεντενιώτη, είναι αν συμφωνεί με τη λύση του Κέντρου Υγείας στο Λυγουριό και για την Τροιζηνία. Η απάντηση του Μανώλη Μπεντενιώτη είναι σαφής, δεν συμφωνούν «και για την Τροιζηνία». Και πρόσθεσε: «Η Τροιζηνία δικαιούται ένα Κέντρο Υγείας και σ’ αυτό δεν πρόκειται να υποχωρήσω με τίποτα», ενώ συμπλήρωσε «είναι προτιμότερο να παραιτηθώ ως βουλευτής».

Ο Υπουργός του ζήτησε πίστωση χρόνου μιας ώρας, του ζήτησε αν θέλει να προσέλθει στη σύσκεψη που θα έπρεπε να συνεχισθεί, αφού ο σχεδιασμός έπρεπε να επανεξετασθεί. Ο Μπεντενιώτης επεσήμανε ότι η συνάντησή τους θα γίνει μετά τη νέα απόφαση του σχεδιασμού και μόνο αν η απόφαση προέβλεπε Κέντρο Υγείας Τροιζηνίας, αλλιώτικα η συνάντηση θα πρέπει να γίνει, πρόσθεσε, με τον πρωθυπουργό.

Πράγματι, μετά περίπου δύο ώρες, όταν είχε πια ξημερώσει καλά, τον Μπεντενιώτη καλεί στο τηλέφωνο ο ίδιος ο Υπουργός. «Το Κέντρο Υγείας Τροιζηνίας Μανώλη αποφασίσθηκε, πες μου τώρα έδρα· Πόρο ή Γαλατά;». Από τις διαβουλεύσεις, στη συνέχεια, προέκυψε ότι θα πρέπει να γίνει στον Γαλατά για να καλύψει ολοκληρωμένα ολόκληρη την επαρχία και για τον Πόρο να γίνει Περιφερειακό Ιατρείο, το οποίο μαζί με την ιατρική μονάδα του ΚΕ Πόρος να καλύπτει ολόκληρο το νησί.

Αυτή είναι μια μικρή ιστορία του Κέντρου Υγείας Τροιζηνίας.

Άλλο αν σήμερα υπολειτουργεί.

Γι’ αυτό ευθύνονται όσοι σήμερα δεν επιμένουν να διεκδικούν τη λειτουργία του.

Γιατί το Κέντρο Υγείας Λυγουριού λειτουργεί υποδειγματικά; Άρα, ευθύνονται όσοι το διοικούν.

Pin It