Σον Πόρο βρέθηκε ο Ρώσος Πρέσβης στην Ελλάδα κ. Андреас Маслов ως επισκέπτης στις 6 και 7 Νοεμβρίου 2015. Ο Δήμαρχος Πόρου κ. Γιάννης Δημητριάδης τον ξενάγησε στα αξιοθέατα, όπως στον Ρώσικο Ναύσταθμο, στο Κ. Ε. Πόρος, καθώς και στην Ι. Μ. Ζωοδόχου Πηγής. Όμως, ενώ ο Ρώσικος Ναύσταθμος βρίσκεται (έστω και μετά βίας) στη θέση του, όπως και το Κ. Ε. Πόρος, δε συμβαίνει το ίδιο και με το Μοναστήρι. Εδώ ο κ. Андреас Маслов, πιθανώς, θαύμασε το ηλιακό ρολόι, το περίφημο τέμπλο και την εικόνα της Βρεφοκρατούσας του R. Ceccoli, αλλά δεν ανέβηκε στα μαρμάρινα σκαλιά με τις «λακούβες» από τα βήματα των αγωνιστών του '21, αφού αυτά «έγιναν καπνός», ούτε πάτησε στα πλακάκια του ναού που ξηλώθηκαν από τον ηγούμενο, ούτε απόλαυσε το έμβλημα στο κέντρο του ναού, μα ούτε και τις φορητές εικόνες αντίκρυσε, την επάργυρη με τα αναθήματα, αλλά και την εξαιρετικής τεχνοτροπίας εικόνας του Χριστού πάνω από την είσοδο. Γιατί, απλούστατα, δεν υπάρχουν πλέον!. Ο κ. Маслов δεν ένοιωσε την απεραντοσύνη του πάλαι ποτέ άψογα επιμελειμένου χώρου στο εσωτερικό του ναού, αλλά ένοιωσε την κακογουστιά, το κιτς με το μουντό χρώμα που κατάκλυσε τα πάντα από τις λεγόμενες «αγιογραφίες» των Ζησιμαίων (που οικογενειακώς μονάζουν (!) στο Μοναστήρι).
Ούτε έδειξε ο κ. Δήμαρχος στον ρώσο επισκέπτη τους περίφημους (και ανεκτίμητης αξίας) πολυέλαιους που έκαναν φτερά. Αναρωτιέται κανείς: πώς να ένοιωθε ο κ. Δήμαρχος μπροστά σ' αυτή την κατάσταση; Δεν τον ενοχλούσε αυτή η καταστροφή; Ή μήπως δεν είχε επισκεφτεί ποτέ στο παρελθόν (πράγμα πολύ πιθανό) το Μοναστήρι, ώστε να νοιώσει την απογοήτευση και το σοκ από αυτές τις καταστροφές που προξένησε ο ηγούμενος; Και η ερώτηση (που σίγουρα δε θα απαντηθεί) είναι: Θα κένει κάτι, ώστε ο ηγούμενος να επαναφέρει στη θέση τους τους πολυέλαιους; Θα επανατοποθετηθούν οι φορητές εικόνες στη θέση τους; Και μια ακόμη ερώτηση: Τι απέγινε με την καταγγελία που είχε γίνει από σύλλογο του Πόρου σχετικά με το θέμα της καταστροφής του Μοναστηριού; Ήταν προεκλογικό και μόνο πυροτέχνημα ή οφείλει η δημοτική αρχή να το ανακινήσει; Αν θέλει ο κ. Δήμαρχος να συνεχίσει, είτε αυτός είτε οι επόμενοι, την ξενάγηση υψηλόβαθμων επισκεπτών στο χώρο του Μοναστηριού, τότε θα πρέπει να κινηθεί, θα πρέπει να απαιτήσει δικαιοσύνη, σωστή διαχείριση και όχι αυταρχικές πολιτικές σε θέματα πολιτισμικού ενδιαφέροντος και εθνικής κληρονομιάς. Όπως θα πρέπει να απαιτήσει και την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών στον χώρο.
Η φωτογραφία με τους «ομοτράπεζους» στο μίζερο δωματιάκι του Μοναστηριού, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος, τη νοοτροπία και την πολιτική του ηγούμενου σε σχέση με τον ρόλο του Μοναστηριού στην γενικότερη πολιτική της κοινωνίας του Πόρου. Άνθρωποι στοιβαγμένοι, εγκλωβισμένοι σε ένα κελί να στέκουν άβολα, σκυθρωποί σε ένα υποβαθμισμένο, απαράδεκτο «χώρο φιλοξενίας». Η τεράστια και επιβλητική τραπεζαρία που φιλοξενούσε τους επισκέπτες του Μοναστηριού τι απέγινε άραγε; Για ποιους προορίζεται;
Αυτά τα χάλια μας, αυτά που δε βλέπει το Porosnews (σε άλλους βλέπει τσαντίρια, εδώ ... αχρωματοψία), αλλά παριστάνει πως κάνει ρεπορτάζ, ενώ αρνείται να αναφέρει το παραμικρό για το «ιδιοκτησιακό» της ιστοσελίδας. Σε ποιον ανήκει τελικά αυτή η ιστοσελίδα, η προσομοιωμένη σε απλό «Δελτίο τύπου» του Δημαρχείου; Они Сэр Эндрю!... (Αυτά κ. Ανδρέα!....)
Ο πανάκριβος πολυέλαιος που έκανε φτερά...